17 Maja 2026, 21:38:51 czas Polski

Autor Wątek: Jaka boazeria do garażu?  (Przeczytany 5971 razy)

Offline karski

Jaka boazeria do garażu?
« dnia: 08 Kwietnia 2016, 21:04:19 czas Polski »
Cześć!
Chcę wyłożyć garaż podbitką świerkową (deski po 3m) w poziomie. Muszę wybrać takie, aby różne narzędzia i półeczki wisiały na niej bezpiecznie. Doradźcie jaką grubość wybrać (12mm wystarczy? jest tańsza)? Czy klasa 2 po pomalowaniu będzie ładnie wyglądać? Czy kładąc boazerię w poziomie mocowanie klipsami do stelażu wytrzyma?

kozio

• Gość
Odp: Jaka boazeria do garażu?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2016, 21:10:25 czas Polski »
A to będzie salon w stylu góralskim czy miejsce do dłubania w drewnie i stacjonowania auta?

Offline karski

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2016, 21:11:40 czas Polski »
@kozio Garaż do auta i dłubania, ale chcę to chcę. Przecież nie ty za to płacisz  ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2016, 23:02:10 czas Polski »
Ja tylko pytam...

Sam chętnie bym wyłożył ściany bułazerią i mam nawet skąd ;D
Bardziej mnie ciekawi jak ją wykończysz...

Offline karski

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2016, 23:15:36 czas Polski »
Sama podbitka wygląda rewelacyjnie, ale jednak zabezpieczę ją jakimś matowym lakierem, ewentualnie zdecyduję się na coś ciut ciemniejszego. Nie wiem jeszcze co dokładnie, muszę się rozejrzeć jaki jest asortyment w ciastoramie ;D Natomiast bardziej chciałbym się dowiedzieć jaki materiał kupić a właściwie głównie chodzi mi o grubość, czy te 12mm wystarczy. Myślę, że powinno, ale może ktoś z was ma jakieś doświadczenia z boazerią?  ::)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2016, 08:47:49 czas Polski »
Ciężko powiedzieć czy wystarczy bo nie wiemy co będziesz wieszał.  Tak czy inaczej jeśli szafkę zapisze w kilku miejscach to będzie wisieć.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2016, 10:52:33 czas Polski »
Nic nie  piszesz więcej o tym co pod spodem i samym szkielecie. Jako drewno 12 mm to wystarczy, a przecież w miejscach newralgicznych można zakotwić się głębiej lub przewidzieć te miejsca i tam dać szkielet.
Zdajesz sobie sprawę że poziomo boazeria to siedlisko kurzu.?

Offline karski

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2016, 17:00:37 czas Polski »
Generalnie wszystko jest ok, stelaż zrobię z kantówek grubych na 2cm, dostępne w marketach. Co pół metra na kilku kołkach do ściany i będzie ok. Chciałem się tylko upewnić odnośnie grubości boazerii i metody montażu, ale chyba kupię 12mm i te metalowe zapinki.
Koledzy, wiem że pozioma boazeria zbiera brud, ale jakoś nie jestem w stanie strawić pionowej. Po prostu nie podoba mi się a nawet mnie drażni, i za cholerę nie wiem dlaczego   ???

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwietnia 2016, 20:09:26 czas Polski »
Mało informacji dajesz.  Garaż jest murowany?  Jeśli tak to nie będzie problemu z powieszeniem czegokolwiek bo możesz montować do muru.  Kantowki kup w tartaku.  Będzie sporo taniej. Nie muszą być heblowane.  Ja zamiast jakichś specjalnych zapinek dałbym gwoździe

Pionowa boazeria kojarzy mi się z PRL chociaż racja jest, że pozioma zbiera kurz, ale wygląda lepiej. 

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwietnia 2016, 21:59:55 czas Polski »
nie jestem w stanie strawić pionowej
Mam tak samo...

12mm wystarczy a jak coś większego będziesz wieszał to po prostu daj długie kotwy...

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2016, 22:04:50 czas Polski »
Kozio, to może połóż się   :D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2016, 22:06:25 czas Polski »
próbowałem, ale nie próbowałem na boku ;D

Offline karski

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2016, 23:30:41 czas Polski »
akwa-stolarzm kozio, tak, jest murowany. Oczywiście długie kołki załatwią sprawę cięższych rzeczy. Chętnie podałbym wszelkie informacje jakie są ci potrzebne, ale nie wiem co chcesz wiedzieć :)
Z tymi kantówkami to jeszcze się rozejrzę na rynku, ale pewnie masz rację.
A co do pionowej boazerii, to widzę, że nie jestem sam. Z poziomą będzie ciut więcej użerania się, ale za to efekt o niebo lepszy :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwietnia 2016, 11:07:27 czas Polski »
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ceny w składach drewna są 2-3 razy niższe niż w marketach budowlanych. Mam garaż murowany, ale w niektórych miejscach mam jakieś pustki i jest sama zaprawa ( w której cementu tyle co kot napłakał ) i czasem muszę wiercić kilka otworów zanim trafię dobry materiał. Tynk się sypie. Więc jeśli miałbym to przykryć dechami a potem losować miejsce i po kilka otworów to trochę tych dziur bym narobił. Ścianę zawsze można zagipsować a dziura w desce to już kołeczek trza. Weź to pod uwagę, nie wiem w jakim stanie jest Twój garaż. Jeśli ok to ok, jeśli podobnie jak mój, zrób sobie rozeznanie gdzie masz miejsca dobre i pewne. Ewentualnie długie kotwy chemiczne, bo śruba pod ciężarem będzie się opierać na boazerii i może ją uszkodzić.

Offline karski

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwietnia 2016, 15:36:23 czas Polski »
Dzięki za radę Marcin. Na szczęście ściany są z cegieł, plus jedna z pustaków. Minusem jest wewnętrzny tynk z wapna, który strasznie się sypie, ale długie kołki załatwiają problem cięższych rzeczy. Niestety te nasze stare garaże są jakie są i musimy sobie jakoś z nimi radzić. Mój jeszcze kilka lat temu służył jako kurnik a jeszcze wcześniej jako chlew  ;D