14 Maja 2026, 09:41:02 czas Polski

Autor Wątek: Zakup frezarki.  (Przeczytany 9766 razy)

Offline RobRob

Odp: Zakup frezarki.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lutego 2016, 19:24:16 czas Polski »
Makita a maktec to to samo

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lutego 2016, 19:43:41 czas Polski »
Tak. nawet napisane mam na nich Maktec by Makita ale ta cena  :o Roznica ogromna. A co do jakosci wykonania to napisze, ze malej uzywam juz ze 2 czy 3 lata i to dosc intensywnie. Poza walnietym mocowaniem sruby od ustalania glebokosci (do mocowania calej stopy z oslona) to dziala perfekt.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2016, 19:47:07 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Jureq

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lutego 2016, 22:10:37 czas Polski »
Makita a maktec to to samo
jakoś tak nie do końca - używam od dawna różnych narzędzi Makity i nigdy się nie zawiodłem, rok temu popełniłem dużą kątówkę Maktec'a bo miła być tylko sporadycznie używana, popracowała może godzinę i przekładnia się spociła na tłusto co najmniej jak po roku pracy :(
może miałem pecha ale jakoś tak nawet w dotyku Maktec jest inaczej wykonany od Makity
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline sajo

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lutego 2016, 22:27:12 czas Polski »
to jak zielony i niebieski bosch

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lutego 2016, 22:34:52 czas Polski »
Tu chyba nie do konca. Jest na tej zasadzie ale roznica jkosciowa znacznie mniejsza.
Nie czuc, ze ma sie w rece tansza wersje. Jureq mial pecha albo ja szczescie.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2016, 22:37:23 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline RobRob

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lutego 2016, 10:25:13 czas Polski »
Maktec jest dla amatorów i pewnie jest tak zrobiony aby szybciej się popsuł
Makita jest jest wyższą półka dla zawodowców
tak samo jak Bosch zielony a niebieski

Offline criss128

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lutego 2016, 14:43:52 czas Polski »
Rozmawialem z serwisantem Makity i twierdził ze w ofercie makteca sa modele które juz wyszly z produkcji w makicie, a także niektóre modele poprostu maja silniki o mniejszej mocy niż Makita np. mlotowiertarka

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lutego 2016, 15:59:17 czas Polski »
Ale akurat ten Maktec MT362 ma taki sam silnik jak Makita RP1801FX (moc). Obudowa wydaje się inna, ale stopa chyba identyczna.

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Lutego 2016, 08:50:35 czas Polski »
Maktec jest dla amatorów i pewnie jest tak zrobiony aby szybciej się popsuł
Makita jest jest wyższą półka dla zawodowców
tak samo jak Bosch zielony a niebieski

Może 10 lat temu bym w to uwierzył ;) teraz, jak większość narzędzi makity jest made in prc to pewnie w ramach optymalizacji kosztów produkcji zmieniają tylko obudowę z logo a na tabliczce znamionowej i tak napiszą co chcą ;)

Offline piotrek123

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lutego 2016, 21:18:23 czas Polski »
Ogólnie napewno nie kupiłbym frezarki ani Makity ani Boscha - dlaczego - dlatego że robione są w taki sposób żeby wytrzymać gwarancję a potem liczą że użytkownik wyłoży na części zamienne w razie usterki ekstra pieniądze. Po wielu próbach i zajechanych narzędziach nauczyłem się tyle:

1) Albo kupujemy najtańsze względnie nie najgorsze narzedzie z 2 letnią gwarancją i liczymy że sie sypnie i nam wymienią na nowe - dobry sposób jeśli używamy dużo jakiegoś narzędzia, a nie musi być ono super precyzyjne. Trzeba brać poprawkę na zaniżoną moc podaną przez producenta.

2) Kupujemy narzędzie ze średniej półki z 3 letnią gwarancją i możliwością łatwego zakupu części zamiennych. Wg mnie opłaca sie zastanowić nad frezarką marki Sparky 1500W X 150CE - 3 lata gwarancji, 6,8,12mm uchwyty frezów w komplecie, wyprodukowane podobno w Niemczech i waga urządzenia sugeruje że ma taką moc jak podaje producent. Cena niecałe 600zł więc naprawdę przyzwoita, a i podstawowe części zamienne są dość tanie. Jest też model 1600W o 100zł tańszy, ale wygląda ze ma zawyżoną moc. Można bawić się w Makite czy Boscha ale ceny w okolicy 1000zł za coś rozsądnego, zrobione w chinach na 100%, pełna dostepność części, ale są dość drogie. Mój wybór przy następnym zakupie frezarki padnie na Sparky 1500W X 150CE.

3) Kupujemy narzędzia Heavy duty - Milwaukee, DeWalt, Triton... Cena z kosmosu, ale ciężko zajechać.

Nie kupuj Maktec,a, widziałem to w salonie Makity i straszny syf, strach do ręki to brać - zabawki dla dzieci w porównaniu do mojego JCB RO1500 za 300zł. Te tańsze frezarki Makity też nie szałowe.
Jako szczęśliwy posiadacz piły Makita MLT100 po pół roku używania wyrobił się gwint od podnoszenia piły (agregatu) w aluminiowej obudowie przekładni i uchwycie silnika zarazem. Piła była na gwarancji, ale nie uwzględnili mi jej jeśli przyniosłem samą uszkodzoną część, musiałbym zataszczyć całą piłe - a ze koszt części to 40zł a transportu piły pewnie ze 100zł ( do osobówki mi się nie zmieści z kartonem wiec musiałbym nająć busa) to kupiłem tą część i sam szybko wymieniłem. Więc jak widać robią problemy z gwarancją - po tym zdarzeniu nie mam zamiaru kupić więcej sprzętu Makity. Część została celowo zrobiona w taki sposób żeby gwint w aluminiowej części wyrobił się od stalowej śruby. Nie ma szans dokupić "nakrętki" zastępczej gdyż gwint jest lewy, podwójny i w calowej miarze.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lutego 2016, 21:21:34 czas Polski »
Nie kupuj Maktec,a, widziałem to w salonie Makity i straszny syf, strach do ręki to brać - zabawki dla dzieci

Ile ludzi tyle opini. Szanuje to bo kazdy ocenia na podstawie wlasnych doswiadczen. Ja bede bronil. Mam 2 sztuki. Wieksza uzywana rzadziej ale krawedziowka non-stop odkad weszla na rynek. Dziala tak jak na poczatku a juz po gwarancji jest.

Offline sajo

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lutego 2016, 21:28:19 czas Polski »
Piotr a masz jedną pod stolikiem? Jak się zmienia frezy?

Offline piotrek123

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Lutego 2016, 05:17:13 czas Polski »
Nie kupuj Maktec,a, widziałem to w salonie Makity i straszny syf, strach do ręki to brać - zabawki dla dzieci

Ile ludzi tyle opini. Szanuje to bo kazdy ocenia na podstawie wlasnych doswiadczen. Ja bede bronil. Mam 2 sztuki. Wieksza uzywana rzadziej ale krawedziowka non-stop odkad weszla na rynek. Dziala tak jak na poczatku a juz po gwarancji jest.

Oczywiście masz rację, nie miałem przyjemności używać więc nie wypowiem się na temat awaryjności, jednak nie sprawiają wrażenia mocnych i solidnych przy obmacaniu więc jest to znak do przemyślenia czy warto inwestować w taki sprzęt.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Lutego 2016, 06:44:52 czas Polski »
Z tym wrazeniem po obmacaniu do dosc subiektywne odczucie. Ja tego nie odczulem i to akurat kazdy sam moze sprawdzic bez zakupu. Ba. Powiem mawet, ze krawedziowka sprawila na mnie wrazenie dosc solidnej i sie to sprawdzilo. Mam farta ? Byc moze.

Sajo. Niestety nie. Przymierzam sie juz dluzszy czas zeby podlaczyc pod stolik ale chroniczny brak czasu nie pozwala mi nic sensownego zbudowac.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Lutego 2016, 07:55:02 czas Polski »

Jak się zmienia frezy?

Ps. W malej masz dwa plaskie klucze. Jeden do blokady a drugi do nakretki. W duzej zas blokujesz przyciskiem i odkrecasz plaskim kluczem.