Wobec postu kolegi amciek również jestem głupi.
kolego HanSolo - nikogo nigdzie nie nazwalem glupim!. Moj post wyraza wylacznie moja opinie na temat kominkow i w zadnym wypadku jesli ktos ma odmienne zdanie czy gust to nie obrazam nikogo!! Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem moj post i wskaz mi w ktorym punkcie nazwalem kogos glupim!
m_kola - moze masz racje, ze kominek w tym moim domu jest jakis felerny (firmy CTM) bo ja po 4 h palenia szybe mam kompletnie czarna - nie widac czy sie pali czy nie. I nie ma tu znaczenia wilgotnosc drewna - pale sezonowanym przez 3 lata jak i swiezym - szyba tak samo sie brudzi. Popielnik trzeba oprozniac max co 2 dni bo jest po prostu maly. Przy wyciaganiu popiolu wszedzie w domu czuc, ze sie go czysci, poza tym odkurzanie + mycie podlogi wokol kominka to koniecznosc bo zawsze sie cos usypie.
Uzywam tego wynalazku wylacznie z powodow finansowych i tylko dlatego, ze drewno kosztuje mnie 100zl/kubik to akceptuje ta cala oprawe, ktora trzeba wykonac.
Wertowalem kiedys fora fanow kominkow zeby zrozumiec jak palic w tym moim ustroju i z watkow wywnioskowalem, ze sa ludzie, ktorzy lubia widok ognia i zapach palonego drewna. Jesli lubia i im to nie przeszkadza to mnie tym bardziej.
ps. zapomnialem o jeszcze jednym malo milym fakcie. trafila mi sie partia drewna z robactwem - dobre 2 tygodnie wlaczylem zeby wytepic pelzajace wszedzie robale. Teraz nie skladuje drewna w domu, a przynosze tyle ile trzeba z zewnatrz. O ile nie pada to jest luz, gorzej jak leje lub jest mroz.