21 Czerwca 2026, 17:01:46 czas Polski

Autor Wątek: Zakup frezarki.  (Przeczytany 9823 razy)

Offline criss128

Odp: Zakup frezarki.
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Lutego 2016, 17:01:31 czas Polski »
W sobotę zakupilem frezarke do krawędzi maktec mt372 :) Wrażenia super, wystarczająco mocna, świetnie leży w dłoni, niezbyt ciezka, wszystkie ustawiania maszynki bardzo fajnie rozwiązane, frez w zestawie ostry. Za ta cenę jest naprawde fajnie.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Marca 2016, 15:49:49 czas Polski »
Dziś do mnie przyjechała po długim wyczekiwaniu (tydzień - w opisie dostawa w ciągu 24h ;)) frezarka Maktec MT362. Sama frezarka nie wygląda na chińczyka (czy syf jak ktoś tu wcześniej pisał). Chociaż akcesoria, a dokładnie prowadnice sprawiają wrażenie (z wyglądu) robionych na kolanie w chinach. Nie testowałem ich jeszcze, ale na pierwszy rzut oka nie wyglądają porządnie.

Sama frezarka wygląda dobrze, nie ma żadnych luzów. W zestawaie mam tylko 1 frez (prosty 12mm), więc wiele potestować nie mogłem.
Frezowałem na razie tylko sosnę  z tym małym frezem - problemów żadnych.
Przy uruchamianiu mocno wyrywa się z rąk.
Włącznik jest jakiś taki malutki, ale z powodu tego gdzie i jak jest umieszczony, to frezarka nadaje się pod stolik (dodatkowo ma to pokrętło długie do regulacji głębokości). Rączki i szybka blokada głębokości są ergonomiczne (dla moich dość małych dłoni).
Odciąg wiórów ma dyszę 35mm, ale nie da się do niej lub na nią włożyć standardowej końcówki 35mm, bo ma dokładnie taką samą średnicę jak końcówka w odkurzaczu, którą się normalnie powinno do dyszy włożyć do środka. Dałem radę zamontować tam gumową przelotkę uniwersalną od Starmixa, ale musiałem okleić ją kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej, żeby siedziała w miarę stabilnie.
Samego odciągu wiórów nie mogę ocenić, bo mi synek przestawił odkurzać na minimalne ssanie ;o i zorientowałem się dopiero po 1h zabawy z frezarką ;)). Na pewno bez odsysania wiórów jest masakra (raz nie włączyłem odkurzacza). Chwilę testowałem na dobrym ssaniu i wielkiej rewelacji nie było, ale ocenić trudno, bo wszystko przecież zależy od tego co się frezuje i jakim frezem, jak potestuje więcej to dam znać.

Na razie udało mi się raz frezować w złą stronę i frezarka mi "uciekła", chyba moja wyobraźnia przestrzenna ostatnio zawodzi.

Pierwsze wrażenia w każdym razie pozytywne.

Offline piotrek123

« Odpowiedź #32 dnia: 07 Marca 2016, 19:55:51 czas Polski »
A w Castoramie masz frezarkę JCB 2100W (prawdziwa moc), full opcja z 6,8 i 12 mm uchwytem za niecałe 600zł, 5 Lat gwarancji. Sprzęt nie do zajechania, mam wersję 1500W i nie zamieniłbym tego na inne zabawki, chyba że na coś z Makity, Boscha z serii profesjonalnych ale to już koszt ponad 2000zł. Musiałbyś wziąć obie do ręki żeby zrozumieć różnicę... Makteca bałem się dotykać żeby nie uszkodzić, a JCB mógłbym walnąć o ziemię bez obaw że się coś stanie. Oczywiście nie przekłada się to na funkcjonalność, jakość i wytrzymałość, ale dla mnie osobiście jest to argument który model wybrać. Plus po stronie makity taki że mam autoryzowany serwis i punkt sprzedaży 300m od domu :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Marca 2016, 07:46:50 czas Polski »
Widziałem JCB w Castoramie zanim kupiłem Maktec'a.

Droższa o 128PLN od Maktec. W komplecie mniej rzeczy, szczególnie brak tulei redukujących i choćby 1 frezu (calowa wersja ma tuleje, więc może tu też są, ale nie ma napisane na pudle). Prawdopodobnie prowadnica równoległa jest lepsza niż w Maktec bo ma mikroregulację (w castoramie nie można było zobaczyć, na fotkach wygląda ciekawie, na pewno lepiej niż Maktec'owa.

Być może egzemplarz na wystawie był felerny, ale prowadnice pionowe chodziły bardzo cieżko. Materiał obudowy nie sprawiał wrażenia wytrzymałego.

Plusy JCB to: miękki start, regulowana prędkość obrotowa, teoretycznie 450W więcej mocy i prowadnica równoległa z mikroregulacją.
Minusy: włącznik spustowy z blokadą, więc montaż pod stołem wymaga kombinacji.
Prowadnicy pod stołem się nie używa, więc jej mikroregulacja to zbędny zakup ;)
Ciekawe czy JCB ma możliwość regulacji głębokości wysunięcia frezu przez stopę, jeśli tak to duży plus. Jeśli nie, to pokrętło Maktec'a jest wygodniejsze do regulacji (bo przedłużone).

Jeśli frezarka ma pracować dużo pod stołem, to IMHO nie opłaca wydawać się dodatkowo ~160 PLN na JCB (różnica w cenie + cena frezu z zestawu Maktec), bo jego plusów pod stołem nie wykorzystamy. Chyba, że ktoś planuje wielkie frezy, wtedy może te dodatkowe 450W (o ile rzeczywiście taka jest różnica mocy w praktyce) może się przydać.

Trochę popracowałem moim Maktec. I stwierdzam, że stół to takiej dużej frezarki to podstawa. Mocy zapas, przynajmniej patrząc jak pracuje się z dostarczonym frezem palcowym 12mm.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Marca 2016, 09:04:17 czas Polski »
Czekam na recenzje mt362 bo też będę zmieni al swoją.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Marca 2016, 11:46:00 czas Polski »
A kto będzie robił tą recenzję? ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #36 dnia: 08 Marca 2016, 13:19:51 czas Polski »
No kto jak nie Ty ? ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline sajo

« Odpowiedź #37 dnia: 08 Marca 2016, 13:51:29 czas Polski »
Jak zmieniasz frezy jak siedzi w stoliku?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Marca 2016, 23:37:35 czas Polski »
Ja jeszcze nie zmieniam, bo po pierwsze mam 1 frez, a po drugie jeszcze nie mam stolika. Planuję zrobić stolik z wyjmowalną płytką, ale czy to się uda to inna kwestia. Jak rzadko się zmienia frezy, to można od dołu stolika to robić, szczególnie jak frezarka ma blokadę wrzeciona.

Offline doktor

« Odpowiedź #39 dnia: 16 Czerwca 2016, 08:37:39 czas Polski »
Witam.
I na mnie  przyszedł... Mam starą frezarkę FERM silnik 850W 1300 obr. Nie byłe z niej nigdy specjalnie zadowolony ale ostatnio wysiadł regulator obrotów.
Przydała by się nowa
Zastanawiam się nad zakupem Makita RP 1801FX (lub ew. 2300), GMF Boscxh 1600 lub Festool OF 1400.
A może po prostu JCB 2100 (5 lat gwarancji!).
Wiem, że już sporo o tym było ale czy mogę poprosić kogos z praktyką o opinię którą by kupił do częstych ale amatorskich prac?
Zakup ma być " na lata" i być w miarę uniwersalny.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Czerwca 2016, 15:13:33 czas Polski »
Z jedną może być czasem ciężko. Pod stolik kup najmocniejszą i jakąś małą do prac z ręki + ew. krawędziówka.
Patrz na serwis blisko Ciebie. Festool jest the best jeśli idziesz w system (kable, szyny itp. itd.).

Offline doktor

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Czerwca 2016, 16:12:10 czas Polski »
Na razie map rotexa 150 jest na prawdę super.
Inne narzędzia trochę każde z innej beczki- niestety.
Kusi mnie ten Bosch ale nie wiem jak obecnie z ich jakością  i trwałością. nie rozumiem też do kończ taj przystawki do kopiowania. czy to coś co można na stałe zamontować pod stołem a przekładać tyloko resztę?
JCB mocna i tania ale co dalej?
Makita nie ma systemu podtrzymywania obrotów.
Czy 1400 w festoolu to dosyć? Szyny z biegiem czasu można dokupić

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Czerwca 2016, 20:25:23 czas Polski »
Użytkuję festoola 1400W . Moc w zupełności Ci wystarczy do większości prac. Frezowania wykonywałem w blatach dębowych , płytach mineralnych ( staron, corian). Dawała radę bez problemu. Przede wszystkim moc jest idealnie dopasowana do ciężaru. Festool ma w swojej ofercie jeszcze 2200 , ale jest dedykowana tylko i wyłącznie do materiałów wielkopowierzchniowych i na prawdę twardych gatunków drewna .Meblami zajmuję się profesjonalnie i ta frezarka idealnie się sprawdza. Z czystym sumieniem mogę Ci ją polecić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Czerwca 2016, 23:08:28 czas Polski »
Ja również. Do tego OF1010 do ręki + OFK500 lub ew. OFK700 zamiast tych dwóch i masz komfort frezowania :)

Offline doktor

« Odpowiedź #44 dnia: 17 Czerwca 2016, 08:14:47 czas Polski »
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
A czy ktoś może powiedzieć coś o tym Boschu?