14 Maja 2026, 19:53:14 czas Polski

Autor Wątek: Rema DMMA 35 - "odświeżenie" urządzenia.  (Przeczytany 16859 razy)

Offline kares

Odp: Rema DMMA 35 - "odświeżenie" urządzenia.
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Kwietnia 2016, 21:00:32 czas Polski »
To zależy co mam szlifować. Jeżeli byłby to korpus od tej pilarki z tematu to nie widzę problemu, jeżeli byłby to żebrowane blaty od strugarki to wygodniej piaskować (przywieźć też wygodniej). Jestem jednak zdania, ze jeżeli nie ma ognisk rdzy to czyszczenie maszyny do "żywego" nie ma sensu - pod warunkiem, ze stary lakier mocno trzyma. Koniec końców to tylko maszyna, nikt mi jej mirnikiem nie będzie sprawdzać.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Kwietnia 2016, 21:10:08 czas Polski »
No właśnie trzyma średnio. Przy przedmuchiwaniu sprezonym powietrzem odpadają płatki. Zobaczymy jak będzie szło z korpusem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Kwietnia 2016, 21:10:10 czas Polski »
Nie chodzi mi o to że lepszy efekt po piasku, tylko można powiedzieć ze mam wyjątkowe szczęście bo trafiam na maszyny po miłośnikach malowania 30 warstw farby na swoich maszynach;D a juz dwie szlifierki zajechałem na szczotkach drucianych.
Poza tym czas,nie słysze tego hałasu,ręce nie bolą i w masce nie trzeba latać:P
W lato/jesień mam zamiar zabrać się za taśmówkę którą kupiłem w tamtym roku i jak do tego czasu kupie samochód z hakiem to pojedzie do piaskowania na bank:))

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Kwietnia 2016, 21:19:22 czas Polski »
Spróbuj szlifierki kątowej z "włosami murzyna" - na ileś tam warstw farby jest super. No chyba, że masz sporą piaskarkę pod ręką. Piasek zawsze lepszy (pod warunkiem, że dziury nie wypadną, ale w sumie to nie VW ;) )

Offline kares

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Kwietnia 2016, 21:25:27 czas Polski »
@ morświn
Z piaskowaniem u mnie jest ten problem, że raz trzeba jechać 20km w jedną strone, dwa ceny duże bo konkurencja mała. Ale jak najbardziej, jak są warunki piaskowanie jest najlepsze. Jednak tak jak pisze @sgt_raffe te tarcze naprawdę są wygodne i co najważniejsze nie uszkodzisz nią czyszczonych elementów tak jak w przypadku tarcz listkowych.

@sgt-raffie
 Nazwa handlowa to włóknina ścierna, i nie piszę tego przez polityczną poprawność tylko czasem sprzedawcy nie znają potocznej nazwy ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2016, 21:29:49 czas Polski wysłana przez kares »

Offline Morświn

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Kwietnia 2016, 22:06:02 czas Polski »
Musze wypróbować te szczotki, ale problem ze wszystkimi szczotkami jest taki że nie wszędzie nimi sie dojdzie. Ja do piaskowania mam ~30km w jedną strone:P

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Kwietnia 2016, 21:34:10 czas Polski »
A możesz jeszcze podesłać wymiary śruby dociskowej tarczy? Tam masz gwint normalny czy drobnozwojowy?

Offline kares

« Odpowiedź #37 dnia: 05 Kwietnia 2016, 16:08:23 czas Polski »
Wg dokumentacji symbol nakrętki to M27x2L

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #38 dnia: 10 Kwietnia 2016, 16:53:23 czas Polski »
A jeszcze gdyś zwymiarowej dokładnie tarcze dociskowe :) Ja robię tarcze dociskowe 120 mm i nie wiem ile się zostawia tej powierzchni C - czyli tej która dociska tarczę faktycznie. A i grubość tej tarczy dociskowej - nie zaznaczyłem na rysunku.

Offline kares

« Odpowiedź #39 dnia: 10 Kwietnia 2016, 18:39:18 czas Polski »
Mam nadzieję, że odczytasz się.
Wymiar E wynosi 2,2mm i 1,7mm w drugim kołnierzu (tym z rowkiem na wpust pryzmatyczny)

Aha, średnica kołnierza to 100mm.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2016, 18:44:57 czas Polski wysłana przez kares »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #40 dnia: 10 Kwietnia 2016, 18:49:20 czas Polski »
Dzięki serdeczne! Kurde czyli jedna z tarcz musi mieć rowek na klin? W sumie logiczne, ale jak patrzę na wałki z allegro to chyba żaden tego nie miał, wydaje mi się że samo zakręcenie (ściśnięcie) powinno wystarczyć.

Offline kares

« Odpowiedź #41 dnia: 10 Kwietnia 2016, 19:02:00 czas Polski »

Na to wygląda. Średnica tego kołnierza z rowkiem to ok. 43mm i wystaje na ok. 16mm. Piszę "około" bo to wszystko takie obłe i ciężko znaleźć punkt początkowy. A sam rowek jest na wpust 8x7x36mm.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Kwietnia 2016, 19:21:11 czas Polski »
Sory Panowie ale ostatno brak czasu. Wszystko co na razie napisano zgadza się z moją piła. Dzięk bardzo :)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #43 dnia: 10 Kwietnia 2016, 20:26:49 czas Polski »
Klin jest potrzebny gdy zakładamy tarcze w wielopile

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #44 dnia: 10 Kwietnia 2016, 23:57:59 czas Polski »
A możesz jeszcze podesłać wymiary tych półkoli ale w rzucie od góry? Jaka jest grubość całkowita i grubość tego fragmentu na którym wisi faktycznie agregat - ten "język".