30 Maja 2026, 07:57:48 czas Polski

Autor Wątek: Wniosek formalny o nowy dział "Mój warsztat"  (Przeczytany 10248 razy)

arecki1338

• Gość
Odp: Wniosek formalny o nowy dział "Mój warsztat"
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lutego 2016, 17:36:37 czas Polski »
Pomysł super.  Jestem za,  Teraz wszystko w rękach Jarka,  halo,  Jarek- wywołujemy do tablicy :)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lutego 2016, 18:26:08 czas Polski »
Panowie, nie zrozumcie mnie źle.
Forum jest do dyskusji, to racja.
Chodzi mi o to, co zauważył sajo - znalezienie "warsztatu" w danym wątku, między gąszczem wpisów, uśmieszków, itd. - pomysł legnie w gruzach, bo po jakimś czasie te wątki nie będą się niczym różniły od hydeparku. Bo przecież to "mój wątek", to będzie w nim to co ja chcę.

A tak poza tematem odnoszac sie do wypowiedzi Szczepana, co daje liczba postow? Serio pytam bo nieraz juz spotkalem sie ze stwierdzeniem ze ktos nabija posty.

Nie chodzi tutaj o to, że ktoś jest szczęśliwy z dużej liczby swych postów. Chodzi o nic nie wnoszące posty, które zawyżają statystyki. Ktoś wchodzi na forum i widzi - użytkownicy napisali już 1.000.000 postów w 30.000 wątkach.
Taka osoba zaczyna przeglądać forum, a tam 900.000 wpisów nic nie wnosi.
Choćby idealny przykład ostatniego posta kozia (wybacz kozio, ale idealny przykład ;)), tego w wątku ze stajnią dla zabawek koni.
Osobiście nie chciałbym w swoim wątku takiego zdjęcia, jak i też w innych wątkach.

Gdy prowadziłem swój wątek z realizacją altany, pytanie o konstrukcję ścian, dachu, podłogi, czy nawet pytanie o drewno na podłogę - zadawałem te pytania (w znacznej mierze) w odpowiednich działach: projektowanie, materiałoznawstwo, itd.

I wtedy ta wiedza zostaje w odpowiednim dziale. A nie gdzieś zapomniana w moim wątku sprzed 3 lat.

Nie raz padało hasło: "przejdźcie z tym do nowego wątku", i powstawał nowy wątek rozwijający zagadnienie.
Tak samo chodzi tutaj o to, aby wątki z warsztatami były niejako BAZĄ do zadania pytania. Czyli ktoś patrzy na zdjęcia warsztatu sajo, i ciekawi go rozwiązanie temperówki do ołówków umieszczonej w blacie. Więc zadaje mu pytanie na PW na ten temat. Sajo odpowiada i jest okej.
Gdy kolejna osoba wchodzi do warsztatu sajo i pyta go o tą samą temperówkę - sajo ma już odpowiedź w wysłanych wiadomościach, i odpowiada.
Gdy pytań jest więcej i się powtarzają, wtedy tworzy nowy wątek o tytule: "praktyczna temperówka w blacie" - i w tym wątku opisuje i dokumentuje samą temperówkę w blacie.

Chodzi po prostu o porządek.
Tak jak każde narzędzie powinno mieć swoje miejsce, wtedy wiemy, gdzie i po co sięgać.
Tak samo na forum, każda informacja powinna być w odpowiednim dziale, temacie.
Gdy zacznie się wszystko zrzucać do jednego worka, nikomu nawet nie chce się szukać, wertować wpisów.

Kilka razy już "słyszałem", że przesadzam, że próbuję się rządzić, itd.
A może po prostu mi zależy, żeby wszystko było na swoim miejscu, żeby było z sensem i ogarnięciem?
:)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lutego 2016, 18:46:58 czas Polski »
, każda informacja powinna być w odpowiednim dziale, temacie.
Gdy zacznie się wszystko zrzucać do jednego worka, nikomu nawet nie chce się szukać, wertować wpisów.

Jest to główna podstawa branżowego forum .
 Słuchajcie  Szczepana, bo jak dociągniecie z wiekiem przed  setką   8) to już nic nie  znajdziecie w szukajce, a ciąg do wiedzy nie da Wam spokoju. :o :D

Offline looq1

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lutego 2016, 18:56:05 czas Polski »
A może czasowe wygaszanie swoich postów ?  Kto oftopuje ustawia czas przez jaki bedzie widoczny wpis i potem już jest w porząsiu

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lutego 2016, 19:39:22 czas Polski »
Szczepan dobrze rzecze i jak zwykle nasuwa się "ale"

Mój warsztat - każdy pokazuje to co ma, jak to jest ulokowane, do czego służy i takie tam

Maszyny w warsztacie - kojarzy mi się z tym co tak naprawdę każdy warsztat powinien mieć, porady i sugestie

co do pierwszego to jeśli ktoś napisze do Saja na PW pytanie o temperówkę ukrytą w blacie to sam Sajo powinien to opisać w swoim wątku po to by już się takie pytania nie powtarzały
wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lutego 2016, 21:06:18 czas Polski »
Choćby idealny przykład ostatniego posta kozia (wybacz kozio, ale idealny przykład ;)), tego w wątku ze stajnią dla zabawek koni.
Wywołany ze spuszczona głową idę do tablicy...  (tu przydałby sie emotikon spuszczonej głowy) ale dam fotkę.
Mądry z Ciebie człowiek Szczepanie pomimo młodego wieku, ale upieram się  przy tym by móc edytować i usuwać takie wpisy jak np mój w wątku Arturs'a. To doskonały przykład na to że jak ktoś na śmieci w wątku to wyrzucamy wpis do kosza i dalej się lubimy zamiast rozpamiętywać.
Mam nadzieję ze nie skończy się na ukrzyżowaniu lub ukamienowaniu za ten mój wpis. Każdy przecież robi kupę która to jest obecna na co dzień w naszym życiu. Niech ktoś poprosi Jarka by wyrzucił ten nieudany jak operacje plastyczne Ewy Minge żart, bo ja nie mam odwagi.
Pozdrawiam

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2016, 22:01:10 czas Polski »
Możliwość edycji wątku to zły pomysł. Jak ktoś mało inteligentny się trafi to będzie usuwał negatywne komentarze pomimo, że konstruktywne itp. Jak ktoś głupot napisze. A inny uzytkownik pod spodem sprostuje,  to po usunięciu sprostowania zostaje bezużyteczny wątek który wprowadza w błąd

. Moim zdaniem taki dział ma sens tylko gdy nie będzie możliwości komentowania. Pytania można zadać na priv, a autor wątku jak będzie chciał to przepisze je wraz z odpowiedzią.

Brakuje również działu poświęconego odzieży

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2016, 23:52:04 czas Polski »
Popieram pogląd Szczepana. Demokracja demokracją ale jakieś zasady muszą być.

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Marca 2016, 21:32:32 czas Polski »
no i że tak zapytam, na czym stanęło, bo temat jak by troszkę przymarł  ::)
wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Marca 2016, 22:34:36 czas Polski »
Jak zawsze - na niczym. Jarek milczy więc chyba nie jest zainteresowany takimi zmianami.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Marca 2016, 22:49:53 czas Polski »
mily68... Jarek jak zawsze na miejscu ;) i wie o wszystkim :p

Jest nas dość sporo na forum, poczekamy trochę na więcej wypowiedzi i wtedy szybka decyzja ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Marca 2016, 22:52:09 czas Polski »
Uff, no to super, że jednak Ojciec Założyciel czuwa :) zwłaszcza że temat ciekawy i warty rozważenia.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Marca 2016, 00:18:22 czas Polski »
Ciekawy temat.
A co to jest shoutbox? Nie załapałem znaczenia.

Offline sajo

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Marca 2016, 10:01:58 czas Polski »
shoutbox- czat

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Marca 2016, 10:06:48 czas Polski »