05 Czerwca 2026, 19:23:39 czas Polski

Autor Wątek: Prasa do klejenia  (Przeczytany 10123 razy)

Offline looq1

Prasa do klejenia
« dnia: 17 Lutego 2016, 00:41:18 czas Polski »
Od jakiegoś czasu zbierałem elementy do zbudowania prasy pod wymiar. Jako że z metalem idzie mi narazie lepiej niż z drewnem kompletuje narzedzia do komfortowej pracy w stolarni. Projekt powstal na bazie prasy która ma Jarek w swoim warsztacie. Ciut wieksza i troszke masywniejsza niż oryginał, ze względu na posiadane miejsce i sporo stali na stanie.
Dane techniczne:
Max wymiar elementu do klejenia 163/370 cm
6 szt pionowych docisków z regulowana grubościa klejonego materiału przesuwanych na łożyskach
2 szt docisków poziomych
3 szt docisków przednich( w planach, ale tez beda przesuwane)
Śruby trapezowe fi 34 mm skok 5 mm
Profil ramy , 100/100/5 mm
Profil pionowego docisku 100/50/5 mm

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
Odp: Prasa do klejenia
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2016, 09:22:14 czas Polski »
Pięknie się to prezentuje, sporo pracy napewno kosztowało. Przy wysokosci klejonki163cm napewno przyda sie też docisk od frontu prasy, tak aby klejonka się nie wybrzuszyła. Chyba omyłkowo założyłeś ten sam wątek aż trzy razy  ;)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2016, 09:26:49 czas Polski »
jestem pod wielkim wrażeniem! a ja myślałem że przy swoich ściskach stalowych miałem dużo pracy. Looq1 - pełen podziw i czekam na rozwój akcji.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2016, 09:30:26 czas Polski »
looq1, ale czekaj... częśc elementów wygląda jak u kolegi z wątku http://forum.domidrewno.pl/sam'y/prasa-sciski-stalowe-na-srubie-trapezowej/ ,
to są elementy gotowe, kupione?

Offline looq1

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2016, 09:43:44 czas Polski »
Chyba tapatalk zwariował bo zdjęcia też sa podwójnie.
Elementem gotowym- kupionym jest sruba trapezowa z fyfrezowana nakrętka, reszta jest wykonana przezemnie. Moje zdjecie pojawiło się u kolegi w temacie bo zamawialiśmy śruby u tego samego tokarza

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2016, 10:00:28 czas Polski »
hehe Gratuluję . Masz chłopie potencjał  :)

Offline wojo72

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2016, 11:15:17 czas Polski »
Pancerna konstrukcja.
Górne dociski będą przyspawane do ramy na stałe czy ruchome (na jednym widać  z tyłu chyba nakrętkę przyspawaną)? Przy ruchomych zwiększają się możliwości o klejenie łuków.

Offline Arek15

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2016, 11:24:52 czas Polski »
troche spawania przed tobą-jaką spawarką dysponujesz? pewnie mig około 150 amp?na 220? daję radę spawać takie tęgie blachy?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2016, 11:28:01 czas Polski »
Gratuluje pomysłu i wykonania. Szacunek :)
Tylko co na to szef? Zrobiłeś większą prasę :D :D :D

Offline looq1

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2016, 11:34:41 czas Polski »
Górne mocowania ruchome, po pierwsze żeby do waskich klejonek nie sięgac na 2,2m, a po drugie właśnie elementy krzywoliniowe. Spawarka na zdjęciu to Tig 200A, ale to tylko do zczepiania. Właściwa to mig mag 400a

Offline jara

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2016, 13:19:02 czas Polski »
Rozumiem, iż wszystko cięte na cnc ?

Offline WojtekS

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2016, 15:30:02 czas Polski »
Trochę słabe te "spawy". Chyba to pospawasz porządnie jak prototyp się sprawdzi?

Offline looq1

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2016, 16:30:45 czas Polski »
 Bez CNC tylko trasowanie i magnesowka z frezem. To nie spawy tylko zczepy. Po niedzieli biorę się za spawanie i składanie wszystkiego.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2016, 16:31:41 czas Polski »
To właśnie są zczepy a nie spawy. Właściwe spawanie później. Czy dobrze widzę, że dolne podpory są regulowane na jakimś klinie w tych otworach?

Offline Arek15

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lutego 2016, 17:17:49 czas Polski »
400 a to przetapia ładnie, mam takiej mocy mma po Ojcu- wada to waga-gdyby nie koła to sam bym jej nie przestawił:) mysle o zakupie miga ale ceny tego co chce zrujnują mój budżet na kilka miesięcy:)mocne chińczyki w cyklu 10% to smiech:) szukam używki ale z tym to nigdy nie wiadomo- a nowy to koszt 4 k w górę,   jak pospawasz zrób kilka dokładnych fotek spawów i sprzetu , będę wdzięczny