Wiedziałem, że o to Ci chodzi :p nie było zaskoczenia, musisz produkować naprawdę dużo klejonki z koro lubisz łączyć; nawet słowo wyrwane z kontekstu skleiłeś merytorycznie a co więcej w logiczną całość :p Brawo Ty !
A więc zabrałem się za usunięcie problemu w mojej A31 operacja została zakończona sukcesem, wiec postaram się opisać sposób regulacji wałków od posuwu może komuś się przyda.
1. Wałki dopasowują się do wielkości materiału co oznacza, że pracują góra dół. Siłą docisku zajmują się sprężyny (2 szt. na wałek) które reguluje się po przez dokręcanie nakrętki (kluczyk 10)
2. Podkręcanie (zwiększanie docisku) nic nie da ! trzeba znaleść taką granicę siły z jaką dociska wałek materiał która nie jest ani za duża ani mała! każda wartość po za granicą optimum będzie powodować, że materiał będzie się zacinał.
3. Regulacja wymaga prób i błędów. Najważniejsze jest to aby obie sprężyny na wałku pracowały z taką samą siłą. Aby ustawić mniej więcej siłę docisku na krańcach walka posłużyłem się moimi palcami. na początku podnosiłem wałek z lewej strony a później z prawej oraz dokonywałem regulacji śrub w taki sposób aby siła jaką wkładam w podnoszenie wałku była jak najbardziej zbliżona do siebie.
4. Po każdej regulacji test i obserwacja do momentu aż materiał będzie przemieszczał się w sposób płynny.
Może mój poradnik się komuś przyda Pozdrawiam
PS. konstruktor, marzyciel, muzyk, rzemieślnik, elektronik, audiofil, może jeszcze się coś znajdę. Lubię iść pod prąd i nie lubię ograniczeń, regulaminów i kiedy coś muszę. Pozdr.