17 Maja 2026, 00:15:52 czas Polski

Autor Wątek: Projekt - Kuchnia  (Przeczytany 10757 razy)

Offline robson

Odp: Projekt - Kuchnia
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Marca 2016, 21:39:57 czas Polski »
Za przyzwoleniem lub nie, wtrące swoje trzy grosze   :)
przygotowywuję dystans do którego przekręcam od tyłu front- blendę,
dystansik między szafki i przykręcam pod zawiasem  :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #31 dnia: 29 Marca 2016, 21:43:29 czas Polski »
Nie inaczej Robson. Nie ma innej opcji sensownego mocowania tylko juz mnie sie nie chcialo tego wklepywac w skeczapie.
Ale czujny widze ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #32 dnia: 29 Marca 2016, 21:45:52 czas Polski »
Brawo Ty  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #33 dnia: 29 Marca 2016, 21:47:59 czas Polski »
Sie rozszalalem w tym skeczapie. Wszystko teraz w nim robie ;) ;D ;D ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #34 dnia: 29 Marca 2016, 22:18:03 czas Polski »
Ja używam łączyna zamiast trawers, ale spotkałem się z tym w Pro100.
Druga sprawa to nuty na hdfke. Jezu chce ci się tak babrać? takie nuty się robi w górnych szafka w dolnych gdzie nic nei widać ładuje się hdfke na wierzch i wszyscy są szczęśliwi :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Marca 2016, 22:23:40 czas Polski »
Przemku, powiem Ci, że kiedyś jak spróbowałem robić HDF na frez to jest nawet szybciej. Moja tarcza w pile stacjonarnej ma 3,2mm, przeciągam płyty i po złożeniu wkładam tylko HDF i już jest. A tak to przykręcam na wierzch ale wkrętami.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Marca 2016, 23:29:25 czas Polski »
Akurat co do tych cofnięć plecówki w szafkach wiszących, to zaobserwowałem inną rzecz. Każdy mówi, że głębokość tych szafek standardowo = 30 cm, ale "uzbrojenie" ostatniej kuchni różnymi sprzętami uświadomiło mi, że wiele sprzętów kuchennych trzyma wymiary Rmax = 30 cm, i powiem szczerze, że gdybym cofał plecy jak to płyciarze robią ok 2 cm, to mogło by zabraknąć potem tyle by upchać niektóre "gary".

Akurat mogłem sobie pozwolić na plecy wpuszczone w 3 mm frez w połowie grubości płyty, bo z boku szła blenda, a dół szafek opiera się na fartuchu (płytka ceramiczna + klej = 1 - 1,5 cm). Ale gdybym teraz miał plecy 'wpuszczać', to głębokość korpusu zwiększyłbym do tych 32 cm by mieć zapas na cofkę.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2016, 23:31:55 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #37 dnia: 29 Marca 2016, 23:52:48 czas Polski »
wiele sprzętów kuchennych trzyma wymiary Rmax = 30 cm, i powiem szczerze, że gdybym cofał plecy jak to płyciarze robią ok 2 cm, to mogło by zabraknąć potem tyle by upchać niektóre "gary".

Moglbys podac jakis przyklad ? Nie mowie, ze na pewno nie bo rozne cuda spotykam ale jestem ciekaw.

A co do wsuwanej w nute hdfke. Kwita i tak musisz zlapac w kilku punktach bo ciapke zawsze poplynie a na kilku szafkach to moze sie uzbierac. Fakt, ze chroni to przed wypchnieciem ale szczerze to rzadko sie zdaza. Ja robie roznie. Zalezy od czynnikow ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #38 dnia: 30 Marca 2016, 00:09:31 czas Polski »
Ps. Masz poprawione bo Robson sie mnie czepil i nie daje mi to spokoju  ;D ;D ;D

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Marca 2016, 00:48:13 czas Polski »
Moglbys podac jakis przyklad ? Nie mowie, ze na pewno nie bo rozne cuda spotykam ale jestem ciekaw.

Proszę bardzo:

Patelnie akurat wrzucone poglądowo na potrzeby zdjęcia, ale generalnie mam kilka takich misek o dużej (prawie 30 cm) średnicy, i gdyby nie szafki górne, które mam na maksa do góry pociągnięte, to nie wiem gdzie żona by je wcisnęła. Pewnie stałyby na blacie ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #40 dnia: 30 Marca 2016, 06:34:53 czas Polski »
To o to Ci chodzi ;) Myslalem, ze mowisz o jakis elektrosprzetach i zastanawialem sie co masz na mysli.
Szczerze to nie spotkalem sie by garnki trzymac w gornych szafkach ale w jednym na pewno masz racje - nie zaszkodzi poglebic o te kilkanascie mm.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Marca 2016, 07:08:19 czas Polski »
Też już się spotkałem z tym, że robią szafki na 320 a nie na 300... Ale też nikogo nie spotkałem aby w górnych szafkach trzymać garnki lub patelnie :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Marca 2016, 07:19:44 czas Polski »
Fakt faktem - patelni tam nie trzymamy, ale lekkie miski używane rzadziej - jak najbardziej. I jeszcze zauważyłem, że niektóre blachy na ciasto również wchodzą mi ładnie na styk. Także jakbym kupił kuchnię "gotową" z korpusami 300 i te rzeczy się tam nie mieściły, to byłaby załamka.
A propos samego trzymana garów u góry, to akurat nasza kuchnia jest tak skrojona, że większość dołu zajęta jest przez AGD + jedna 60'tka z tandemboksami (tam są głównie gary) + szafka 'nura' :)

Po to robi się kuchnie 'na wymiar', żeby maksymalnie wykorzystać miejsce. I tak np. zrobiłem dla naszej wygody blat na wys. 92 zamiast 85, i cokół dałem 10 cm, przez co mam więcej miejsca w korpusach. Dało to więc możliwość upchania dwóch wysokich szuflad na talerze + garnki, jednej na drobnicę kuchenną, i jednej niziutkiej (zwanej bezsensownie jako "piekarnikowa" - akurat to modernbox) w której elegancko na styk wchodzi ta ładna wytłoczka na sztućce.

Offline lewoc

« Odpowiedź #43 dnia: 30 Marca 2016, 11:02:30 czas Polski »
Poprawki wprowadzone.

- ponadto listwy cofnięte do końca. Chyba faktycznie nie ma sensu robić nuty w dolnych szafkach. Nabije HDF standardowo gwózdkami, albo zszywki. Nuty wyfrezuje się w górnych szafkach

- Boki od szafki piekarnika wydłużyłem do 56cm. Z faktu, że na tym etapie nie mam jeszcze wybranego konkretnego piekarnika a z tego co widzę wg różnych instrukcji montażu, głębokość waha się od 540mm min do 560mm min. Zrobię na maxa. Lepiej, żeby zostało jakby miało braknąć. Ewentualnie jak kupię wkład piekarnika zanim zamówię formatki to będę miał jasność.

- zawias równoległy do szafki narożnej... kurde faktycznie tak łatwiej. Po co ja kombinowałem,hmm?!

Czyli do półki pod piekarnik zamontować metalowe kątowniki i będzie git jak pisał Robi30?
Czy macie jakieś sugestie do rozmieszczenia nóżek kuchennych. Przyjąłem 100 mm od krawędzi korpusów. Na schemacie to linia przerywana?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Marca 2016, 11:16:24 czas Polski »
- Boki od szafki piekarnika wydłużyłem do 56cm. Z faktu, że na tym etapie nie mam jeszcze wybranego konkretnego piekarnika a z tego co widzę wg różnych instrukcji montażu, głębokość waha się od 540mm min do 560mm min. Zrobię na maxa. Lepiej, żeby zostało jakby miało braknąć. Ewentualnie jak kupię wkład piekarnika zanim zamówię formatki to będę miał jasność.

Wg mnie boki szafki piekarnikowej nie muszą być takie głębokie (jak w instrukcjach). U siebie też chyba zrobiłem 56 i potem okazało się, że po ustawieniu i skręceniu ze sobą korpusów, miałem tak mało miejsca od korpusu do ściany, że nie mogłem przełożyć wtyczki zasilania piekarnika (do szafki obok)

Czyli do półki pod piekarnik zamontować metalowe kątowniki i będzie git jak pisał Robi30?

Ja półkę pod piekarnikiem osadziłem na konfirmatach + po 2 kołki na stronie, a tył zamknąłem płyta, przez co piekarnik dobrze jest podparty, a wiadomo, że trochę on waży...

Fajnie, że podpierasz nóżkami bok korpusu, ale żeby jedna nóżka wspólnie na krawędziach dwóch korpusów? Dziwne :)
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2016, 11:22:57 czas Polski wysłana przez mefjuu »