04 Lipca 2026, 03:55:46 czas Polski

Autor Wątek: Problemy z ustawieniem noża struga  (Przeczytany 9802 razy)

Offline Maeriss

Problemy z ustawieniem noża struga
« dnia: 05 Marca 2016, 14:25:14 czas Polski »
Pisałam już kiedyś w innym wątku o moim strugu No4 kupionym w markecie.
Mam problem z ustawianiem noża na głębokośc. Po kupnie jak uczyłam się toto obsługiwać to odkręciłam za bardzo pokrętło i wypadło ono z tego "strzemiona" czy jak tam się nazywa ta częśc o kształcie Y. Złożyłam na nowo, ale nie jestem do końca pewna czy jest tak samo jak było.
Kiedy mam złożony strug i próbuję regulować wysunięcie noża to najpierw pokrętło obraca się bez oporu ale nic się nie dzieje. W końcu podczas kręcenia natykam na opór ale za tak duży, że ledwo jestem w stanie obracac. I wtedy jestem w stanie nóż wysunąc odrobinę a potem już pokrętło nie drgnie. W dodatku jeśli chcę użyc tej dźwigni do bocznej regulacji noża to wtedy często noż z odchylakiem wyskakują mi zupełnie i trzeba wszystko zaczynać od nowa. Co ciekawe ta dźwignia na nakładce do blokowania noża jest opuszczona jak gdyby nigdy nic.
Która cześć w strugu powoduje to, że ledwo jestem w stanie ruszyć nóż z miejsca i to tylko o jakiś 1-2mm?
Za każdym razem ustawianie noża struga po np. ostrzeniu trwa u mnie z pół godziny w towarzystwie wszelakich przekleństw i chęci wyrzucenia go do kosza...
Przy okazji zobaczyłam, że żaba jest krzywa. Ma to jakiś wpływ na pracę?

arecki1338

• Gość
Odp: Problemy z ustawieniem noża struga
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2016, 14:37:07 czas Polski »
Maeris, a moze masz za mocno dokrecona srube (ta z reguly mosiezna) ktora dociska do noza?

Offline Maeriss

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2016, 14:51:24 czas Polski »
Kombinowałam z tą śrubą, o której mówisz oraz z siłą dokręcenia. Jak poluzuję bardziej to znowu nie trzyma mi noża... Znaczy się wtedy strasznie łatwo mi ta całość wyskakuje z żaby.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2016, 14:55:06 czas Polski »
poczekaj, od poczatku. zaba przykrecona do powiedzmy stopy, noz i lamacz skrecone mocno razem i wsadzone w to jazmo, na to przychodzi ostatnia czesc. ktora mocujesz wlasnie ta mosiezna sruba. Czy masz to wszystko mniej wiecej w takiej kolejnosci?

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2016, 14:57:32 czas Polski »
tak to powinno wygladac. Zdjecie pozyczone od Sajo z watku o strugu MacAlister

Offline Maeriss

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2016, 15:08:30 czas Polski »
Mój strug nie ma śruby tylko dźwignię.
Tak wygląda to: http://images.biltema.com/PAXToImageService.svc/altimage/large/16-442_l_2.jpg

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2016, 15:12:02 czas Polski »
oj to nie pomoge, moze ktos bardziej doswiadczony znajdzie rozwiazanie. Moim zdaniem, problemu nalezy szukac w sile dokrecenia tej malej srubki i docisku dzwigni.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2016, 15:24:08 czas Polski »
A jak daleko umieściłeś łamacz na nożu?

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2016, 15:25:59 czas Polski »
Klo, umiescil to plec piekna :) jest autorką

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2016, 15:27:07 czas Polski »
Odpowiedni docisk śruby to raz (przy zaciskaniu klina mocującego dźwignią powinno iść stanowczo ale bez siłowania się z nią). Druga sprawa to że w tym typie regulacja zależy od położenia odchylaka na nożu - może masz go za blisko albo za daleko od krawędzi ostrza i dlatego regulacja się "kończy". Trzecia to że zanim dociśniesz klin to upewnij się że nóż dobrze leży na regulacji i wszystko się spasowało - nie ma prawa dziać się żadne "noż z odchylakiem wyskakują mi zupełnie"! zanim dociśniesz dźwignię klina sprawdź czy regulacja na boki i śrubą działa i dopiero dociskaj.
Nóż na pewno masz fazą w dół?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2016, 16:47:36 czas Polski »
Pooglądaj klipy Paul'a Sellers'a o renowacji strugów tak zobaczysz jak powinien być prawidłowo złożony i wyregulowany strug.
Co to znaczy ,że żaba jest krzywa ? - jak to sprawdziłaś , bo to ważne. Krzywa żaba dyskwalifikuje ją do wykorzystania.
Tym luzem na początku kręcenia nie przejmuj się, na regulacji są duże luzy , normalnie dla 4 Stanley'a to około 1 do 1,5 obrotu
przy zmianie kierunku ciągnięcia noża, dla strugów marketowych może być nawet 6 obrotów . Na śrubie regulacji jest bruzda w której chodzą skrzydełka czyli to co Ty określasz  jako Y , zobacz jak szeroka jest bruzda a jaki wymiar ma płatek regulacji - pewnie będzie 2 a nawet 3 mm różnicy. Do tego dochodzi jeszcze różnica w wymiarach wodzika skrzydełek i otworu w odchylaku wiórów , jak to się wszystko razem zsumuje to wychodzi te 5 lub 6 obrotów. Ale tym się nie przejmuj do tego trzeba się przyzwyczaić.

Offline Maeriss

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2016, 17:56:15 czas Polski »
Łamacz mam umieszczony ok 2 mm od końca noża.
Raczej wszystko jest ułożone tak jak ma być, nóż jest fazą w dół. Oglądałam rysunki i filmiki w internecie (m.in. Paula Sellersa) po zakupie pierwszego struga i uczyłam jak to się wszystko składa.
Jak poluzuję śrubkę od tej nakładki mocującej to jestem w stanie bardziej regulować wysunięcie noża. Natomiast już po chwili kręcenia odlatuje mi całkowicie nóż  z łamaczem razem z nakładką.
A co do krzywości żaby to chodzi mi o to, że jest niesymetryczna. Zaznaczyłam na tym zdjęciu o co mi chodzi. Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie.

Offline Arek15

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marca 2016, 18:30:23 czas Polski »
żabę przeszlifuj delikatnie papierem(ręcxznie) widać tam grube rysy(poprzeczne) od frezowania i one nie pozwalają by nóż ślizgał się po niej i jest ciężko,ja mam rysy ale wzdłuż żaby- reszta to regulacja śruby która znajduje się w nerkowatym otworze docisku  w momencie kiedy masz kompletnie złożony strug

Klo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2016, 18:41:19 czas Polski »
Łamacz mam umieszczony ok 2 mm od końca noża.
Spróbuj ustawić mniej.
Też tak czasem mam i nie wiem dlaczego. :) Czasem pomaga skrajne dokręcenie lub odkręcenie pokrętła od wysuwu i dopiero wtedy wkładam nóż. Pomaga.

Klo, umiescilaś to plec piekna :) jest autorką
No tak. W końcu o żabie mowa. ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marca 2016, 20:31:21 czas Polski »
Sprawdź czy nie masz zerwanego gwintu ( śruby docisku )  w gnieździe żaby , pierwsze zwoje mogą być wyrobione i z tego powodu jak poluzujesz tę śrubę to wszystko się rozlatuje.