19 Kwietnia 2026, 08:19:21 czas Polski

Autor Wątek: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.  (Przeczytany 464042 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.
« Odpowiedź #540 dnia: 02 Grudnia 2014, 21:18:20 czas Polski »
Ciągle nie o to chodzi.
Przyznajesz sobie prawo do określania mianem tandety wyrobów z Castoramy i Juli.  Masz rację, że nie powinno się sprzedawać tandety - bo to brak szacunku dla kupujących, ale skoro tak mocno to wyrażasz, to sam też trochę się postaraj i przez szacunek dla nas, czytających przyłóż się do pisania. Każdy wpis przez chyba 10 minut można poprawić, do tego służy napis nad ramką "modyfikuj".
Nie krytykuj tego, co sam popełniasz - i taki jest sens mojego wpisu. Nie ma to nic wspólnego z tym, czy jesteś magistrem czy po zawodówce.

Offline Marcins

« Odpowiedź #541 dnia: 02 Grudnia 2014, 22:11:38 czas Polski »
Witam! Byłem dzisiaj w wielkim mieście! I odwiedziłem castoramę i jule. Zakupy? Szkoda gadać kupiłem tą wełnę stalową (chyba tak to się nazywa?)i pastę poselską i po zakupach. Tandetaaaaaaaa!!! Te strugi po 80parę zł to masakra. Usta otwarte ok 5 mm a zamiast noża siedzi,, zyletka'' a piły niby japońskie po 40zł to wyrzucanie kasy w błoto. I teraz tak szybka decyzja. Strugi chiński jako pierwszy (jednak ciągnie do drewna),nie bez znaczenia jest też ich cena. I piła japońska może byc mniejsza ale oryginał ,tu niebedziemy problemu bo wiem kutra jako pierwsza. A ktury strug wybrać?  Myślę o tym malutkim z ostrzem 60stopni. Dobry pomysł? Czytałem że macie takie i chwalicie. Jaką jest grubość noża w tym strugu? Pozdr.
Modyfikuje wpis na prośbę Amigorga! Wpis dotyczy narzędzi ręcznych  w markecie Jula. Oglądałem tę narzędzia i na tej podstawie nazwałem je tandeta , co nie wydaje mi się przesadzone. Nie dotyczy to wszystkich narzędzi. Zawiodłem się i postanowiłem zwiększyć budżet i nabyć strug chiński i piłę japońską. Wiem że macie te strugi i chciałbym pozyskać informacje odnośnie grubości noża . Mam na myśli strug z nożem na 60 stopni. Przepraszam wszystkich czytających ten byle jak napisany wpis.

Offline Marcins

« Odpowiedź #542 dnia: 02 Grudnia 2014, 22:14:04 czas Polski »
Jeśli są jakieś błędy to wybaczcie. To naprawdę wszystko na co mnie stać!

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #543 dnia: 02 Grudnia 2014, 22:28:49 czas Polski »
O widzisz jak się postarasz, to potrafisz  :)
Teraz, to ma ręce i nogi. Wszystko można zrozumieć, co napisałeś.
Co do wyrobów marketowych, to są lepsze i gorsze. O wszystkim świadczy cena.
Jak ktoś jest amatorem, to podpiera się takimi narzędziami.
Np. taki strug z Jula używam tylko do wstępnego wyrównania klejonek, potem i tak wszystko szlifuje czołgiem, następnie oscylacyjną.
Do mniejszych i bardziej dokładnych prac używam Stanley SB3
To moja opinia 100% amatora  :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Marcins

« Odpowiedź #544 dnia: 02 Grudnia 2014, 22:47:11 czas Polski »
Ja równiż mam kilka elektronarzędzi z marketu. Mam je kilka lat i działają. Dzisiaj np. Widziałem ciekawy katownik firmy (bacho ,niewiem jak się pisze tą nazwe) i wyglądał super.

Offline Morświn

« Odpowiedź #545 dnia: 02 Grudnia 2014, 23:07:54 czas Polski »
Witam
takie pytanie do was szanowni koledzy, z jakiego gatunku drewna może być wykonany ten parkiet? Jeżeli po takich zdjęciach w ogóle da się coś podpowiedzieć.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #546 dnia: 02 Grudnia 2014, 23:16:55 czas Polski »
Z jesionu ?

Offline hycel

« Odpowiedź #547 dnia: 02 Grudnia 2014, 23:23:17 czas Polski »
witam.
    Ja stawiam na klon , polakierowany ,,wstrętnym komunistycznym Domaluksem".
             Pozdrawiam.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #548 dnia: 02 Grudnia 2014, 23:38:27 czas Polski »
Ja też mam pytanie odnośnie piły Sthil MS290, ale to mniej istotne.
Chodzi o to, że mam ją już ładnych parę lat i działa wyśmienicie, ale w ostatnich dniach (łańcuch ostry) przy cięciu grubszej kłody w połowie cięcia prowadnica klinuje się i trzeba się dosyć uszarpać żeby przeciąć do końca. Prowadnica wydaje się prosta. Jedyne co widzę, to na brzegach rowka z łańcuchem zrobił się lekki kołnierz. Teraz pytanie czy taka prowadnica jest do wymiany, czy można ten rancik zeszlifować np pilnikiem. No i czy taki rant może być przyczyną, że się klinuje ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #549 dnia: 02 Grudnia 2014, 23:50:36 czas Polski »
Odnośnie strugów - można wyhaczyć na Allegro używane Stanley'e albo kupić nowe ale i tak w zasadzie wszystkie wymagają większego lub mniejszego tuningu - taki urok (chyba,  że kogoś stać na Veritas'a czy Lie Nielsen'a)...
Masz jakieś porównanie że nazywasz "marketowce" tandetą? Rzadko bo rzadko ale czasem można się zdziwić...

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #550 dnia: 03 Grudnia 2014, 07:22:38 czas Polski »

Chodzi o to, że mam ją już ładnych parę lat i działa wyśmienicie, ale w ostatnich dniach (łańcuch ostry) przy cięciu grubszej kłody w połowie cięcia prowadnica klinuje się i trzeba się dosyć uszarpać żeby przeciąć do końca. Prowadnica wydaje się prosta.
Łańcuch nowy czy ostrzony? Ja miałem ostrzony ręcznie i po kilku ostrzeniach jedna strona łańcucha była mocniej spiłowana i też mi tak klinowało. Jak możesz zmień łańcuch i zobaczysz. Dodatkowo przy ostrzeniu pamiętaj o ogranicznikach które też się spiłowuje.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #551 dnia: 03 Grudnia 2014, 09:54:54 czas Polski »
Łańcuch jest nowy raz ostrzony na maszynce, jak zakładam stary dzieje się to samo.
Zawsze ostrzyłem tą maszynką (z Lidla) i było dobrze.
Ograniczników nigdy nie szlifowałem, dzięki za radę spróbuje podpiłować.
Na maszynce raczej równo się szlifuje zęby, ponieważ jest ogranicznik i każdy ząb ostrzy się tak samo.
Podjadę do serwisu i kupię nową prowadnicę, założę stary łańcuch i okaże się czy to wina prowadnicy, czy jakiś błąd przy ostrzeniu.
Prowadnice na szczęście nie są drogie.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #552 dnia: 03 Grudnia 2014, 20:23:22 czas Polski »
Kupiłem nową prowadnicę i jest miód malina, już nawet zapomniałem jak ta piła potrafi pięknie ciąć. Z czasem było coraz gorzej, mimo ostrego łańcucha, a teraz jak nowa :)
Wniosek z tego taki, że oprócz ostrzenia łańcucha, od czasu do czasu należy wymienić prowadnicę  8)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #553 dnia: 03 Grudnia 2014, 20:41:20 czas Polski »
No pytałem wcześniej czy można, to siedziałeś cicho  ;) teraz to musztarda po obiedzie.
Chociaż starej prowadnicy nie wyrzuciłem, pobawię się pilnikiem i zobaczę czy pomoże.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #554 dnia: 04 Grudnia 2014, 01:29:34 czas Polski »
Ciekawy filmik o produkcji drewnianych mis.

Jak to jest zrobione? Drewniana misa