21 Kwietnia 2026, 10:42:53 czas Polski

Autor Wątek: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.  (Przeczytany 464169 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.
« Odpowiedź #525 dnia: 30 Listopada 2014, 12:21:30 czas Polski »
Myślę  że będzie  dobra , ma nie dużo zębów więc lekko będzie cięła .

Offline SSN774

« Odpowiedź #526 dnia: 30 Listopada 2014, 13:52:43 czas Polski »
Zastanawiam się nad zastosowaniem drewna na podłogę w łazience, nie wykluczam też ścian. Pytanie następujące, jakie drewno i czym impregnować/lakierować? Chciałbym jasne drewno gdyż łazienka dość ciemna,jedno male okno.

Wysłane z mojego GT-I9100

Pozdrawiam Wojtek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #527 dnia: 30 Listopada 2014, 14:09:03 czas Polski »
daj Tik

Offline SSN774

« Odpowiedź #528 dnia: 30 Listopada 2014, 14:14:29 czas Polski »
daj Tik
na mysli masz Teak?

Pozdrawiam Wojtek

Offline Morświn

« Odpowiedź #529 dnia: 30 Listopada 2014, 16:02:29 czas Polski »
W sumie ciekawa sprawa ile ludzi tyle określeń.
Ja spotykam się najczęściej z tek, tik, teak, teczyna i tectona tylko to ostatnie chyba po łacinie  :P.

Offline SSN774

« Odpowiedź #530 dnia: 30 Listopada 2014, 16:13:46 czas Polski »
W sumie ciekawa sprawa ile ludzi tyle określeń.
Ja spotykam się najczęściej z tek, tik, teak, teczyna i tectona tylko to ostatnie chyba po łacinie  :P.
po łacinie, wpisujac tik w googlu wyszukuje co innego. Teak od razu jest. Drewno tikowe i podpowiedz do drewna teakowego stad moje pytanie aby sie upewnic. Druga czesc pytania czym impregnowac, czy w ogole trzeba to robic. To drzewo rosnie w wodzie, mam racje?

Pozdrawiam Wojtek

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #531 dnia: 30 Listopada 2014, 18:20:31 czas Polski »
Z rodzimego drewna nadaje się modrzew, często używa w saunach więc w łazience też się sprawdzi.

Myślę  że będzie  dobra , ma nie dużo zębów więc lekko będzie cięła .
Dzięki za odp :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #532 dnia: 30 Listopada 2014, 19:40:23 czas Polski »
często używa w saunach

Na pewno często?
A co z jego dużą  zawartością  żywicy  wypływającą od  gorączki  ?

Tik możesz olejować , ale pod prysznicem   zostaw  surowy
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2014, 19:42:06 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #533 dnia: 30 Listopada 2014, 21:22:26 czas Polski »
Na pewno często?
Na pewno, szczególnie kiedyś jak w Polsce jeszcze nikt nie słyszał o egzotykach.
Fińska sauna, czy ruska bania, wykonane są ze świerka i też jest dobrze. Bardziej wypasione wersje robi się z jodły.
Cedr i Modrzew to najlepszy materiał na saunę i balie. Podwyższają koszty wykonania, ale dają do kilkunastu procent lepszą żywotność saun i balii.

Offline Marcins

« Odpowiedź #534 dnia: 02 Grudnia 2014, 19:08:07 czas Polski »
Witam! Byłem dzisiaj w wielkim mieście! I odwiedziłem castoramę i jule. Zakupy? Szkoda gadać kupiłem tą wełnę stalową (chyba tak to się nazywa?)i pastę poselską i po zakupach. Tandetaaaaaaaa!!! Te strugi po 80parę zł to masakra. Usta otwarte ok 5 mm a zamiast noża siedzi,, zyletka'' a piły niby japońskie po 40zł to wyrzucanie kasy w błoto. I teraz tak szybka decyzja. Strugi chiński jako pierwszy (jednak ciągnie do drewna),nie bez znaczenia jest też ich cena. I piła japońska może byc mniejsza ale oryginał ,tu niebedziemy problemu bo wiem kutra jako pierwsza. A ktury strug wybrać?  Myślę o tym malutkim z ostrzem 60stopni. Dobry pomysł? Czytałem że macie takie i chwalicie. Jaką jest grubość noża w tym strugu? Pozdr.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #535 dnia: 02 Grudnia 2014, 19:28:36 czas Polski »
Być może masz rację określając tandetą niektóre wyroby sprzedawane w Castoramie i Juli, ale czy nie uważasz, że równie tandetne jest brak zachowania choćby minimum staranności przy pisaniu tekstu? Przeczytaj uważnie swój ostatni wpis - brak spacji, błędy ortograficzne i stylistyczne, poprzestawiane litery w kilku zaledwie napisanych zdaniach - to też tandeta. Łatwo nam przychodzi krytykowanie innych, a warto czasami przyjrzeć się sobie.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #536 dnia: 02 Grudnia 2014, 19:36:21 czas Polski »
amigorg nie chciałem być niegrzeczny i czepialski, ale myślę tak samo.
Co do struga z Jula, to za 80 zł nie ma się do czego przyczepić, strug działa, a po lekkim tuningu i polerce, nawet bardzo dobrze. Jasne można kupić strug za 500

Offline Marcins

« Odpowiedź #537 dnia: 02 Grudnia 2014, 19:38:07 czas Polski »
Dzięki! Twoja wypowiedź napewno uczyni mnie lepszym stolarzem.  Widocznie nie jestem aż taki mądry

Klo

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: 02 Grudnia 2014, 20:12:53 czas Polski »
Marcins. Nie masz o co się obrażać. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy musi być prof. Miodkiem, ale w przeglądarkach dostępne są opcje sprawdzania pisowni w trakcie pisania. Nieraz sam z rozpędu zrobię jakiś błąd, ale od razu mam podkreślone i poprawiam. Poza tym, zważanie na to, jak się pisze (nie wspominając o tym CO się pisze), świadczy o autorze i jego stosunku (czyt. szacunku lub jego braku) do odbiorcy.
Masz trochę racji, że bycie np. dobrym stolarzem nie musi iść w parze ze znajomością ojczystego języka. Ale powinno. W końcu nie po to nasi dziadowie walczyli o polską mowę, abyśmy teraz to olali. Taka mini lekcja patriotyzmu. ;)

PS
Jak mój kierownik mgr inż. wydaje polecenie pisząc cyt.: "wyciąć kszaki" lub zakłada folder pt.: "trzcionki", to nie wiem, czy śmiać się czy płakać...

Offline Marcins

« Odpowiedź #539 dnia: 02 Grudnia 2014, 20:41:07 czas Polski »
Wcale się nie obrażam. Nie chciałem też obrazić nikogo z was. Korzystam z telefonu więc komputer mnie nie poprawi. Popełniłam dużo błędów i przez całe życie mam z tym problem. Nie jestem magistrem! Skończyłem tylko zawodowke ale za to stolarska. I z tego jestem dumny! Jeśli moje wypowiedzi są tak tragiczne , i na każde pytanie zamiast odpowiedzi i pomocy mam otrzymywać lekcje pisowni , to to nie ma sensu. Będę nagrywał swoje myśli i wysyłał. Też pewnie komuś nie spodoba się moja wymowa,  bo jest z innego końca Polski