14 Maja 2026, 19:11:39 czas Polski

Autor Wątek: Projekt - Kuchnia  (Przeczytany 10726 razy)

Offline lewoc

Odp: Projekt - Kuchnia
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Marca 2016, 11:28:33 czas Polski »
no właśnie na początku wstawiałem po 4 szt na każdą szafkę z czego przy łączeniach boków poszczególnych szafek było bardzo gęsto. Później stwierdziłem, że statyczne obciążenie jednej nóżki jest na tyle wystarczające, że wprowadziłem obecny rozstaw. Teraz myślę, że mogę mieć problem z poziomowaniem - chyba?! Albo z postawieniem całości na nogi...?!
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2016, 11:30:48 czas Polski wysłana przez lewoc »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #46 dnia: 30 Marca 2016, 11:32:15 czas Polski »
Mefjuu dobrze mowi z szafka piekarnikowa. Nie rob na maxa. Piekarnik jest plytszy i nawet jakbys 510 zrobil to bedzie bardzo stabilnie. Ja cokol cofam o 40 do 50. Nigdy na 100 nie robilem. No jak kolega wyzej zauwazyl kazda szafka min 4 nozki. Na narozna tez daj przy brzegu zeby cokol zamontowac jak nalezy.

Ps. Pod piekarnik daje 4 komfirmath i nawet 2 piekarniki na to polozysz.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2016, 11:34:09 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Marca 2016, 11:50:04 czas Polski »
Oj konfirmaty to ja daję przy takim głębokim korpusie po 3 na stronę.

lewoc, nie żałuj nóżek, kosztują grosze. Czasami warto dać jeszcze jedną na środku by cokół pewniej siedział.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #48 dnia: 30 Marca 2016, 22:14:51 czas Polski »
Zauważ ze w instrukcji piekarników głębokość szafki jest na 550 poczym każą wycinać 30 mm na odprowadzenie ciepłych gazów z dupki piekarnika.
Ja robie szafki piekarnikowe 500 i zawsze wszystko pasuje

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Marca 2016, 08:45:05 czas Polski »
Witam.
Jeśli chodzi o kuchnie to zawsze zastanawiałem się jaki jest powód decyzji motowania zlewu pod szafkami gónymi.
Dla mnie kompletnie nielogiczne.
Osobiście montuję zlew o ile tylko taka możliwośc istnieje przed oknem.
W tej kuchni zamontowałbym go na szafce 600mm obok szafki z szufladami, płytę grzejną przesunął bym w prawo aby była bliżej zlewu.
szafkę 600 naktórej zamontowany jest w obecnum projekcje zlew można wymienić na 1000 szerokości. (550 wchodzi obok zlewozmywakowej i zostaje 450 na drzwiczki i tę listwę) W tej szafce montujesz "nerkę" i masz bardzo ergonomicznie zaprojektowaną kuchnię.
Robiłem coś podobnego. Tak to wyszło:

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Marca 2016, 09:11:50 czas Polski »
Ja widzę sens montowania pod szafkami górnymi i 2 razy już tak zrobiłem, gdy w tej szafce jest ociekarka.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Marca 2016, 09:30:47 czas Polski »
No jest to argument. Przyznaję.
Nie mniej stanie przy zlewie z szafką na wysokości oczu i ścianą z płytek nie wpływa pozytywnie na samopoczucie.
Wbrew pozorom sporo czasu spędza się przy zlewie, szczególnie jak nie ma zmywarki.
Mając przestrzeń wokół głowy, światło i (mam nadzieję u każdego) fajny widok z okna, choćby na niebo - dużo lepiej się czujemy.
A ważne to jeśli nasze "białogłowy" sporo czasu spędzją w kuchni. Pozytywnie to wpływa na ich samopoczucie i nastrój, a to z kolei przekłada się BEZPOŚREDNIO na relacje rodzinne, w tym z nami, chłopami. Nikt chyba nie chce mieć sfrustrowanej gotowaniem i strzelającej piorunami drugiej połowy?

Pozatym kapiąca i odparowana woda z ociekacza pozostawia osad, co wymaga ciągłego czyszczenia zlewu z kamienia.

To takie moje argumanty.

Offline lewoc

« Odpowiedź #52 dnia: 31 Marca 2016, 09:46:00 czas Polski »
Lirorobert ta kuchnia jest przemyślana pod wieloma względami włącznie z uwzględnieniem pewnych kompromisów. Zapewne co stolarzy i projektantów... tyle wizji. Jednak oprócz całej sztuki stolarskiej i wizjonerów dochodzą jeszcze upodobania właścicieli. Wbrew pozorom ja więcej czasu w kuchni spędzam na przyrządzaniu niż na zmywaniu. Potrzebuję przestrzeni do pracy (tak jak i moja żona) stąd wymogiem jest miejsce pod oknem o wymiarach mniej więcej 120x60. W narożnikach nie lubię stać, nie lubię gotować, jest miejscem tostera albo innego "czegoś". W takiej kuchni dwie osoby mogą się krzątać nie wchodząc sobie w paradę- tak ja to widzę.
Niestety mam taką kuchnię, gdzie każde 10cm gra rolę - niestety
Szafki wiszące będą wysokie, zawisną nad blatem na wysokości około 60 cm - nie powinno być tam klaustrofobicznie
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 09:47:34 czas Polski wysłana przez lewoc »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #53 dnia: 31 Marca 2016, 09:54:52 czas Polski »
Robercie. Masz racje ale sa tez uwarunkowania techniczne. Do otwarcia okna bateria moze przeszkadzac a nawet jak juz wcelujesz sie to w tej tu wersji blat bedzie prawdopodobnie z parapetem razem. Grubosc zlewozmyka nie pozwolilaby na otwarcie okna.
Kazda kuchnia to mocno indywidualny temat od strony technicznej dlatego tak lubie je robic ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Marca 2016, 09:57:52 czas Polski »
A ważne to jeśli nasze "białogłowy" sporo czasu spędzją w kuchni. Pozytywnie to wpływa na ich samopoczucie i nastrój, a to z kolei przekłada się BEZPOŚREDNIO na relacje rodzinne, w tym z nami, chłopami.

Podoba mi się analiza psychologiczna, to też ważne :). Pewnie gdybym miał możliwość przy ostatnim remoncie zrobienia zlewu przy oknie, to pewnie bym z niej skorzystał. A tak, to okno za nisko i po zawodach.

PS. Miałem na myśli ociekarkę z plastikowym dnem, na które kapie woda.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Marca 2016, 10:06:44 czas Polski »
 ;) Ja nie krytykuję waszego projektu. Zgadzam się że każda kuchnia jest inna i zrobiona do indywidualnych preferencji.
Tak tylko podzielić się chciałem inną koncepcją.
Pozdrawiam i powodzenia.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 31 Marca 2016, 10:13:11 czas Polski »
Ja niedawno robiłem coś takiego ale kuchnia jest duża, blat główny miał wymiary 400cmx120 (wycięcie pod okno). Wyzwaniem była waga całego blatu, bagatela 147kg :). Kran jest dokładnie pomiędzy oknami aby można było swobodnie otworzyć okna. Co do gniazd zasilających płyty, zmywarki itp. to preferuję dedykowane przedłużacze, w wielu miejscach się sprawdza jeśli instalacja już jest ( w gnieździe jest tylko przewód połączony kostką i zaślepka). Często wtyczka uniemożliwia dosunięcie sprzętu do ściany np. zmywarki. Podłączona pod szafką daje swobodę. gniazdo z wtyczką podwieszam pod szafkę w razie zalania. Jeśli chodzi o słupki to czasem zdarza się, że gniazdo jest dalej i stosuję listwę elektryczną za mikrofalówką (jest płytka), ponieważ już montowałem kilka mikrofalówek i przewody często mają 1mb(jakaś parodia) i lodówek, że często kabel nie dotyka nawet ziemi. Wszystko zależy od sytuacji. Zasilanie Ledów (też wszystko staram się robić pod szafkami). Dla mnie jest to bardziej praktyczne, łatwo ściągnąć cokół i wyłączyć lub wymienić zasilacz niż skakać po szafkach oraz względy czystości (brudne kable i oblebione zasilacze :) )
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 10:14:58 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline lewoc

« Odpowiedź #57 dnia: 31 Marca 2016, 11:05:14 czas Polski »
Krytykę trzeba uprawiać - jest motywacja do rozwoju. Pisać... wezmę pod uwagę wszystko.

Nóżki dodałem. Przemku przekonany się czuję co do piekarnika.Mogę zostawić boki na 550 a półkę skrócić względem zakupionego piekarnika (może być 510-520)?
Piotrze Specu mój... chyba o to chodziło z nóżkami w narożniku cokołu?!
W dystansie na który pójdzie blenda zrobi się taka mała przerwa od cokołu - w niczym to nie powinno przeszkadzać (czy maskować)?

Do półki "piekarnikowej" pójdą 3 konfirmaty na stronę w takim razie. Właśnie a pro po konfirmatów.. jakie rozmiary stosujecie 5, 6.4 czy 7?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #58 dnia: 31 Marca 2016, 21:19:32 czas Polski »
Jeśli chodzi o kuchnie to zawsze zastanawiałem się jaki jest powód decyzji motowania zlewu pod szafkami gónymi.
Dla mnie kompletnie nielogiczne.
Osobiście montuję zlew o ile tylko taka możliwośc istnieje przed oknem.

Spec dobrze mówi trzeba trafić z baterią. W Polsce jak wiesz nie robi się okien otwieranych na zewnątrz. W UK wieje to wiatr domyka okno ;)
No i moja kuzynka zawsze mówi
"Co ci ludzie sobie myślą jak widzą, że ciągle przy oknie stoję i się patrze w dal" :)

Nóżki dodałem. Przemku przekonany się czuję co do piekarnika.Mogę zostawić boki na 550 a półkę skrócić względem zakupionego piekarnika (może być 510-520)?

Może być zgadzam się na 510 na wieniec i 550 na boki.

Offline lewoc

« Odpowiedź #59 dnia: 03 Kwietnia 2016, 20:22:28 czas Polski »
Kolory tylko poglądowo. Z czasem dodam więcej szczegółów.

na dzień dzisiejszy moje typy:

Łączenia płyt na kołki 8mm i konfirmaty 6.4
System szuflad tandembox BLUM lub HETTICH Inno-tech.
Zawiasy CLIP z blumotion BLUM.
Magic corner typu nerka do szafki narożnej
Zawieszki meblowe regulowane - jakaś konkretna firma?