16 Maja 2026, 08:10:30 czas Polski

Autor Wątek: Projekt - Kuchnia  (Przeczytany 10744 razy)

Offline lewoc

Projekt - Kuchnia
« dnia: 26 Marca 2016, 19:55:51 czas Polski »
No to pomału zaczynam, gdyż czasu mało - a oprócz samej kuchni jest jeszcze kilka mebelków + cała masa innych rzeczy do zrobienia. W listopadzie tego roku odbiór i wejście z robotą ale wiadomo jak jest. Będzie się ciągnąć. Zaczynam od projektu. Żonę posadziłem obok i kazałem wymyślać co tam chce, zgrubny zarys a szczegółami zająłem się sam. Po kilku tygodniach główkowania coś się zarysowało.
Liczę panowie w tej fazie na jakieś uwagi, co by zmienić... co widzicie a czego amator jeszcze dojrzeć nie umie. Plan zakładam następujący:

Do momentu odbioru mieszkania projekt, projekt i jeszcze raz... wybór materiałów, okuć, systemów itp. A w listopadzie poleci pełniejsza i systematyczniejsza foto dokumentacja.

Offline lewoc

Odp: Projekt - Kuchnia
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2016, 20:23:08 czas Polski »
Korpusy wykonam z płyty laminowanej. Fronty na chwilę obecną również płyta laminowana (choć patrzę w stronę pełnego drewna, do przemyślenia i przeliczenia). Zawiasy, mechanizmy do szuflad - jeszcze myślę czyt. "czytam DiD i się uczę". Blat drewniany.

Podstawowe parametry:

Szafki dolne
wys. 80cm, szer. 60cm (z tego zabiore 5cm na szczelinę wentylacyjną)

Szafki górne
wys. 100cm, szer. 35cm (od tego 2 cm odejmę przy HDF na plecy)

Cokół
wys. 10cm

Blat
Szer. 63cm, wys. 3cm (może 4cm sam nie wiem)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2016, 20:35:45 czas Polski »
Szafki dolne

Rozjasnisz troche co masz na mysli ? Domyslam sie ale zeby pozniej sie nie mieszalo.
Co do gornych to 350 to glebokosc nie szerokosc. Przestaw sie bo gdzies pozniej beda nieporozumienia.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2016, 20:51:19 czas Polski »
Na pewno nie zrobiłbym zlewozmywaka tak blisko płyty. Jesteś aż tak wysoki z żoną, że blat na wysokości 930mm? Nie wiem jak inni, ale górne szafki proponuję otwierane do góry, np.  Blum, zawsze wydają mi się wygodniejsze i bezpieczniejsze dla głowy, szczególnie że chcesz wypuścić na 350 w stronę kuchni. Do górnych półek i tak będzie potrzebna mini drabinka :)
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 20:54:17 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline Marcin Miedzinski

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2016, 21:04:25 czas Polski »
Ja spec od kuchni nie jestem, ale wydaje mi się, że dolne szafki powinny być na 720 mm. A tu garść pomocnych informacji (polecam poczytać poradnik), które znalazłem w necie, ponieważ na wyraźne polecenie żony też się przymierzam do wymiany frontów na akrylowe wysoki połysk i dodaniu jeszcze kilku szafek. https://iform.com.pl/sklep/content/category/4-poradnik

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2016, 21:16:46 czas Polski »
Przestaw sie bo gdzies pozniej beda nieporozumienia.
Zgadza się Piotrze-kolega już się przedstawił a nawet powitałeś go :P ;D ;)
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/dider-z-wroclawia-wita/msg71795/#msg71795

Offline lewoc

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2016, 21:23:41 czas Polski »
Szafki dolne

Rozjasnisz troche co masz na mysli ? Domyslam sie ale zeby pozniej sie nie mieszalo.
Co do gornych to 350 to glebokosc nie szerokosc. Przestaw sie bo gdzies pozniej beda nieporozumienia.

Aj.. aj... za dużo dziś patrzenia w projekt, oczywiście chodziło o głębokość. Poprawiam!

Szafki dolne
wys. 80cm, głęb. 60cm (z tego zabiore 5cm na szczelinę wentylacyjną). Szerokość wg schematu

Szafki górne
wys. 100cm, głęb. 35cm (od tego 2 cm odejmę przy HDF na plecy). Szerokość wg schematu

Cokół
wys. 10cm

Blat
Szer. 63cm, wys. 3cm (może 4cm sam nie wiem)

Na pewno nie zrobiłbym zlewozmywaka tak blisko płyty. Jesteś aż tak wysoki z żoną, że blat na wysokości 930mm? Nie wiem jak inni, ale górne szafki proponuję otwierane do góry, np.  Blum, zawsze wydają mi się wygodniejsze i bezpieczniejsze dla głowy, szczególnie że chcesz wypuścić na 350 w stronę kuchni. Do górnych półek i tak będzie potrzebna mini drabinka :)

Jestem dosyć wysoki (190cm), żona podobnie (180cm). Użytkowaliśmy wiele kuchni a najlepszą do jakiej się przywiązaliśmy miała blat na 93cm. Było to w Anglii przez parę lat. Po powrocie na standard czyli jakieś 86cm mój kręgosłup krzyczy NIGDY WIĘCEJ.
Na pewno trochę więcej rozjaśniłby rzut mojej kuchni... skromnej kuchni. Postanowienia są takie: Muszą być bardzo pakowne... to jest wymóg mojej żony. Jak słusznie prawi Kwita, będzie potrzebny piedestał do ostatnich rzędów półek. Nie ma problemu - grunt to pakowność.
Skąd te 35cm... otóż szukałem największego/spotykanego rozmiaru (IKEA takie robi w swojej kuchni z systemu METOD) skoro tak można masowo to...hmm?!
Z tą płyta też mi się to średnio widzi... ale to najlepsza możliwa kombinacja, aby nie rzucać zlewu na drugą połówkę blatu (pod okno) - nie do przyjęcia

Dorzucam jeszcze rzut kuchni z propozycją projektanta.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 21:28:05 czas Polski wysłana przez lewoc »

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2016, 21:24:05 czas Polski »
Ja widzę jeden duży problem. Blat zakładasz 630, a produkują 600.
Chyba, że ma być drewniana gotowa klejonka wtedy czasami w LM można kupić 650, ale tylko raz widziałem.
Okno masz na 900?

Offline lewoc

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marca 2016, 21:24:29 czas Polski »
Przestaw sie bo gdzies pozniej beda nieporozumienia.
Zgadza się Piotrze-kolega już się przedstawił a nawet powitałeś go :P ;D ;)
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/dider-z-wroclawia-wita/msg71795/#msg71795

chodziło o poprawę błędu szer. głęb. :D:D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Marca 2016, 21:24:39 czas Polski »
Oj Krzysiu Krzysiu. Jedna literka a tyle zamieszania  ;D Dilera powitalem i o tym pamietam. A nawet jakbym zapomniaj to nawyki SOFu nakazalyby mi sie upewnic ;D

Wracajac do tematu. Nie ma Marcinie czegos takiego jak standard w meblach na wymiar. Jest tylko usrednienie i firmy wieksze przyjely, ze jest to 720 + cokol 100 + blat. Patrzac na projekt domyslam sie, ze chodzi o zrownanie blatu z parapetem.
I tak. Jestesm SPECem, ze tak skromnie to zaznacze  ;D  8) ;D

Lewoc. Nie cytuj tyle bo zle sie czyta.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 21:26:39 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marca 2016, 21:27:58 czas Polski »
ale wydaje mi się, że dolne szafki powinny być na 720 mm
...nie koniecznie, ja mam korpusy 760+cokół 100+blat 38 a na wyspie korpusy mają 810 :) przy wzroście 182cm
Tak się domyśliłem, że wysokość górnych szafek podyktowana jest wielkością mieszkania, sądząc po kuchni :). Na rzucie kuchni już odstęp płyta-zlewozmywak się powiększyła ;). Wydaje mi się bezpieczniej...

SpecPiotr nie śpi, czuwa i kontroluje... :) ;) :D ;D 8)

« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 21:33:26 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline lewoc

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marca 2016, 21:38:47 czas Polski »
SOF... kontrola?! Dealowałem kiedyś czekolady z UK ale... "przepraszam a dla kogo ten wywiad?"

Przemku no to mi teraz trochę namieszałeś z tym blatem.
Zależało mi na tym aby nie licować go z frontami. Wydaje mi się, że lepiej jak wystaje... bo jak się nam sowicie uleje piciu to nie poleci po frontach np.

Zrównanie blatu z parapetem jest pewną opcją. Jeszcze nie jestem pewny (czyt. nie widziałem, nie mierzyłem) przynajmniej na tą możliwą chwilę odległości od jastrychu do górnej pow. parapetu. Będzie to możliwe gdzieś w okolicach sierpnia.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 21:40:58 czas Polski wysłana przez lewoc »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marca 2016, 21:45:33 czas Polski »
Oj Krzysiu Krzysiu. Jedna literka a tyle zamieszania ;D   
Oj bo,, piszeta'' ,bez znaków, zjadacie literki to ja je dokładam :P ;D
I czasami wychodzą jaja wielkanocne ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2016, 21:46:30 czas Polski »
Szafkę robisz na 550 głębokości. Plus front 20 mm. Plus 10 mm od ściany i masz jeszcze 20 mm okapu z blatu 600 tyle zwykle się robi.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marca 2016, 21:48:55 czas Polski »
Tu widze rozne szkoly. Jak sa uchwyty frezowane to korpus od brzegu szafki wpuszczam 30mm a jak wystajace to 40. Jak zrobisz wiekszy noek to moze zmywarka nie dojsc przy blacie 600.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 21:50:31 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »