04 Maja 2026, 07:15:38 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko-grubościowka  (Przeczytany 44469 razy)

Offline kreczmar

Odp: Strugarko-grubościowka
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2013, 15:23:36 czas Polski »

Offline studio tata

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Października 2013, 16:54:34 czas Polski »
tylko ze z dymki zostala tylko grubosciowka

Offline Jakub

« Odpowiedź #17 dnia: 01 Października 2013, 19:07:21 czas Polski »
No ta druga jest lepsza i tańsza! Blat na pewno też ma, jak nie ma to lipa bo nowy 400 zeta ;/
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #18 dnia: 01 Października 2013, 23:23:47 czas Polski »
jak sie nie znasz , a ztego co widze nie bardzo
masz w tym troche racji - na maszynach do drewna znam sie tak raczej srednio. dopiero zaczynam w tej branzy a cały czas zajmowałem sie samochodami. natomiast daję sobie radę z róznymi urządzeniami i maszynami i jestem pewien ze jak bym miał okazje trochę z nia popracować to szybko się naucze co i jak

porównuje różne maszyny bo jak napisałem na samym początku - dopiero zaczynam sie rozgladać i między innymi po to prosze innych o poradę a nie zgrywam wszystkowiedzacego mądrali:-) chciałbym poznać różne punkty widzenia zanim wydam na coś pieniądze. to wiąże sie równiez z tym że chcę poznać wasze opinie na temat różnych produktów.

I tak jak sam napisałeś - w przypadku złego trafienia "zapuszczona dyma jest nie do opanowania" i wtedy z maszyna można miec kłopoty. A tego własnie chce uniknąc.

A jaki model promy byś polecał?

Pozdrawiam
MarcinW

Offline studio tata

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Października 2013, 19:02:31 czas Polski »
oj Marcin proma ma tyle ,ze naprawde trudno sie polapac  ???
raptem trzy czery , napewno duze odpadaja ,wiec wybor prosty , zostaje jeszcze metabo ew starsze elektra beckum , caly czas mowimy o malych noze 25-26cm , 
wyboru nikt za Ciebie nie dokona , eleboratow tez sie nie spodziewaj , a i tez sam musisz glowa ruszyc ,
pozdr

Offline MarcinW

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Października 2013, 21:29:21 czas Polski »
Panowie - Dyma zakupiona!

Ta z linka od Jakuba (DZIĘKI Jakub!) - trzeba ja jeszcze trochę dopiescic i juz wkrótce dołączę do grona stayłych uzytkownikow tej maszyny.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Października 2013, 21:35:02 czas Polski »
No to gratki :D dobry wybór. Jeśli miałbyś jakieś problemy to wal śmiało. Pewnie staniesz też teraz przed zakupem noży. Ostatnio założyłem noże z tej strony http://www.e-dodane.pl/  o nazwie: NÓŻ DO STRUGARKI 260X20X2.5 HSS 18% bo są na promocji po 20 zeta!! Jak przyszły to byłem nieco zniesmaczony bo miały lekki drut , ale po kilku struganiach muszę przyznać, że nie widzę różnicy pomiędzy nimi, a globusami ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Października 2013, 21:40:42 czas Polski »
W komplecie udało się jeszcze wyciagnąć przystawkę na DYMę do pilarki stolowej i szlifierki talezowej. Do tego karton części luzem i pelna DTR-ka. Także nie będzie klopotów z identyfikacją jakie nr części trzeba dokupić :).
Pierwszy właściciel - mial ja od zakupu w 94.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Października 2013, 21:52:40 czas Polski »
Eeee to dobry deal zrobiłeś ;D Teraz tylko poświęć jej trochę czasu, poustawiaj sobie blaty na tip top i później nie będziesz musiał już przy niej grzebać tylko strugać i strugać, no ew. ciąć i szlifować ;) Jak ją wyczujesz to i 3 metrowe krawędziaki wyprowadzisz  8)
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Października 2013, 22:08:07 czas Polski »
Plan na przyszly tydzień to rozbiorka i dokladny przegląd, a potem proby i ustawianie wszystkiego żeby chodzilo jak powinno.
Jak bedę miał jeszcze jakieś pytania to się zwróce o pomoc - a myślę, że niektóre sztuczki "starych wyjadaczy" moga być przydatne w osiągnięciu dobrego rezultatu :D

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Października 2013, 22:12:44 czas Polski »
Jak masz DTR'kę i jakieś obeznanie w mechanice to bez problemu wszystko ogarniesz ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Października 2013, 22:19:13 czas Polski »
Myslę że tak ;D
Oglądając maszykę dzisiaj nasuwa sie jedna myśl - generalnie zadna to technologia kosmiczna ;D
A więc jeśli tylko nie ma jakiegos grubego babola (a do tej pory nic mi się nie rzucilo w oczy) to powinno być ok. Oczywiscie trzeba wszystko przeczyścic i sprawdzić. Ale jestem dobrej mysli. Gdybym miał watpliwosci czy uda się to wyprowadzić na prosta to bym jej nie brał. Teraz po prostu potrzebuję kilku dni by się nia odpowiednio zająć.
A że mam juz kilka pomysłów na kolejne realizacje to jest i wielka motywacja do szybkiego dzialania!

Pozdrowienia
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Października 2013, 22:23:39 czas Polski »
generalnie zadna to technologia kosmiczna

Dokładnie, to Polska myśl techniczna :D
Pozdrawiam Jakub.

Offline studio tata

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Października 2013, 02:36:36 czas Polski »
witamy w klubie za..dymiarzy :)