06 Lipca 2026, 21:23:22 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsza komoda  (Przeczytany 2080 razy)

Offline subbas

Pierwsza komoda
« dnia: 21 Lutego 2016, 21:09:49 czas Polski »
Witam wszystkich.
Chciałbym pokazać Wam moją pierwszą komodę w 100% wymierzoną i wykonaną samemu. Przypomnę, że jestem młodym stolarzem.Pracy w płycie zbytnio nie lubię no ale czasem trzeba :P

Formatki pociąłem i okleiłem w pracy. Materiał zdobyłem za "pół litra" dla kierownika :D
Korpus składany na kołki, szuflady skręcone na konfirmaty. Prowadnice kulkowe, pełen wysuw. Dna szuflad z płyty HPL 3 mm a więc szuflady pancerne i nie do zarwania :)

Tu mam pytanie do doświadczonych kolegów. Lepiej jest wymierzyć rozstaw prowadnic i przykręcić je przed złożeniem korpusu czy lepiej i dokładniej jest zrobić wzornik i przykręcić już gdy szafka stoi?
Widziałem też, że prowadnice kulkowe wpuszcza się w boki szuflad. Jest to konieczne?

Offline subbas

Odp: Pierwsza komoda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2016, 21:11:15 czas Polski »
I tu już gotowa :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2016, 21:25:23 czas Polski »
Ja prowadnice ZAWSZE krece na rozlozonych bokach. Nie trzeba sie gimnastykowac i skupiasz sie na wkrecie a nie na tym, ze prowadnice trzymasz trzecia reka ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2016, 21:32:04 czas Polski »
Całkiem fajna robota :)
jeśli chodzi o prowadnicę to kiedyś się wpuszczało w szufladę, ale one miały tylko 16mm szerokości ,
teraz są znacznie szersze :)

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2016, 21:48:06 czas Polski »
Fajna komoda.
Też dzisiaj dłubałem przy komodzie, tylko łączyłem na lamelki. Nie kleiłem jej jeszcze bo też chcę prowadnice przykręcić na rozłożonej - wygodniej.
Wąskie prowadnice do wpuszczania też można kupić. Tylko po co się bawić w robienie rowka dla dodatkowego centymetra?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2016, 19:05:40 czas Polski »
Płyta HPL?
A nie Hdf?
Przeca HPL to droga sprawa

kwita

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2016, 19:54:00 czas Polski »
A kto bogatemu zabroni :). Podświetli Ledami od spodu :D. Też się zdziwiłem, może ma dostęp.
Fajna robota, bo rozkrój po słojach i ułożone jak pocięte...

Offline subbas

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2016, 20:07:20 czas Polski »
Dokładnie tak, płyta HPL.
Pracuję przy rozkroju głównie płyt HPL a produkujemy tzw. kabiny systemowe czyli prysznice i WC :)
I tak jak napisałem, cały materiał prawie za darmo i z odpadów ;)

Nie wyobrażam sobie rozkrojenia frontów nie po słojach, to nie po stolarsku :D