Panowie, nie zrozumcie mnie źle.
Forum jest do dyskusji, to racja.
Chodzi mi o to, co zauważył sajo - znalezienie "warsztatu" w danym wątku, między gąszczem wpisów, uśmieszków, itd. - pomysł legnie w gruzach, bo po jakimś czasie te wątki nie będą się niczym różniły od hydeparku. Bo przecież to "mój wątek", to będzie w nim to co ja chcę.
A tak poza tematem odnoszac sie do wypowiedzi Szczepana, co daje liczba postow? Serio pytam bo nieraz juz spotkalem sie ze stwierdzeniem ze ktos nabija posty.
Nie chodzi tutaj o to, że ktoś jest szczęśliwy z dużej liczby swych postów. Chodzi o nic nie wnoszące posty, które zawyżają statystyki. Ktoś wchodzi na forum i widzi -
użytkownicy napisali już 1.000.000 postów w 30.000 wątkach.Taka osoba zaczyna przeglądać forum, a tam 900.000 wpisów nic nie wnosi.
Choćby idealny przykład ostatniego posta kozia (wybacz kozio, ale idealny przykład

), tego w wątku ze stajnią dla zabawek koni.
Osobiście nie chciałbym w swoim wątku takiego zdjęcia, jak i też w innych wątkach.
Gdy prowadziłem swój wątek z realizacją altany, pytanie o konstrukcję ścian, dachu, podłogi, czy nawet pytanie o drewno na podłogę - zadawałem te pytania (w znacznej mierze) w odpowiednich działach: projektowanie, materiałoznawstwo, itd.
I wtedy ta wiedza zostaje w odpowiednim dziale. A nie gdzieś zapomniana w moim wątku sprzed 3 lat.
Nie raz padało hasło: "
przejdźcie z tym do nowego wątku", i powstawał nowy wątek rozwijający zagadnienie.
Tak samo chodzi tutaj o to, aby wątki z warsztatami były niejako BAZĄ do zadania pytania. Czyli ktoś patrzy na zdjęcia warsztatu sajo, i ciekawi go rozwiązanie temperówki do ołówków umieszczonej w blacie. Więc zadaje mu pytanie na PW na ten temat. Sajo odpowiada i jest okej.
Gdy kolejna osoba wchodzi do warsztatu sajo i pyta go o tą samą temperówkę - sajo ma już odpowiedź w wysłanych wiadomościach, i odpowiada.
Gdy pytań jest więcej i się powtarzają, wtedy tworzy nowy wątek o tytule:
"praktyczna temperówka w blacie" - i w tym wątku opisuje i dokumentuje samą temperówkę w blacie.
Chodzi po prostu o porządek.
Tak jak każde narzędzie powinno mieć swoje miejsce, wtedy wiemy, gdzie i po co sięgać.
Tak samo na forum, każda informacja powinna być w odpowiednim dziale, temacie.
Gdy zacznie się wszystko zrzucać do jednego worka, nikomu nawet nie chce się szukać, wertować wpisów.
Kilka razy już "słyszałem", że przesadzam, że próbuję się rządzić, itd.
A może po prostu mi zależy, żeby wszystko było na swoim miejscu, żeby było z sensem i ogarnięciem?