23 Czerwca 2026, 23:39:22 czas Polski

Autor Wątek: Pisownia na forum DiD  (Przeczytany 4362 razy)

Offline robinson

Pisownia na forum DiD
« dnia: 05 Października 2013, 20:21:10 czas Polski »
mi sie udało to zrobić na szlifierce stołowej zmasakrowałem dłuto ale to były ładne lat temu i morze stąd nie chęć do szlifierki
ale jak by zrobić przyrząd do szlifierki stołowej i to morze było by ok.
tak jak u Jarka na drucie zamiast rolki założyć na drut a co ro kamienia to bym go splanował dłutem umiejętny szlif i kamień prosty i dłuto proste morze masz i rację  trza pomyśleć nad uchwytem do dłut do szlifierki stołowej

Offline Jakub

Odp: Pisownia na forum DiD
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Października 2013, 20:27:27 czas Polski »
Morze to jest takie z falami, błękitne np. Bałtyckie, a jeśli chcesz wyrazić przypuszczenie, chęć, zamiar to używasz może. Nie chcę się czepiać, ale to razi w oczy ::)
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2013, 20:49:29 czas Polski »
Popieram Jakuba. Piszcie PO POLSKU ludzie!!! Nie trzeba mieć doktoratu z polonistyki. Tego przecież uczą już w podstawówce... Jeszcze chwila i przestaniecie robić spacje między wyrazami. Również nie pomyśl że się czepiam ale takie niefrasobliwe podejście do tematu poprawnego pisania może świadczyć o tym że albo masz czytających w d... albo sam jesteś d.... (przy czym nie chodziło mi o obrażanie kogokolwiek - po prostu czytając niektóre posty można często odnieść takie wrażenie).

Offline hycel

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2013, 21:43:44 czas Polski »
witam
 Szanowni Panowie, Jakub i Mily68 ,jako,,stary" nauczyciel popieram was
z całego serca . Trzeba starać się pisać poprawnie , ale proszę
troszkę delikatniej . Zestresujecie kolegę , i przestanie pisać , a byłoby.
szkoda . MOŻE kolega jest dyslektykiem .
 Jakub , Mily68 ,wybaczcie mi ale z ogromną  sympatią do was ,
muszę stwierdzić ,ze jako nauczyciele długo byście nie popracowali.
Albo byście zwariowali , albo by was zwolniono . (i to z hukiem)
   Was wielbiciel Andrzej.
P.S Ja sam posiadając parę fakultetów  często zaglądam do słownika .

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2013, 21:57:32 czas Polski »
Dzięki Bogu nie mam zapędów nauczycielskich jak moi dziadkowie i rodzice (wszyscy nauczyciele) ;D Ale przepraszam jeśli kogoś uraziłem czy dotknąłem bo byłem zbyt surowy.
Pozdrawiam Jakub.

Offline hycel

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2013, 22:01:19 czas Polski »
Witam ponownie .
 Dziękuje ,teraz rozumiesz czemu Cię lubię.

Pozdrawiam

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2013, 22:20:18 czas Polski »
Andrzeju.
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać ani stresować ale jak czytam niektóre posty (do tego różnych autorów) to zastanawiam się skąd w społeczeństwie taka polonistyczna niefrasobliwość. Oczywiście ktoś MOŻE być dyslektykiem ale zazwyczaj w takim przypadku np. w podpisie pojawia się zdanie w rodzaju "przepraszam za pisownię - jestem dyslektykiem" lub coś w tym rodzaju i każdy normalny czytający wykaże się zrozumieniem. Brak reakcji na zwróconą uwagę (akurat jak na razie to nie dotyczy Robinsona tylko innych naszych forumowiczów) pozwala sądzić że piszący "po polskiemu" zasady poprawnej polszczyzny znają tylko "nie chce im się" ich stosować (inaczej mają czytających w głębokim poważaniu). To się staje coraz bardziej "popularne" w społeczeństwie. Kiedyś jak jako uczeń chodziłem do szkoły ludzi z papierami na różne dys- było jak na lekarstwo a teraz co i rusz spotyka się osoby z takimi - żeby nikogo nie urazić - przypadłościami plus do tego jeszcze ADHD. Jakoś im bliżej końca liceum te wszystkie dys- itp. zanikają (prawdopodobnie jest to związane z kierunkiem przyszłych studiów)...

Co do mojej osoby tak się składa że JA akurat JESTEM nauczycielem (na szczęście nie naszego języka ojczystego), mało tego - jestem również wychowawcą. Pracuję i z dziećmi i z młodzieżą. Staż może niezbyt długi bo 12-letni. Nie zwariowałem jak dotąd, również przez te wszystkie lata nie zwolniono mnie z pracy. W tym roku szkolnym kończę awans zawodowy i (mam nadzieję) będę nauczycielem dyplomowanym. Liczne nagrody jakie otrzymałem w szkołach jak również osiągnięcia moich uczniów pozwalają mi mieć o sobie mniemanie jako o dobrym "belfrze". Co roku mam wielu chętnych zdecydowanych na naukę właśnie u mnie. Nigdy nie słyszałem żeby ktoś się skarżył na moje metody dydaktyczne.

Jeśli kogoś jednak uraziłem swoimi wypowiedziami - przepraszam - nie taka była moja intencja.

Tyle myślę w tym temacie bo się spory offtop zrobił. Ew. dyskusję proponuję przenieść na PW.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2013, 22:21:56 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2013, 22:25:52 czas Polski »
No to GRUBO  ;D ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2013, 23:32:51 czas Polski »
Miło, że temat pisowni zamknięto kulturalnie :) To w ludziach lubię, kiedy potrafią przeprosić itd...Każdy po trochu ma rację, pisownia rzecz ważna i warto się o jej poprawność upomnieć - spokojnie oczywiście...ja więc przepraszam za moją zawiłą składnię :P

Offline robinson

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2013, 01:10:58 czas Polski »
witam
 Szanowni Panowie, Jakub i Mily68 ,jako,,stary" nauczyciel popieram was
z całego serca . Trzeba starać się pisać poprawnie , ale proszę
troszkę delikatniej . Zestresujecie kolegę , i przestanie pisać , a byłoby.
szkoda . MOŻE kolega

co  do pisowni to faktycznie coś w tym jest bo o maturze i nie tylko mógł bum zapomnieć
dlaczego na egz, pisemnym zrobiłem więcej błędów niż  było możliwe a cena była taka jaka była na temat
to się nazywa   dysortogrfia rzekomo  zdarzało mi się  tak że ten sam wyraz był inaczej napisany mimo że znam zasady ot.
nawet nie wiecie ile razy cofam się do tekstu aby spr. czerwone podkreślenia a chyba nie oto chodzi
najważniejsze są tu informacje to tak jak byś oblał na egzaminie z  matematyki ucznia za błędy ort, ?????????? paranoja

dla nie wtajemniczonych wilipedia podaje
dysortografia – specyficzne trudności w pisaniu, przejawiające się popełnianiem różnego typu błędów, w tym ortograficznych, mimo znania zasad poprawnej pisowni
dla mnie większym chamstwem jest nie używanie śćęążź itp. znaków nisz błąd może nikt tu o bałtyku nie rozprawia i chyba to jest logiczne
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2013, 01:19:32 czas Polski wysłana przez robinson »

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2013, 01:19:04 czas Polski »
Ręce mi opadają...
Pozdrawiam Jakub.

Offline robinson

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października 2013, 01:21:46 czas Polski »
ręce opadają bo co ,bo czepiasz się pierdół
dla mnie temat jest zamknięty

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2013, 01:24:35 czas Polski »
Nie czepiasz się słów tylko po prostu nie przyjmujesz żadnej krytyki, nie starasz się i co najważniejsze ale i najgorsze Twój tekst jest nie zrozumiały prawie całkowicie. Nie ma tam ani kropek ani przecinków. Nie wiadomo o co Ci chodzi więc nie czepiam się słówek bo się nawet nie da.
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Października 2013, 10:52:01 czas Polski »
Drogi Robinsonie chodzi o to żeby pisać w sposób zrozumiały dla czytających większość ludzi (olbrzymia większość) jest przyzwyczajona do tego że zdanie zaczyna się wielką literą a kończy kropką w zdaniu są przecinki itp dysortografia to pisanie z błędami ale po polsku a nie po polskiemu najłatwiej wrzucic wszystko do jednego wora czy z ludźmi rozmawiasz tak samo jak piszesz?
dlaczego na egz, pisemnym zrobiłem więcej błędów niż  było możliwe
ty się pytasz czy stwierdzasz?
a cena była taka jaka była na temat
co to znaczy cena na temat?
rzekomo  zdarzało mi się
sens jest taki że tak naprawdę to ci się nie zdarzało (rzekomo czyli nie naprawdę)
może nikt tu o bałtyku nie rozprawia i chyba to jest logiczne
kto wie? może i nie rozprawia ale nie wiem czy to jest chyba logiczne z całym szacunkiem dla Ciebie podałem kilka Twoich cytatów w których trudno jest odnaleźć jakiś sens czytając taki post nasuwa się pytanie "co autor miał na myśli?" trzeba czytać po kilka razy i się domyślać a to bardzo zniechęca do zagłębiania się w temat
to że się wracasz do tekstu i sprawdzasz czerwone podkreślenia to bardzo dobrze skoro jesteś dys- to powinieneś tak robić trudno masz ciężej niż inni ale te podkreślenia to ułatwienie właśnie dla Ciebie żebyś wiedział co poprawić i to nie są jak mówisz pierdoły zgadzam się z tobą że zawartość merytoryczna jest najważniejsza ale musi być zrozumiała dla czytającego a często nie jest pierdołą może być napisanie jakiegoś wyrazu bez polskich znaków już przez sz na końcu itp
ufff celowo napisałem po twojemu żebyś sam zobaczył jak trudno jest nam przeczytać i zrozumieć taką wypowiedź

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Października 2013, 11:07:14 czas Polski »
No to może ja zakończę ? nie każdy jest" alfa czy omega "(tak to leciało?)ja przynajmniej staram się  :) pisać poprawnie -nie zawsze to wychodzi -żeby napisać czasami o co mi chodzi musiałbym napisać- list,poemat? ale nie o to chodzi -trzeba pisać zwięźle i na temat - nie dziwię sie nauczycielom że wymagają pisowni - ja czepiam się za nie zgaszone światło :)ot takie skrzywienie zawodowe -i tak -jak kiedyś popelniłem pytanie o cenę pewnego interesującego mnie projektu zsugerowano mi pytanie na prywatne konto - tak myślę że powinno zwracać się uwagę lub sugerować jak uniknąć błędu prywatnie -ale miło by było żeby ktoś zasugerował jakiś słownik on line czy jakoś tak żeby nie łamać ukochanego języka-a jeszcze jedna sprawa czasami technicznia -złośliwość sprzętowa ta tańsza nie markowa jak nie klepniesz za ucha to zmiękczające znaki nie wchodzą-i co mam dyskryminować niepełnosprawnego że powoli przechodzi przez ulicę -dziadek wolno jeździ po ulicy,czy ktoś nie doslyszy lub nie dowidzi - pamietajmy że i  nas mogą dopaść  pewne niedoskonałości -i żeby zakończyć nikomu nie potrzebny wywód -korzystam z takiej klawiatury w pracy że nie zawsze znaki zmiękczjące wchodzą -wiecie ile mi czasu zajeło poprawianie ?tak z góry przepraszam za skrótową pisownię i nie stylistyczną -z poważaniem żeby nikogo nie urazić -Ja pisownię sprawdzam w Google jak by co :)