Witam serdecznie

Od dłuższego czasu przymierzam się do postawienia altany ogrodowej, stojącej w pobliżu domu - miejsca do wypoczynku, grilla (którego chciałbym może później wybudować z kamieni...) itp. W zeszłym roku zalany został betonowy fundament, a w tym roku chciałbym już ten projekt zrealizować. Plan jest taki:
Altana będzie prostokątna, wymiary ok 370x540, dach dwuspadowy kryty gontem bitumicznym. Z grubsza wiem jak się do tematu zabrać, bo już kiedyś robiłem podobną wiatę. Teraz jednak zależy mi, żeby poza funkcjonalnością było to także ładne i estetycznie wykonane. W związku z czym mam kilka dylematów, w rozwiązaniu których chciałbym Was - bardziej doświadczonych forumowiczów poprosić o pomoc.
1. Materiał: czy mogę wykonać to z sosny kupionej w tartaku, czy jednak wydać 2x więcej na droższe suche drewno (świerk skandynawski)?
2. Przekroje: słupy 10x10cm i krokwie 10x5cm wystarczą, czy zastosować 12x12cm i krokwie 12x6cm? A może jeszcze inne?
3. Konstrukcja: Czy belkę górną dać w takim samym przekroju jak słupy i położyć ją na nich czy wystarczy przekrój taki jak krokwi? Jętki przykręcić z boku do krokwi, czy można zrobić jakieś wcięcia, tak żeby jętka licowała z krokwiami? Umieścić jętki w połowie długości krokwi, czy lepiej niżej lub wyżej? Jaki zaproponowalibyście rozstaw krokwi ok 75 cm będzie ok, czy za dużo?
4. Dach: Chcę przybić deski boazeryjne na to papa i gont. Nachylenie ok 30 stopni. Ile powinna przestawać połać dachu ponad belkę, żeby to dobrze wyglądało? Są na to jakieś reguły?
Oczywiście pozostają jeszcze pytania czym to wszystko solidnie poskręcać... Bardzo podoba mi się sposób połączeń z ogrodu zimowego jaki Jarek budował. Jednak nie wiem, czy jestem w stanie zrobić takie gniazda i wczepy.
W załączniku zamieszczam baaardzo poglądowy rysunek na szybko zrobiony, żebyście wiedzieli jak sobie to wyobrażam oraz sposób w jaki planowałem łączyć słupy z belką. Bardzo proszę o wyrozumiałość, jestem farmaceutą - nie stolarzem, ale bardzo lubię tego typu projekty wykonywane na własny użytek

Wszelkie sugestie mile widziane