03 Maja 2026, 13:15:14 czas Polski

Autor Wątek: Felder Hammer A3 31  (Przeczytany 17543 razy)

Offline niziur1

Odp: Felder Hammer A3 31
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Czerwca 2016, 16:48:05 czas Polski »
Ja również miałem przeboje z felderem. Zamówiłem k3 winner i a3 31. W K3 była krzywo naklejona naklejka do ustawiania kątów tarczy a do a3 31 zapomnieli mi dodać elementów do montażu przykładnicy. Tego aluminiowego profilu, stalowego elementu który po nim się przesuwa i wszystkich śrub. Na naklejkę czekałem tydzień na te elementy 3 tyg!!! Jak dzwoniłem na serwis zeby zglosic usterki to koleś pytał się mnie co brakuje zamiast przyjechać i sprawdzić. Niby wszystko dostałem bez gadania ale niesmak pozostał.

Offline Uniwh

« Odpowiedź #31 dnia: 12 Czerwca 2016, 14:52:28 czas Polski »
Mam takie pytanie nie bede zakladal nowego tematu . chodzi o grubiarke hammer 41d czy warto kupic uzywke z2013r za 8 tys? Potrzebuje maszyny do pracy na godzinke dziennie
Dorabiam sobie po pracy i nie strugam duzo . w tej chwili mam dyme ale jest za slaba na deba i buka przy calej szerokosci strugania
Moze polecicie cos innego?

Offline hobbysta

« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lutego 2017, 13:11:45 czas Polski »
Witam
Czy warto się zainteresować? Jak myślicie
Pozdrawiam

https://www.olx.pl/oferta/wyrowniarko-grubosciowka-CID619-IDkxM1Q.html#02336e668a

Offline marek0986

« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lutego 2017, 21:43:51 czas Polski »
ja czekam za A3 41 ze zwykłym wałem  :)

Offline Robsonik

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Marca 2017, 16:43:04 czas Polski »
Witam
Czy warto się zainteresować? Jak myślicie
Pozdrawiam

https://www.olx.pl/oferta/wyrowniarko-grubosciowka-CID619-IDkxM1Q.html#02336e668a
Mam takie pytanie nie bede zakladal nowego tematu . chodzi o grubiarke hammer 41d czy warto kupic uzywke z2013r za 8 tys? Potrzebuje maszyny do pracy na godzinke dziennie
Dorabiam sobie po pracy i nie strugam duzo . w tej chwili mam dyme ale jest za slaba na deba i buka przy calej szerokosci strugania
Moze polecicie cos innego?

Warto

Offline GrzegorzDj

« Odpowiedź #35 dnia: 08 Marca 2017, 00:00:26 czas Polski »
Witam
Panowie chciałem zapytać o możliwe przyczyny słabego posuwu drewna ? wyślizgane wały ? za słaby docisk (jakaś regulacja). Pytam ponieważ mam wrażenie że nie działa do końca dobrze posuw grubościówki w moim Hamerze A31. Materiał obrabiany z byt często się zatrzymuje.
Napewno pierwszy krok jaki musze wykonać to wyczyścić wały napędowe z żywicy. Pytanie czy są też inne zabiegi które spowodują lepszy posuw w mojej maszynie oprócz oczywiście pryskania blatu środkiem poślizgowym. Pozdr.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Marca 2017, 01:16:08 czas Polski »
Napewno pierwszy krok jaki musze wykonać to
przeczytać regulamin, zwłaszcza pkt. 4  :)

Offline GrzegorzDj

« Odpowiedź #37 dnia: 08 Marca 2017, 19:11:18 czas Polski »
Wiedziałem, że o to Ci chodzi :p nie było zaskoczenia, musisz produkować naprawdę dużo klejonki z koro lubisz łączyć; nawet słowo wyrwane z kontekstu skleiłeś merytorycznie a co więcej w logiczną całość :p  Brawo Ty !
A więc zabrałem się za usunięcie problemu w mojej A31 operacja została zakończona sukcesem, wiec postaram się opisać sposób regulacji wałków od posuwu może komuś się przyda.
1. Wałki dopasowują się do wielkości materiału co oznacza, że pracują góra dół. Siłą docisku zajmują się sprężyny (2 szt. na wałek) które reguluje się po przez dokręcanie nakrętki (kluczyk 10)
2. Podkręcanie (zwiększanie docisku) nic nie da ! trzeba znaleść taką granicę siły z jaką dociska wałek materiał która nie jest ani za duża ani mała! każda wartość po za granicą optimum będzie powodować, że materiał będzie się zacinał.
3. Regulacja wymaga prób i błędów. Najważniejsze jest to aby obie sprężyny na wałku pracowały z taką samą siłą. Aby ustawić mniej więcej siłę docisku na krańcach walka posłużyłem się moimi palcami. na początku podnosiłem wałek z lewej strony a później z prawej oraz dokonywałem regulacji śrub w taki sposób aby siła jaką wkładam w podnoszenie wałku była jak najbardziej zbliżona do siebie.
4. Po każdej regulacji test i obserwacja do momentu aż materiał będzie przemieszczał się w sposób płynny.

Może mój poradnik się komuś przyda Pozdrawiam
PS. konstruktor, marzyciel, muzyk, rzemieślnik, elektronik, audiofil, może jeszcze się coś znajdę. Lubię iść pod prąd i nie lubię ograniczeń, regulaminów i kiedy coś muszę. Pozdr.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2017, 19:13:18 czas Polski wysłana przez GrzegorzDj »

Offline vitter

« Odpowiedź #38 dnia: 08 Marca 2017, 20:56:28 czas Polski »
PS. konstruktor, marzyciel, muzyk, rzemieślnik, elektronik, audiofil
............
wystarczyło wpisać
"przeczytać regulamin, zwłaszcza pkt. 4  :)"

Offline krzyś48

« Odpowiedź #39 dnia: 08 Marca 2017, 21:33:29 czas Polski »
nie lubię ograniczeń, regulaminów i kiedy coś muszę.
Nie musisz ale skoro jesteś to co ci szkodzi ???

wymiękasz :P jak nie,to skrobnij coś w linku poniżej ???
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Dziękuję w ciemno,bo myślę żeś klawy gość ;D ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Marca 2017, 21:57:00 czas Polski »
Lubię iść pod prąd i nie lubię ograniczeń, regulaminów i kiedy coś muszę
Powiedz to w skarbowym albo jak Cię policja złapie na radar (chyba, że nie masz prawa jazdy co przy tym co zacytowałem byłoby jak najbardziej na miejscu) ;D
Byli tu, na forum i tacy ale.... już ich nie ma tak więc... powodzenia! :)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lipca 2017, 09:52:27 czas Polski »
Czy probowaliscie moze podpiac odkurzacz do Hammera? Czekajac na odciag testowo podlaczylem odkurzacz do A3 26 i co ciekawe zamiast wyciagac wiory dmuchal nimi:) dmuchalo nimi z wyciecia na wal znacznie wiecej niz bez podpiecia czegokolwiek. Macie pomysl czemu tak sie dzieje? Zbyt duze cisnienie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #42 dnia: 16 Lipca 2017, 10:24:10 czas Polski »
Czy probowaliscie moze podpiac odkurzacz do Hammera? Czekajac na odciag testowo podlaczylem odkurzacz do A3 26 i co ciekawe zamiast wyciagac wiory dmuchal nimi:) dmuchalo nimi z wyciecia na wal znacznie wiecej niz bez podpiecia czegokolwiek. Macie pomysl czemu tak sie dzieje? Zbyt duze cisnienie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak się dzieje jak się zapcha wiorami

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lipca 2017, 10:31:59 czas Polski »
mam A 3 31 podpięty rurą 100mm pod odciąg scheppach hd 12 i jak strugam na całej szerokość to nie ma lekko. worek zapełnia się momentalnie., więc odkurzacz to raczej porażka.

Offline Morświn

« Odpowiedź #44 dnia: 16 Lipca 2017, 13:26:23 czas Polski »
Pytanie, w a3 31 noże są jednorazowe?
Czy są jakieś inne dostępne niż Felderowskie?