22 Czerwca 2026, 11:23:15 czas Polski

Autor Wątek: Makita SP 6000 - recenzja ( + offtop ;) )  (Przeczytany 24339 razy)

kwita

• Gość
Odp: Makita SP 6000 - recenzja ( + offtop ;) )
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Lutego 2016, 13:44:24 czas Polski »
Myślę, że szkopuł raczej tkwi w osi pochylania samej zagłębiarki względem podstawy (osi obrotu)

Offline RobRob

« Odpowiedź #76 dnia: 22 Lutego 2016, 14:04:51 czas Polski »
Tylko mafell jakoś rozwiązał ze nie podcina gumy

Offline Henry

« Odpowiedź #77 dnia: 22 Lutego 2016, 14:19:12 czas Polski »
Oś jest dopasowana do wysokości szyny i grubości gumy - gdyby była ciut cieńsza to by pasowało...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Lutego 2016, 16:01:33 czas Polski »
Tylko mafell jakoś rozwiązał ze nie podcina gumy
Nie zgodzę się z tą opinią. Mam Festoola  TS55, nie raz już ciąłem pod katem 45 st. i listwa jest nietknieta :)...

Offline criss128

« Odpowiedź #79 dnia: 22 Lutego 2016, 16:51:12 czas Polski »
Przecinalem ostatnio drewno mafellem kss300 pod katem 16 stopni i podcinal gumę antyodpryskowa...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #80 dnia: 22 Lutego 2016, 20:23:53 czas Polski »
Walczycie o ta gume a prawda jest taka, ze w miare zuzycia pily nie bedzie ona dolegac na styk do gumy. Poza tym fakt, ze pila jest nowiotka sprawil, ze ciecie bylo czyste bez podcinaka. Po to jest wlasnie ta funkcja. A guma pomoze jedynie przy ciecie w poprzek.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Lutego 2016, 20:32:51 czas Polski »
ok przekonałeś mnie

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Lutego 2016, 11:41:16 czas Polski »
Cięcie Makitą z szyną wychodzi naprawdę ładnie pod warunkiem mocnego dociskania maszyny do materiału, wtedy automatycznie guma przylega do materiału. Mam tylko problem w momencie zastosowania tych ścisków, ponieważ szyna pod ściski jest dosyć mocno oddalona od krawędzi ciecia i powoduje to że po dokręceniu szyny ściskami szyna unosi się (możliwe że się wtedy wygina aluminium) i guma nie przylega, nie bardzo da się wtedy docisnąć maszyne tak żeby guma przylegała do materiału i powstają wyszczerbienia. Ja rozwiązanie znalazłem przez podłożenie czegoś (kawełek cienkiego kartonu) pod krawędz szyny. Wtedy guma dociskała ładnie i jakość cięcia była dobra. Teoretycznie jak sprawdzałem to szyna jest prosta, ale jest jakiś taki efekt unoszenia szyny po dociśnięciu ściskami. Czy toś z was zaobserwował podobny problem?

Offline robson

« Odpowiedź #83 dnia: 29 Lutego 2016, 14:25:15 czas Polski »
Ściski przykręcaj dwoma palcami, mocowanie szyny stosuje się w przypadku cięcia śliskich materiałów lub gdy obcinamy z materiału np.1mm.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #84 dnia: 29 Lutego 2016, 15:07:26 czas Polski »
Może faktycznie za mocno ściskałem, dzięki za poradę, jeśli chcę wykonać precyzyjne cięcie napierw z opcją podcinaka a potem na gotowo to przy dwóch przejazdach jest spora szansa że poruszę szyną. Dlatego wolę złapać ściskami; chociaż nie ukrywam, że jest trochę upierdliwe zakładanie tych ścisków.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #85 dnia: 29 Lutego 2016, 15:20:14 czas Polski »
To kup Rapida. Nie wiem czy do Makity pasuje ale wystarczy podpytac.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Lutego 2016, 15:28:26 czas Polski »
Nie znałem tych zacisków, świetna sprawa. Albo jeszcze tego nie było na filmach Jarka albo ominałem jakiś odcinek ;) Szkoda że Makita nie ma czegoś takiego, ale może ktoś ma te ściski i szynę makity żeby sprawdzić. Taki system sprawdził by się zdecydowanie lepiej.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #87 dnia: 29 Lutego 2016, 15:30:44 czas Polski »
Obiecuje, ze sprawdze jak szynabdo mnie wroci. "Pozyczylem" ziomkowi bo i tak lezy ale moze w tygodniu do Niego z Rapidem podjade. Jak nie zapomne oczywiscie ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Lutego 2016, 20:59:22 czas Polski »
Gumę odkleiłem i przykleiłem raz jeszcze na ten sam klej co był. Działa i jest ok.

Offline zyszku

« Odpowiedź #89 dnia: 01 Marca 2016, 18:36:27 czas Polski »
Teraz głupie pytanie:) Jestem od dziś szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem SP6000... Dodam, że nie używałem wcześniej zagłębiarek z listwą. I teraz moje pytanie. Czy przy pierwszym cięciu zagłębiarka musi nadciąć gumę?