24 Kwietnia 2026, 20:06:38 czas Polski

Autor Wątek: Szafa wnękowa w przedpokoju  (Przeczytany 11096 razy)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
Szafa wnękowa w przedpokoju
« dnia: 25 Lutego 2016, 08:45:41 czas Polski »
Przedstawiam realizację wykonania szafy wnękowej, która trafiła mi się jak grom z jasnego nieba. Nigdy wcześniej nie wykonywałem nic z płyty meblowej, zatem to mój pierwszy raz  8) . Realizację zacząłem 3 dni temu i dopiero dziś znalazłem czas na zamieszczenie tego na łamach forum. Może komuś przyda się to co tu zobaczy, jak wykonać szafę w niewielkim warsztacie bez specjalistycznych maszyn. Zapraszam

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
Odp: Szafa wnękowa w przedpokoju
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2016, 08:47:34 czas Polski »
Projekt jaki dostałem od zleceniodawcy z wymiarami, które niestety były dalekie od rzeczywistści. Materiał z jakiego zostanie wykonana szafa to płyta laminowana Sosna bielona.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2016, 09:00:14 czas Polski »
Realizację rozpocząłem od pomiarów i wizji lokalnej, wymiarzy rzeczywiste wnęki to wysokość 257cm, głębokość 67 i szerokość 78cm. Z racji tego że wnęka jest przy ścianie z drzwiami musiliśmy zwęzić szafę o 3 cm a następnie wykonamy zaślepki czołowe z płyty meblowej. Inaczej nie dało by sie wsunąć szafy, a nie chciałem jej montować we wnęce, tylko wolałem dostarczyć w całości. Pozatym nawet jakby szafa była na maksymalnej szerokości to był by problem z otwieraniem drzwiczek od dolnej szafki. Na miejscu też podjęte zostały niewielkie zmiany, a mianowicie zamiast haczyków będzie drążek, a na bocznych ścianach zamontujemy płytę, paski o szerokości 36cm do których zamontuje się drążek.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2016, 09:07:36 czas Polski »
Nie posiadam piły formatowej zatem wszystkie formatki zamówiłem w sklepie gdzie kupiłem płytę. Najpierw wszystko rozrysowałem optymalnie taż że wyszło mi zapotrzebowanie na jedną całą płytę i jakieś 20% z drugiej płyty. Udało sie w sklepie kupić 1 i 1/2 płyty tylko niestety moja cała praca związana z rozrysowaniem optymalnym płyty poszła na marne, ponieważ w sklepie nie biorą takich rysunków od klientów tylko wrzucają w swój program optymalizacyjny. I jak można było się spodziewać  wyszło dużo gorzej, a mainowicie przy moich obliczeniach zostało by mi sporo płyty na jakieś inne realizacje, niestety ich program zużył całe płyty i nic praktycznie nie zostało, ledwo uda mi się dociąć z resztek boki do jednej szuflady.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2016, 09:19:07 czas Polski »
A wrzuc swoj rozkroj z ciekawosci. Pamietaj, ze jesli jest ciecie na pile to ciecia naturalnie musza byc od brzegu do brzegu. Pila nie skreci jak cnc. Jest to dosc czesto spotykany blad myslowy (nie mowie, ze na pewno u Ciebie).
Po drugie hurtownie maja ustawiona optymalizacje na mozliwie najmniej ciec a nie maksymalne wykorzystanie materialu.

Ps. Tam gdzie nie jest to wazne zaznaczaj, ze ciecie bez sloja. Czasami ratuje to troche materialu.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2016, 09:23:43 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2016, 09:22:08 czas Polski »
Rysunek z wymiarami szafy. Szafa powstanie z kilku elementów, dolna szafka, górna szafka, dodatkowy blat dolnej szafki który ma zostać docięty na miejscu podczas montażu, dopasowany do ściany (wnęka to trapez a nie prostokąt)  ;D oraz płyt na plecy między szafkami oraz wąskie paski z boków. Wszystkie te elementy zostaną na miejscu zamocowane we wnęce.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2016, 09:29:05 czas Polski »
Mój plan rozkroju. Udało by się go rozciać po liniach od brzegu do brzegu tak jak mówisz, najpiew jedno cięcie wzdłuż, a potem w poprzek. Ale pewnie jest tak jak mówisz, oni mają ustawione programy na jak najmniej cięć.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2016, 09:46:08 czas Polski »
Jeszcze dolicz brzegowanie ktorego na rysunku nie widze i rzaz pily.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2016, 09:54:26 czas Polski »
To nie jest tak, ja jak zamawiam i i w kuchni mają mi się schodzić słoje to wklepuje wymiary przez neta. Jadę do nich pokazuje rysunek i gościu ustawia fronty tak jak mu pokazuje palcem by się słoje schodziły. Reszta gdzie słoje są bez znaczenia daje do optymalizacji. Więc albo się gością nie chciało, albo źle gadałeś.
Druga sprawa u mnie sprzedają płyty na połówki po długości nie w poprzek.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2016, 09:57:28 czas Polski »
Najpierw oklejałem brzegi, zaopatrzyłem sie w klej kontaktowy w spray. Jadną karawędz płyty oklejałem tak żeby później nie trzeba było walczyć z klejem na formatce. Pasek okleiny spryskiwałem klejem na arkurzu kartonu przyklejając końce taśmą do kartonu. Po odczekaniu 2-3 minut na wyparowanie rozpuszczalnika przyklejałem kilkukrotnie dociskając kawałkiem drewna. Odstawiałem na bok na około 20-30 minut. Krawędzie odcinałem ostrym nożykiem, ale słyszałem też o metodzie z użyciem dłuta (patent kozia), którą jutro przetestuje na reszcie formatek. Nastepnie profilowałem krawędzie nożykiem i na końcu papierem 220. Efekt zadowalajacy, tylko niestety pracochłonny. Trzeba uważać na okleinę na formatce żeby jej nie uszkodzić tym nożykiem. Ta czynność wymaga dużej uwagi. Oklejenie jednej krawędzie około 70cm z odcięciem nadmiaru i profilowaniem zajmowało mi około 10-15min  >:(

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2016, 09:59:42 czas Polski »
Jesli masz sloj przechodzacy to musza zrobic jak powiesz bo na tym polega usluga. Ale jesli nie gadasz to robie wg programu.
A daj rozpiske ale z wymiarami formatek. Meczy mnie to brzegowanie :)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2016, 10:01:36 czas Polski »
Jeszcze dolicz brzegowanie
Tego nie uwzględniałem, chociaż zostawiałem około 2cm nadmiaru, a ile standardowo odcinają przy  brzegowaniu? Zakładam że pewnie płyta w transporcie na krawędziech jest nadszarpięta.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2016, 10:04:07 czas Polski »
A daj rozpiske ale z wymiarami formatek.
Oto formatki

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2016, 10:10:29 czas Polski »
Korpus skręcałem konfirmatami 5cm długości 3sztuki. Nie posiadam wiertła to konfirmatów, wiec najpierw wiertło 6mm na głębokosć ok.1cm, a potem wiertło 4mm. Szyny do szuflady przymocowałem do formatek na płasko. To za radą kolegów z forum  ;). Kupiłem pół roku temu ścisk kątowy stanley, leżał długo ale się doczekał  :D, niestety tak jak widać na zdjęciu nie trzyma on kontów, można go używać tylko jako ścisk ale kont trzeba ustawić na własną rękę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2016, 10:11:42 czas Polski »
T1 i P1 juz nie wychodzi. Razem daje 2050. Rzaz pily maja wpisane 4 na bank i brzegowanie 10 to absolutne minimum. Pewnie maja 15. Matematyki nie oszukasz. Faktem jest, ze wymiar plyty dostepnej dla klienta powinien byc podawany juz po brzegowaniu ale robia inaczej.