02 Maja 2026, 17:34:07 czas Polski

Autor Wątek: Szafa Cargo  (Przeczytany 4395 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Szafa Cargo
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Marca 2016, 19:22:02 czas Polski »
Przemyslany oznacza czy masz juz jakis pomysl i dopytujesz tylko czy zaczynamy od poczatku. Wiem juz, ze to pierwsze.
Pytania wiec padna.
Czemu ma to byc w formie cargo ? Klient tak chce czy to Twoj pomysl ? Tanie to na pewno nie bedzie bo jak przyosczedzisz na koszach cargo to narobisz sobie roboty. Jak klient placi to czemu nie.
Po drugie co ma byc w tych szafach ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline roland2570

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Marca 2016, 11:55:58 czas Polski »
wnęka

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Marca 2016, 11:56:48 czas Polski »
Tu Roland masz zdjecie rzutu z gory jak ja bym to zrobil na podstawie informacji ktore na czacie podales.
Sam srodek regalu to juz musisz po swojemu ogarnac bo nie wiem co dokladnie klient chce.
Z tych carg zupelnie bym zrezygnowal. Wydaje mi sie, ze moja opcja bedzie wlasnie tania, estetyczna i efektowna.

Jak masz dalsze pytania to tu bo na czacie szybko znika a dzielimy sie wiedza ogolnie wiec niech zostanie dla potomnych ;)

EDIT. Dopiero zobaczylem Twoj rysunek. W takim razie glebokosc regalow i przejscia podziel na 3 rowne czesci.
Ewentualnie podziel jak chcesz byle osoba w srodku miala miejsce na wejscie.

O cargach zapomnij wogole bo to zly pomysl a juz na pewno nie tani. I jezeli najwazniejsze sa wieszaki to to jest jedyny pomysl ktory mi przychodzi do glowy. Mozesz tez dac takie co Kwita podeslal ale wbrew pozorom mniej na noe wejdzie.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2016, 12:04:21 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline roland2570

« Odpowiedź #18 dnia: 13 Marca 2016, 12:08:04 czas Polski »
ładnie to wygląda :) tylko cały środek ma niezagospodarowany :( no bo musi wejść :) a jej chodzi tylko o to żeby mieć jak najwięcej wieszaków

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marca 2016, 12:14:02 czas Polski »
Innej opcji nie widze. Wieszaki poprzeczne sa slabe i malo na nie wejdzie. Cargo musisz do takich wieszakow jakos mocno usztywnic i bardzo mocny system prowdnic. Watpie bys dostal taki system w wersji gotowca a jesli juz to bylby na pewno drogi. W mojej opcji masz lacznie min 1600mm wieszaka zrobionego wlasnie tanio i na pewno mocno.
Na to rozwiazanie bym klienta cisnal. Moze ktorys z kolegow bedzie mial lepszy pomysl ale poki (jesli) mnie cos oswieci to tak wlasnie wyglada moj.

Ps. W kazdej inne opcji tez bedzie sporo niezagospodarowene tylko bedzie to jakby "rozrzucone" przez co mniej dla oka widoczne.

Same wieszaki mozesz dokladnie dopasowac do rzeczy jakie beda w szafie co sprawia moje rozwiazanie jeszcze bardziej pojemnym.

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2016, 12:20:44 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Marca 2016, 12:30:13 czas Polski »
Ps. W wolnej chwili zerne jescze co na to Hettich mowi ale jak sam widzisz to musi byc dluzsza chwila ;)
To tak zeby nie bylo, ze ciagle katalog Blum i tylko blum ;D

Offline robi30

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Marca 2016, 20:48:25 czas Polski »
Do wykonania tego cargo /nietypowego jest taka prowadnica z peki  03.01.B ,montujesz prowadnice góra dół ,budujesz skrzynie w załączniku instrukcja
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline profes12

« Odpowiedź #22 dnia: 13 Marca 2016, 21:56:38 czas Polski »
SpecPiotr ma rację, jego pomysł jest najbardziej praktyczny i najtańczy. Dlaczego:
Wyjaśniam:
- minimalne koszty: praktycznie płyta z przodu (dwa boki i front), ewentualnie wzmocnienia po bokach, zawiasy i rurka z rozetkami
- najwięcej miejsca na ubrania
- piszesz że niezagospodarowany środek:  a ja bym tam wstawił deskę do prasowania lub odkurzacz

W twoim pomyśle napotykam na następujące problemy:
- przy głębokości 400mm, odchodzi front 18mm, odchodzi podwójny profil ramy cargo (przód i tył) minimum 40mm (2x20mm choć wydaje mi się że powinno być więcej), co daje na ubrania 342mm, to troszeczkę więcej niż karta A4.
- jak chcesz rozwiązać kwestię wysuwanej części od strony okna, z rysunku widać że jest tam parapet, zazwyczaj pod parapetem jest kaloryfer (chyba że jest podłogówka, albo zrezygnowano z kaloryfera), będziesz robił odstęp, zaślepkę ...
- stosunek ilości schowanych ubrań w stosunku do ceny zabudowy jest niekorzystny, albo robisz dobrze i stosujesz dobry materiał, wtedy nic się nie będzie rozjeżdżało, albo nie rób wcale, przy półśrodkach na początku będzie fajnie, ale później może być różnie.
Rozumiem, że podchodzisz ambitnie to tego tematu, ale naprawdę zweryfikuj swe założenia, czasem nie warto zbytnio kombinować, lepsza jest prostota.

Niestety nie mogę ci zaproponować alternatywnego rozwiązania, do tych które już koledzy z forum przedstawili. Realizowałem już różne nietypowe zlecenia, stwierdzam, że jeśli ktoś chce coś nietypowego musi zapłacić, nie warto wymyślać super nowości jeżeli jest już coś sprawdzonego, warto korzystać z gotowych rozwiązań jak np. cargo, ale to kosztuje i tym klient musi się liczyć.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Marca 2016, 22:42:58 czas Polski »

stwierdzam, że jeśli ktoś chce coś nietypowego musi zapłacić

I tak kruszy sie ciasteczko ;D

Co da samej prowadnicy. Kiedys w jakims katalogu to widzialem i pozniej jak bylo potrzebne to nie moglem tego znalezc. Tak wiec cenne dla mnie info chociazby dla czystosci umyslu bo pamietam jak wertowalem kiedys katalogi zeby to znalezc. Teraz juz mam ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Marca 2016, 00:36:16 czas Polski »
To może zacznijmy od pytania jaki jest budżet?
W tak płytkiej wnęce to ja widzę tylko rozwiązanie Cargo
Wieszak z ubraniem potrzebuje minimum 55cm głębokości, aby można było komfortowo użytkować szafę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Marca 2016, 21:11:13 czas Polski »

najtańczy

Moze niekoniecznie "naj" ale na pewno tanczy. Bo mi wszystko czasem w glowie tanczy ;D