@przemoprzem:
1. Seryjnie jest 4.2 kW, tutaj - zerknij sobie dalej w tym poście

2. Paski są 4, kodu rozmiaru Ci nie podam, szerokie na 12mm, wysokie na 9
3. 85mm
4. 100mm
5. Nie wiem jeszcze
6. tarcza 350, zakresów cięcia poza katalogowymi z netu nie znam (nie ciąłem nią jeszcze

)
7. masz szybki rysunek (pomiary robione do "gładzi" tych półksiężyców. BTW, pytanie do sprytnych - jak ten tym zawiasu się po polsku nazywa?? Po angielsku to
trunion - i od razu wiadomo o co chodzi..

Historii ciąg dalszy. Dziś znowu dzielne, chińskie go-pro stanęło na wysokości zadania. Opisów mało, parę zdjęć na zachętę. A na końcu niespodzianka...
Wałek hop. Jednak samochodowe narzędzia przydają się nie tylko do samochodów:

I mechanizm też hop. Bez podnośnika silnika raczej bym nie dał rady bo waży to od cholery:

Parę miłych słów o projektantach. Patent z odkręcanymi "półksiężycami" jest super. 16 śrubek i można bez problemu wyjąć cały mechanizm. Oczywiście ostatnia śrubka okazała się być obrobiona:

Przestrzeń widzę..przestrzeń

No i zabrałem się za agregat - ciekawe ile lat pyłu tu jest:

Ramie, na którym wisi wałek:

Tarcza nie porusza się w pionie z paru powodów. Po pierwsze pręt gwintowany jest totalnie unieruchomiony w tym "wózku":

Po drugie tłok zapieczony jest jak na razie "na amen". Podejrzewam, że będzie potrzebna prasa:

I tyle z mojego porządku

A teraz wspomniana niespodzianka. Fotka tabliczki znamionowej agregatu tej piły. Nic dziwnego, że się nie do końca mieścił...

Tak, to jest 7,5 kW. Chyba będę musiał go zmienić bo domowa instalacja raczej tego nie uciągnie.
Jutro planuje wyciągnąć agregat i zabrać się za czyszczenie elementów. Co się będzie dało idzie do piaskowania, co się nie będzie dało to wyczyszczę w domu. Teraz mam wielki dylemat - na jaki kolor pomalować korpus

. Seryjna zieleń odpada - ohydny kolor..