21 Kwietnia 2026, 17:15:00 czas Polski

Autor Wątek: MAKITA LB1200F - napięcie brzeszczotu  (Przeczytany 8330 razy)

Offline LeszyHandmade

MAKITA LB1200F - napięcie brzeszczotu
« dnia: 21 Lutego 2016, 23:11:47 czas Polski »
czołem
moje pierwsze zetknięcie się z piłą taśmową na żywo wiec może moje pytania wydadzą się zabawne
Przyjechała. złożyłem zgodnie z instrukcją, założyłem taśmę 6mm odpaliłem i lipa. Taśma się ześlizgnęła jakby za luźna. Pokręciłem tym pokrętłem do napinania ale nadal lipa, Taśma spada a pokrętło podkręciłem na maxa wskaźnika. Zrobiłem też tak że odkręciłem dźwignie szybkiego luzowania,  podkręciłem napinanie na maxa i zaciągnąłem dźwignie z luzu na napięcie ale niczego to nie zmieniło taśma dalej spada nie chce się krecić tzn zrobi ze dwa obroty spada. Nałożyłem taśmę 20 napiąłem jak się da najmocniej- ale nie da się jej napiąć tak jak w instrukcji (max 2mm odchyłu po naciśnięciu palcem w połowie taśmy). Kręcę napinaczem wskaźnik coraz wyżej a taśma luźniejsza zamiast bardziej napięta  ??? wiec odkręciłem wskaźnik i ustawiłem napięcie aby było jak najbardziej napięte ale taśma na pewno bardziej niż te 2 mm w bok idzie po naciśnięciu palcem. odpaliłem piłe i przynajmniej brzeszczot nie spadł. Próba na desce grubej na 3 cm jest ok, ale jak chciałem przeciąć po wysokości (15 cm) deskę bukową (grubą na 3 cm)  to piła pływała w materiale i nie udało się przeciąć na dwie równe deski 1,5cm- wyciąłem łódkę.  Prośba o instrukcje jak właściwie powinna być napięta taśma, czy kręcić napinaczem na zaciągniętym czy zwolnionym szybko-zwalniaczu? czy samo górne koło się opuszcza podnosi? jakieś dobre rady użytkowników?
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2016, 23:13:48 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »

Offline quadrat1985

Odp: MAKITA LB1200F - napięcie brzeszczotu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2016, 23:24:29 czas Polski »
wydaje mi się ze to problem ze źle ustawionymi kołami

ja mam jakąś stara piłę taśmową polskiej produkcji i tam jest regulacja kąta pochylenia górnego koła

nawet na słabo naciągniętej taśmie mi nie spada....

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2016, 23:38:08 czas Polski »
dzięki za info no właśnie na szerszej taśmie wszytko działa ok, tzn  oprócz napięcia. Zastanawiam się czy nie za mocno kręciłem tym pokrętłem od napinacza i czy górne koło sie nie przestawiło. w sumie długo dosyć się tym bawiłem i teraz nie jestem pewien czy czegoś nie spartoliłem

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2016, 10:21:14 czas Polski »
no to pora na moje, co 2 post co piszę:
Zdjęcia.

Nie przejmuj się wskaźnikiem napinacza, ale masz rację, napinacz "napina" do pewnego momentu, jak wajchę dasz dalej, to zluzuje.

Offline Mack

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2016, 10:22:19 czas Polski »
to działa podobnie jak w szlifierce taśmowej. też trzeba wyregulować, żeby taśma nie jeździła na boki (w LB1200 - przód-tył), co do napinania, to na korpusie masz pozaznaczane dla jakiej taśmy jaki naciąg.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2016, 14:56:21 czas Polski »
Wyreguluj pochylenie górnego koła i prowadniki taśmy

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2016, 15:32:59 czas Polski »
dzięki za porady , jeszcze pół godziny w pracy szybki obiad i śmigam do mojej pakamery zrobić trochę wiórów. Wezmę aparat posłucham rad i dam znać co z tego wyjdzie.

Offline leo

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2016, 18:35:54 czas Polski »
Muszę przyznać, że mam identyczne problemy z moją lb1200, i tak jak potrafię wyregulować większe taśmy, tak tej 6mm nie potrafię ogarnąć. Jeśli nawet to po jakimś czasie i tak zjeżdża, ostatecznie tak się zaklinowala ze przy ostatnim wyjmowaniu cała się pogieła. Dodam tylko, że koła też potrafię dobrze ustawić, nie jest to skomplikowane, acz kolwiek gdzieś robie błąd. Podpinam się pod wątek i chętnie wysłuchać Waszych rad :)
Leszy a uszczelka od napinacza Ci się nie przerwała? Bo ja swoją zepsułem przy pierwszym ustawianiu nieszczęsnej 6stki

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2016, 23:33:27 czas Polski »
wróciłem właśnie z pakamery. Na założonej taśmie (16mm) jeszcze raz podkręciłem tak aby było ustawione w najbardziej napiętym położeniu i zrobiłem zdjęcie - taśma odkryta na maksymalną  wysokości odchyla się nie 2 mm ale koło cm. mocniej napiąć się po prostu nie da albo ja nie wiem jak to zrobić.
Zmieniłem taśmę na 6 i tym razem udało się jakoś tak napiąć tak że nie spada ale jak to mówią szału nie ma itd. ;) i jakoś super napięta nie jest
Poniżej zdjęcia jak ustawiłem  łożyska górne i dolne. macie jakiś pomysł co do lepszego napięcia? a może taśmówka ma tak być napięta?
Koleje pytanie- pod blatem a nad łożyskami są blaszki, ta zaznaczona czerwonym kółkiem na ostatnim zdjęciu mam wrażenie że nie powinna chyba być tak blisko taśmy?
I jeszcze jedna sprawa z wycinaniem łuków. Trochę pracuje na włosówce i tutaj wycinanie wąskich zakrętów jest bez problemowe. Makitą w sklejce wyciąłem w miarę kształt ale jak zrobiłem próbę na 2 cm desce bukowej to na pieszym ciaśniejszym zakręcie zrzuciłem taśmę z koła (myślałem ze pękła ale całe szczęście tylko lekko się pogięła). czy to wina mojego ustawienia taśmy czy faktycznie wąskie łuki to tylko w reklamach na YT da się wycinać?

PS Leo, ta uszczelka jest gdzieś w okolicach sprężyny przy górnym kole?

« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2016, 23:37:30 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »

Offline jurd

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2016, 00:46:52 czas Polski »
Na zdjęciu z palcem widać, że masz duży luz. Miałem podobnie z "drobną" taśmą. Myślałem że mi da długie zrobili ;). A rozwiązanie problemu to, właściwe ustawienie górnego koła. Poluzuj górne naciągi (kółko i wajchę). Nałóż taśmę na na górę a później na dół i przekręć górnym kołem. Jeżeli ci spadnie, to trochę dokręć górny naciąg i spróbuj ponownie - musi być lekko napięta. Jeśli dalej spada to znaczy, że górne koło ma zły przechył. taśma musi być tak założona, że jak kręcisz kołem to znajduje się na środku tej gumowej taśmy (na obwodzie koła). Gdy spada to musisz poluzować nakrętkę blokującą na środku koła (na zewnątrz) i przekręcić  kółko ustalające w lewo lub w prawo. Gdy już spowodujesz, że taśma po pokręceniu,  będzie na środku, to ustalasz łożysko z tyłu taśmy (góra i dół) i napinasz do odpowiedniego poziomu.

Zakładam, że nic nie robiłeś z dolnym kołem (ustawienia fabryczne)!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2016, 01:14:11 czas Polski »
- Taśma jest za luźna, jesteś pewien, że taśma nie jest za długa?
- za duży luz między taśmą a łożyskami prowadników - ma być minimalny, tyle ile grubość banknotu na każdą stronę. Zęby powinny wystawać poza bieżnie łożysk.

Obejrzyj film Jarka o ustawieniu i regulacji taśmy, wprawdzie jest to piła Felder, ale zasady podobne: http://www.domidrewno.pl/video/147-pila-tasmowa-felder-hammer-n4400/

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2016, 09:16:44 czas Polski »
Taśma 6mm jest za luźno, wiec albo taśma jest za długa albo coś z maszyna nie tak. Do ustawiania kąta nachylenia górnego koła służy pokrętło z tyłu maczyny na wysokości osi koła górnego. To pokrętło jest pod dzwignią tylną napinacza. Ja w swojej makicie przy problemie spadającej taśmy zawsze mogę wyregulować tym pokrętłem kąt górnego koła i jest dobrze. Po założeniu taśmy zawsze robię ręcznie kilka obrotów kołem żeby sprawdzić czy nie spada. Dopiero jak mam pewność odpalam maszynę.

Offline leo

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2016, 10:10:59 czas Polski »
Jurd, robię tak jak opisałeś i działa z większymi taśmami, z najmniejszą są luzy jak u Leszy, no może nie na cm ale i tak za dużo. Taśma przyszła w komplecie więc chyba nie powinna być za długa.

Leszy tak, chodzi mi o tą przy górnej sprężynie, między obudową piły a górnym pokrętłem. Ją swoją popsułem przy pierwszym ustawianiu, nie wiem czy nie popsułem czegoś jeszcze przy okazji.

Jeśli chodzi o te blaszki to u mnie wygląda to tak... I coś pamiętam że doginałem je ręcznie bo wyglądało że mogą o nie zahaczyć jak u Ciebie

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2016, 10:14:15 czas Polski wysłana przez leo »

Offline jurd

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2016, 11:38:50 czas Polski »
Ja już nawet zamówiłem części, bo myślałem tak jak ty :D.
  • poluzuj wszystko
  • nałóż taśmę
  • lekko napnij
  • ustaw górne koło (ręcznie), tak by taśma nie spadała (w środku)
  • napnij i zajmij się łożyskami

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2016, 12:22:32 czas Polski »
dzięki Panowie za pomoc
Zrobię dzisiaj zgodnie z  instrukcjami (ustawienia dolnego koła są fabryczne)
Podegnę też tą blaszkę od dołu aby nie złapały jej zęby. Co do odległości taśmy od łożysk to ustawię je jak radzi amigorg.
I dam znać jaki wynik.