27 Kwietnia 2026, 18:19:21 czas Polski

Autor Wątek: Ochrona dróg oddechowych podczas malowania, lakierowania i szlifowania.  (Przeczytany 79040 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Ochrona dróg oddechowych podczas malowania, lakierowania i szlifowania.
« Odpowiedź #180 dnia: 11 Stycznia 2017, 19:21:27 czas Polski »
Spec , a  jak okulary  , nie parują ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 11 Stycznia 2017, 19:47:55 czas Polski »
I di zdjęcia taki nieuczesany.. To dlatego krzyś się skapnął, że filtry na lewą stronę założyłeś!

radeks

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 11 Stycznia 2017, 21:13:17 czas Polski »
co do rozmiaru masek to: podobno do 90% populacji pasuje model średni ( czyli 6200, 7502), reszta do rozmiar S (6100,7501) oraz L (6300, 7503) ale to są olbrzymie (końskie :P ... )
Raz nas klient zapytał na konkretnie jaki obwód łba jest każdy z rozmiarów. Nawet w 3M ciężko się było dowiedzieć. Okazuje się że jednak nie obwód ma w sumie znaczenie :P bo regulowany na gumkach jest. Chodzi o kształt pyszczka  :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #183 dnia: 11 Stycznia 2017, 22:41:12 czas Polski »
Następny musiał mi przypomnieć, że chudy i mały jestem.
Ale o wielkim sercu :)

L (6300, 7503) ale to są olbrzymie (końskie  :P  ... )

"Ty mnie zraniłeś, Radeks, zraniłeś wręcz na wskroś!"

Offline marekb

« Odpowiedź #184 dnia: 11 Stycznia 2017, 23:28:13 czas Polski »
kupiłem tę 6000 i wydech masz dołem/ frontem, jeśli więc założysz tak by nie było szczelin to wdech przez "policzki" wydech frontem i nie parują... jest spokój :)

Offline Thodd

« Odpowiedź #185 dnia: 11 Stycznia 2017, 23:29:50 czas Polski »
czyli które filtry najlepiej kupić to masek 3M? (do cięcia drewna oczywiście) :)

Offline marekb

« Odpowiedź #186 dnia: 11 Stycznia 2017, 23:30:24 czas Polski »
jedyna wada: nie czujesz zapachu drewna, tzn kapniesz się po kilku godzinach pracy gdy maskę zdejmujesz i zaczynasz czuć ;) . Dla niektórych gatunków egzotycznych to nawet zaleta ;)  no i w te smogowe pogody można trochę pooddychać, chyba całej rodzinie kupię :D

Offline marekb

« Odpowiedź #187 dnia: 11 Stycznia 2017, 23:33:10 czas Polski »
czyli które filtry najlepiej kupić to masek 3M? (do cięcia drewna oczywiście) :)
nie wiem które, ale ja mam półmaskę 6000 za radą przedpiszców z filtrem węglowym i tymi przeciwpyłowymi

Offline czeejen

« Odpowiedź #188 dnia: 12 Stycznia 2017, 23:25:44 czas Polski »
Koledzy planuje zakup maski dla siebie czy to o tą chodzi ? czy coś innego byście doradzili?

https://goo.gl/8gMWuD

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #189 dnia: 20 Stycznia 2017, 12:28:03 czas Polski »
Dziś testuję. Miałem na nosie przez 1,5 godziny i nic nie zaparowało. Jedyny problem to jak się człowiek nie goli na zero to trochę swędzi ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #190 dnia: 20 Stycznia 2017, 15:03:25 czas Polski »
Zamówiłem u Radka 7502 i czekam na dostawę .
Z tym swędzeniem to będzie problem ,bo się nie golę. :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:23:57 czas Polski »
Patrząc na zdjęcie wyżej przypomniał Mi się taki suchar - Lekarz do pacjenta : jakiej antykoncepcji Pan używa poza swoim wyglądem ? ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:52:25 czas Polski »
Dobre ;D

Kup sobie okulary 3m 2720
Są bardzo wygodne.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #193 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:54:51 czas Polski »
No właśnie miałem molestować Radeksa o jakieś fajne okulary żeby podpowiedział jakie dopasuje szczelniej do maski.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Argos

« Odpowiedź #194 dnia: 01 Lutego 2017, 09:13:59 czas Polski »
Ja od jakiegoś czasu używam półmaskę SECURA Dust 2000 ( kolor żółty) z filtrami P1 R do drewna miękkiego i P2 R do drewna twardego ( pył jest bardziej szkodliwy). Filtry są w cenie 1 zł do 1,50 za kpl. Przez ostatnie dwa miesiące zużyłem 1 kpl P1 R i jeden kpl P2 R. Do maski  można dokupić filtry węglowe do malowania .
Cena półmaski , to 80 -100 zł.

Używam takiej maski od ponad roku i śmiało mogę polecić.
Maska jest z miękiego silikonu co powoduje że fajnie dopasowywuje się do kształtu twarzy i nigdzie nie uciska będąc. Jest też wersja niebieska z neoprenu ( nie miałem okazji używać).
W masce zdażyło mi się pracować przez 10 godziń w bardzo zapylonym pomieszczeniu ( widoczność ograniczona do 2m) i nie mogę narzekać, musiałem tylko kilka razy wymienić filtr.

Całość maski można rozebrać na części co pozwala ją wymyć ewentualnie wymienić jakiś element - z tego co wiem maska jest produkowana w Polsce, i są do niej dostępne części zamienne ( zaworki, uszczelki...).

Po roku używania mogę stwierdzić:
na plus:
- wygodna nawet po kilkugodzinnym użytkowaniu
- bardzo mięki silikon i cienki nosek pozwala używać z okularami ochronnymi czy korekcyjnymi ( w 3M osłona nosa jest trochę bardziej masywna).
- łatwo się myje
- tanie filtry ( producent oferuje pełną gamę filtrów do pyłu P1 P2 P3 i pochłąniaczy) osobiście używam tylko do pracy w pyle.
- dobrze się trzyma na głowie ( jedna opaska ułożona jest na głowie druga zaczepiana na szyi)
- cena ( w wersji dust  2000 czyli do zastosowań w pyle można już kupić od 65-70zł).

na minus:
- maska 3m wygląda ładniej
- nagłowie zaprojektowane w sposób wg mnie trochę tandetny ( gumka + pasek z tworzywa) - spełnia zadanie, ale mogło by być zrobione lepiej

Nie chcę robić reklamy, ale jeśli ktoś  szuka oszczędnego ale dobrego rozwiązania to wydaje mi się że ta maska spełni jego oczekiwania.

Kiedy ja szukałem maski to rozważałem kupno maski 3M niestety w większości ofert maska była tylko z pochłaniaczem lub całkiem goła, i w każdym wypadku należało dokupić podstawkę pod filtr i pokrywę (  3M 603 + 3M 501) co dawało koszt maski ok 125zł ( maska 65 + podstawka 50 + pokrywy 15). Może w międzyczasie coś się zmieniło więc proszę  o korektę.

Fitry do masek 3m są kilkukrotnie droższe od fitrów secury ( dla tej samej klasy)
dla P1 Secura  1,5zł  3M ok 8zł
dla P2 Secura - 2,5zł 3M ok 13zł

Czy filtry 3m dłużej pracują...nie wiem nie mam porónania, aczkolwiek powierzchnia w obu wypadkach wydaje się porównywalna, więc i długość życia wydaje się zbliżona.

Z moich wyliczeń przed zakupem wyszło mi że Secura w użytku i zakupie wychodzi conajmniej o połowę taniej od 3M.

A.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2017, 09:19:09 czas Polski wysłana przez Argos »