21 Kwietnia 2026, 22:40:56 czas Polski

Autor Wątek: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.  (Przeczytany 464327 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.
« Odpowiedź #420 dnia: 30 Października 2014, 23:21:26 czas Polski »
Jarek zrobił film o kozie, chciał bym pokazać jaką ja kupiłem jako ogrzewanie dodatkowe oprócz kominka. Kupiłem taką pod wpływem sąsiada, który posiada taką już kilka lat i jemu spisuje się znakomicie, nic się nie wypala, nic nie wygina, jest super ekonomiczna i dobrze grzeje.

Wiem, że do warsztatu nie musi być taka elegancka i dosyć droga (bo swoje waży) ale coś w tym stylu wykonane z dobrych materiałów daje rade.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Marcins

« Odpowiedź #421 dnia: 01 Listopada 2014, 10:29:16 czas Polski »
Do Jarka-odnośnie odnośnie szafki na buty!  Skrzynie szuflady ja bym zrobił tak że :1boczki na pełną głębokość a elementy poprzeczne w środek pomiędzy boczki, nie trzeba wklejać poprzeczkę po krótkim poza tym unijna byś paskudnego zęba kutry widać po otwarciu szuflady.2 ja obie poprzeczki robię niższe a hdf przykrywam na wkręty, unikam w ten sposób powstałych ludów w kanale i Lux trzyma przekątna.  Odnośnie prowadnic, to skrzynia powinna być na taką głębokość żeby wykonać w niej odwierty na te wystające szpikulce z prowadnic i wcisnąć skrzynie na nie, to stabilizuje położenie szuflady z tylu. Ja używam bluma one mają regulacje wysokości również z tyłu. Poza tym moim zdaniem blum jest lepszy i ma lepszą ofertę,  a trudno w kuchni wciskać prowadnice jednej firmy a aventos plus servo drive z drugiej.
Ps. Nie mam żadnych profitów z bluma ;D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #422 dnia: 01 Listopada 2014, 12:06:32 czas Polski »
 ???
, nie trzeba wklejać poprzeczkę po krótkim poza tym unijna byś paskudnego zęba kutry widać po otwarciu szuflady

Ja z tego nic nie  rozumię ???

Klo

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: 01 Listopada 2014, 12:26:55 czas Polski »

???
, nie trzeba wklejać poprzeczkę po krótkim poza tym unijna byś paskudnego zęba kutry widać po otwarciu szuflady

Ja z tego nic nie  rozumię ???

Nie rozumiesz, że kutry unijne mają zęby? ;D

Offline Marcins

« Odpowiedź #424 dnia: 01 Listopada 2014, 18:33:10 czas Polski »
Przepraszam za tę bledy chodzi o to że poprzeczki nie trzeba będzie okleinowac po krótkiej stronie i niebedzie widać tego zęba z boku szuflady na dole kutry wynika z niższej poprzeczki i wyższego boczka szuflady. Mam nadzieję że teraz rozumiecie.? Ps jakiś słownik mnie poprawił

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #425 dnia: 01 Listopada 2014, 18:59:07 czas Polski »

Offline Marcins

« Odpowiedź #426 dnia: 01 Listopada 2014, 19:13:38 czas Polski »
Nie kutry tylko który. Używam telefonu :-[ Czy rozumiecie o co mi chodziło?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: 01 Listopada 2014, 19:56:09 czas Polski »
Ps jakiś słownik mnie poprawił
Aby temu zapobiec, musisz przed zatwierdzeniem uważnie przeczytać to, co napisałeś. :)

Offline Marcins

« Odpowiedź #428 dnia: 01 Listopada 2014, 20:00:08 czas Polski »
Wiem sorki!

Offline studio tata

« Odpowiedź #429 dnia: 02 Listopada 2014, 19:14:15 czas Polski »
Pawel , jakiej mocy koza , gdzie kupiles ?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #430 dnia: 02 Listopada 2014, 19:43:29 czas Polski »
10KW kupowałem na Allegro, ale teraz przejrzałem wszystkie kozo-kominki i tego modelu akurat nie ma, są podobne. Cena 1500 kurier gratis ;) Waga 150kg

Offline konradk1k

« Odpowiedź #431 dnia: 02 Listopada 2014, 23:15:04 czas Polski »
Poza tym moim zdaniem blum jest lepszy i ma lepszą ofertę

Czemu niby szuflady Blum są lepsze niż np. Hettich??

Ja w tej kwestii przychylam się do wyboru Jarka.
Blum zatrzymał się z rozwojem prowadnic kilka lat temu bazując na swojej dożywotniej gwarancji (w niektórych wypadkach psełdo-gwarancji), natomiast Hettich cały czas pracuje nad swoimi wyrobami, cały czas je udoskonala.

Niedawno byłem na szkoleniu Hettich-a odnośnie nowej ich szuflady Arcitech i był to najlepszy pokaz tego że coś robią.
Jakościowo dużo lepiej wykonane, pierwsze prowadnice pryzmatyczne - dużo lepiej chodzą i jedyna dostępna na rynku prowadnica z cichym domykiem i samodociągiem w połączeniu z TIP-ON która naprawde działa.

Według mnie Hettich jest dużo lepszy od Blum.

PS. Również nie mam żadnych profitów z Hettich, poprostu używam ich na codzień od jakiś 6 lat.

Offline Marcins

« Odpowiedź #432 dnia: 03 Listopada 2014, 18:11:35 czas Polski »
Powiedz mi czy znasz ofertę bluma żeby mieć porównanie?  Z tą  pierwsza super szufladą! Słyszałeś o czymś takim jak servo-drive? Czy na przykład hettich ma w ofercie system do podnoszenia frontów w górnych szafkach do góry poprzez dotyk frontu typu aventos HFplus servo-drive? Nie miałem na myśli prowadnic tylko całą ofertę!

Offline konradk1k

« Odpowiedź #433 dnia: 03 Listopada 2014, 19:27:09 czas Polski »
Znam ofertę jednej i drugiej firmy.

W mojej wypowiedzi chodziło mi o prowadnice. Technologicznie według mnie są dużo lepsze, hettich też ma swój odpowiednik Servo-Drive do szuflad - Easys.

Jeśli chodzi o podnośniki szafek górnych również korzystam z Bluma.
Jakość tych podnośników z Hettich czy innych jest nieco niższa.

Hettich ma natomiast w ofercie elektyczne otwieranie szafek górnych przy klasycznych szafkach:
http://www.hettich.com/pl_PL/produkty/zawiasy/z-elektrycznym-wspomaganiem-otwierania.html

Oraz bardzo rozbudowaną ofertę systemów do szaf z drzwiami przesuwnymi, i również elektryczny napęd do nich.

Offline Marcins

« Odpowiedź #434 dnia: 03 Listopada 2014, 19:51:17 czas Polski »
A o szafach to nie wiedziałem! Muszę lepiej poznać ofertę. Pewnie oglądałeś film Jarka o szafce na buty? Też w ten sposób zrobił byś skrzynie szuflady?