24 Kwietnia 2026, 05:34:43 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka taśmowa Scheppach HBS300  (Przeczytany 24416 razy)

Offline szymonrc

Pilarka taśmowa Scheppach HBS300
« dnia: 04 Kwietnia 2016, 00:03:31 czas Polski »
W Juli za niespełna 1200zł pojawiła się piła taśmowa Scheppach HBS300 o mocy 740W i wysokości cięcia 175mm:

https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily-stolowe/pilarki-tasmowe/pilarka-tasmowa-240154/

Macał już ktoś ten sprzęt? Mam ukośnicę tej firmy i z jakością nie jest źle. Taśmówki jeszcze nie ma na stanie sklepu, a jestem ciekaw wykonania i stosunku jakość/cena. Zapowiada się obiecująco.

Offline marek20

Odp: Pilarka taśmowa Scheppach HBS300
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2016, 22:20:41 czas Polski »
Czekam na opinię bo właśnie potrzebuję pilarki taśmowej

Offline wojo72

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2016, 10:11:30 czas Polski »
W kieleckiej juli taka pilarka stoi już ze dwa tygodnie. Ja ją kupiłem jako drugą żeby nie przekładać ciągle taśm bo używam 6 mm i 16 mm (wcześniej już miałem meeca 12'), da się na tym pracować, jakościowo nie odbiega od innych chinek w tej klasie, z "firmowymi" typu makita czy metabo nie mam porównania bo nie używałem. Mnie brakuje w niej dźwigni szybkiego luzowania taśmy i wskaźnika napięcia taśmy poza tym przy ustawianiu górnej prowadnicy taśmy trzeba używać obu rąk bo po zluzowaniu śruby blokady prowadnica opada na stolik (nie ma listwy zębatej).
Jedna uwaga, gdyby ktoś kupował to radzę otworzyć pudło przy zakupie i obejrzeć blat żeliwny (jest u góry opakowania) bo moja miała fabrycznie porysowany blat mimo oryginalnych zabezpieczeń w opakowaniu. Wyglądało to tak jakby ktoś po nim przejechał w kilku miejscach czymś ostrym, nie przeszkadza to w niczym przy użytkowaniu ale dysonans pozostaje bo to w końcu nowy sprzęt i wskazuje że w chińskiej fabryce nie ma żadnej kontroli jakości przed zapakowaniem towaru. Miałem nawet ją zawieźć do wymiany ale jak pomyślałem że będę musiał znowu pakować 80-cio kg pudło do samochodu to odpuściłem.

Offline velsyster

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2016, 10:18:16 czas Polski »
Czy te wszystkie wady wystepuja tez w meecu?

Offline wojo72

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2016, 10:32:07 czas Polski »
W meecu też nie ma wskaźnika napięcia taśmy i szybkiego luzowania, natomiast prowadnica jest na listwie zębatej (plastikowej). Mecc jest już wycofany z oferty juli zastąpił go właśnie ten scheppach, wizualnie jest on (ten scheppach) identyczny z pilarką maktec czy teraz cormac  przy czym dużo tańszy.

Offline szymonrc

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2016, 22:20:21 czas Polski »
Pojawiła się jedna sztuka w sklepie we Wrocławiu, to podjechałem zobaczyć. Pomacałem, posprawdzałem i z miejsca zakupiłem, bo w tej cenie nic podobnego się nie kupi, a w dodatku Scheppach jako tako jeszcze trzyma poziom w porównaniu do innych chińczyków i ma całkiem przyzwoite wykonanie. 175mm grubości cięcia - przeglądałem różne oferty i nic poniżej 2kpln nie daje takich możliwości. Stół jest żeliwny i posiada regulowany zderzak kąta 90st. Ponadto pilarka ma 2 prędkości pracy regulowane przełożeniem paska napędowego. Przykładnica ma pełną regulację na śrubach więc można precyzyjne ustawić cięcie równolegle do ostrza. Wszystkie pokrętła służące do regulacji są łatwo dostępne, a włącznik jest pod ręką. Jedyna niedogodność, na którą do tej pory zwróciłem uwagę, to mocowanie prowadnicy przykładnicy (z podziałką), którą trzeba demontować (4 śruby) celem wymiany taśmy tnącej - tym samym tracimy ustawienie podziałki. Niemniej jednak pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Reszta szczegółów na zdjęciach:

BLAT:

MOCOWANIE PRZYKŁADNICY:

PRZEŁOŻENIA:

REGULACJA PRZYKŁADNICY:

TAŚMA TNĄCA:

GÓRNE KOŁO:

MOC SILNIKA:

ODCIĄG PYŁU:

REGULACJA POCHYLENIA BLATU:

ZDERZAK KĄTA 90st.:

Moim zdaniem za 1199zł niezła okazja.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2016, 23:08:58 czas Polski »
Wielkie dzięki za opis i zdjęcia. Wygląda to nawet solidnie. Zaczynam się poważnie zastanawiać nad zakupem.

Offline szymonrc

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2016, 21:11:12 czas Polski »
Z jakiegoś powodu tutaj zdjęcia drastycznie straciły na jakości. Poniżej link bezpośredni:

http://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/22819668.html

Offline grzechu83

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2016, 11:09:18 czas Polski »
A jak tam wygląda prowadzenie taśmy? Jakieś łożyska? Góra? Dół?

Offline szymonrc

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwietnia 2016, 07:26:16 czas Polski »
Pila jest stabilizowana na łożyskach tocznych kulkowych, które są na regulowanej prowadnicy.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2016, 09:10:57 czas Polski »
Czyli, jak rozumiem, od dołu nie ma prowadzenia?

Offline szymonrc

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2016, 09:42:48 czas Polski »
Wydaje mi się, że też jest łożysko pod blatem. Teraz nie sprawdzę, bo piłę tylko wrzuciłem na warsztat i jeszcze jej nawet nie złożyłem, bo muszę wygospodarować miejsce dla niej, ale jak się przyjrzysz na zdjęciu 2 i 5 jest element, który prawdopodobnie służy to stabilizowania taśmy.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Maja 2016, 17:02:20 czas Polski »
Witam czy jest przymiar kątowy u was ?

Offline Roobertt

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lipca 2016, 10:51:25 czas Polski »
Mam tą piłę i mam taki problem jak zakładać taśmę bo na filmach to sama schodzi a u mnie ciężko zdjąć i założyć.
Oryginał daję rady ale nowa szersza sztywniejsza to już męka.
Może są jakieś sposoby zakładania ?
Pomocy

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipca 2016, 21:53:54 czas Polski »
A próbowałeś maksymalnie zluzować górne koło? Miałem podobny problem w małej Metabo. Po założeniu nowej taśmy musiałem wszystko znów skalibrować.