01 Maja 2026, 18:41:48 czas Polski

Autor Wątek: Sciany w domu  (Przeczytany 8543 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Sciany w domu
« dnia: 03 Maja 2016, 22:42:16 czas Polski »
Witam panowie.
No i padlo na mnie też.
Przymierzamy się do budowy domu i stanąłem przed wyborem technologii w jakiej go wybudować.
Wiem że są w naszym gronie  osoby które tę drogę już pokonały.
Zachęcam do podzielenia sie.swoimi doświadczeniami i opiniami w tym temacie a ja wezmę je pod uwagę.
Pozdrawiam

mily68

• Gość
Odp: Sciany w domu
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2016, 00:29:13 czas Polski »
Robert SUPER!
Ja jestem tradycyjną konserwą i mam dom murowany. Dorobienie czy przesunięcie gniazdka czy włącznika jak też powieszenie czegoś cięższego niż obrazek wydaje mi się dużo prostsze do zrobienia niż przy "drewniaku". Do tego nie cierpię ścian z G/K. Powodów dlaczego murowany znalazłoby się pewnie jeszcze kilka ale tak na szybko to to mi się pierwsze nasuwa.
Oczywiście masa ludzi mieszka w "drewniakach" i nie narzeka (a niektórzy wręcz przeciwnie).
Jeśli byłbyś w stanie sporo zrobić sam (z pomocą) to technologia szkieletowa jest dla Ciebie. Jeśli nie jesteś w stanie wszystkiego doglądnąć lub jeśli nie masz sprawdzonej w 200% ekipy to celuj w tradycyjną murarkę - tak myślę. Pamiętaj, że to czego klient nie dopatrzy na pewno nie będzie tak rzetelnie zrobione jakbyś chciał (i nie mam tu na myśli bezpiecznego późniejszego użytkowania). Mało kto budując dom jest w stanie wszystko przewidzieć i zaprojektować tak aby później nie było zmian (większych czy mniejszych). Mnie wydaje się że łatwiej będzie mi ewentualnie coś zrobić w murach niż w drewnie i G/K.
To jest oczywiście moje zdanie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2016, 09:44:03 czas Polski »
Robert - gratuluje.
Ja powiem tak - mam dom zbudowany w technologii murowanej (pustak, ocieplenie styropianem, GK na skosach i czesci sufitow). I teraz wiem, ze stawial bym "szkieletowke". Mam w temacie zmian zupelnie odmienne zdanie niz mily68. W murach trudniej, w konstrukcji szkieletowej latwiej. Co prawda trzeba miec w glowie, ze to juz nie sa solidne mury wszedzie, ale jednak wedlug mnie lepiej.

W jednym sie z mily68 zgodze. Jak nie masz naprawde wyprobowanej ekipy albo nie mozesz siedziec na inwestycji 24/7 to rob jednak murowany. Panowie "robotnicy" maja mniejsza szanse cos epicko "zj...c". U mnie nikt nie pilnowal (dluga historia) i dom jest pelen niespodzianek.

Offline jimminen

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2016, 10:10:42 czas Polski »
Jakie ogrzewanie przewidziane?
w skrócie: ściany masywne (silikat) idealne dla niskotemperaturowych systemów podłogówka - kondensacyjny piec na gaz, pompa ciepła.
ściany lekkie - szkieletowe - ogrzewanie nadmuchowe połączone z klimatyzacją

kaloryfery - wybierz co wolisz.

Ja budowałem z silikatów bo dobra akustyka, duża bezwładność cieplna, przy połączeniu z podłogówką po całości sprawdza się idealnie, do tego wentylacja mechaniczna - tymi rencami robiona.
Silikaty to w ogóle fantastyczny materiał - znienawidzony przez murarzy - bloczek n24 waży ok 22 kg idealny dla inwestora

Ale teraz jak bym budował (sam) to wszedłbym w szkielet parterowy :)
reasumując
silikaty albo drewno to moje typy :)
pozdrawiam

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2016, 11:12:41 czas Polski »
A ja mam z pustaka: porotherm 25 cm. Wybrałem ceramikę bo to jeden z najstarszych materiałów budowlanych i nie jest drewnem.
Plusy: stosunkowo tani i każda ekipa go zna, duża akumulacja ciepła.
Minusy: upierdliwy do robienia instalacji,  teraz bym budował z   grubszego bloczka. 

Offline wronks

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maja 2016, 11:43:19 czas Polski »
Robercie, gratuluję decyzji.
Ale teraz jak bym budował (sam) to wszedłbym w szkielet parterowy
Też myślałem o parterówce, ale ma ona jednak duże minusy o których należ pamiętać.
1. Wyższy koszt budowy, w porównaniu z użytkowym poddaszem.
2. Większa powierzchnia zabudowy.
3. Wyższy koszt ogrzewania.

Mieszkam w kanadyjczyku i jestem zadowolony. Potwierdzę co mówili poprzednicy - przy tej technologii najważniejsza jest ekipa stawiająca konstrukcję. Dziwi mnie że kiedyś w naszym kraju dużo budowało się z drewna i mieliśmy fachowców, a teraz uczymy się tego od nowa.
W naszych krajowych warunkach z pewnością łatwiej postawić dom murowany.

Nikt nie wspominał o kosztach. Według moich kalkulacji kanadyjczyk (porównuję stany surowe zamknięte tego samego projektu) kosztował mnie około 20-30% mniej niż dom murowany. Pamiętaj że nie chodzi tylko o materiały, ale też o czas budowy.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Maja 2016, 12:10:59 czas Polski »
Co do kosztów w kanadyjczyku należy też wziąć pod uwagę stratę przy ewentualnej sprzedaży. To jest budownictwo dla "koneserow" i większość kupujących nie chce ich kupować po cenach rynkowych.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2016, 13:24:07 czas Polski »
Dziękuję Panowie za tak szybki odzew.
Jesli chodzi o budowę to na budowie prawdopodobnie będe non stop.
Po 25 latach doświadczenia z fachowcami nie odważę się na zlecenie wykonania inwestycji osobom trzecim.
Z zawodu jam jest stolarz a z pracy budowlaniec więc temat budowy ogarniam.
Dom w założeniu ma być bardzo tani w utrzymaniu, nawet jeśli budowa bedzie kosztować więcej. Powoli szykujemy się na emeryturkę wcześniejszą i nie chciałby martwić sie.za bardzo z kąd wziąć pieniądze na utrzymanie domu w razie kłopotów.
Może bliżej o lokalizacji.  Na południe od Krakowa na południowym zboczu z.widokiem na Tatry w pogodne dni, tak więc troche wietrznie na jesieni bedzie.
Dom ma być nieduży bo sami jesteśmy a latać z odkurzaczem i sprzątać to nie bardzo lubię.
Technologia budowy to poważnie rozważam na szkielecie drewnianym. Sam go moge wykonać. Jednak trochę zmodyfikowanym. Sama konstrukcja nośna była by na stali a drewno tylko do budowania ścian. Stropy betonowe (dlatego konstrukcja stalowa) z racji lepszej izolacji akustycznej. Z zewnątrz okladzina albo styropianowa lub cegła albo kamień. To już szczegół.
Ogrzewanie mieszane. Bardzo mnie zainteresował kolega Arturs (chyba dobrze pamietam nick). Ogrzewanie elektryczne.
Jednak nie jestem przekonany do ogrzewania podłogowego.  Jakoś nie lubię jak jest za ciepło w stopy.
Nie mniej jako wspomagane na podlogach pokrytych plytkami to jak najbardziej. Zimne płytki to też jest niemiłe.
Tak więc grzejniki.
Planuje wybudowanie sobie.warsztatu stolarskiego, wiec będzie troche drewna z odpadu a widziałem jeszcze ciekawą maszynkę podłączoną do wyciągu która to prasowała automatycznie trociny w brykiety. Wiec piec do spalania czegos takiego.

Inna technologia budowy domu to takie styropianowe ksztaltki które uklada sie jak klocki a potem wypełnia się je betonem. Nie mialem jednak możliwości zasiegniecia opinii kogoś kto wybudował dom w ten sposób.
Ktoś coś o tym wie?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maja 2016, 13:44:35 czas Polski »
Te styropianowe kształtki to Thermomur się nazywa chyba, znajomego rodzice to mają i sobie chwalą. Podobno ciepło i przyjemnie. Chociaż ja nie wyobrażam sobie powieszenia niczego na ścianie ze styropianu.
Plusem stropów betonowych jest też to, że łatwiej się je ociepla. Nie jesteś ograniczony zabudową KG.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maja 2016, 14:24:59 czas Polski »
Na południe od Krakowa na południowym zboczu z.widokiem na Tatry w pogodne dni, tak więc troche wietrznie na jesieni bedzie.
Wybor doskonaly ;). Faktycznie bywa wietrznie ale reszta rekompensuje. U mnie Tatry widac slabo niestety.

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2016, 14:58:46 czas Polski »
Witaj Robert
Ja mam dom świeżo pobudowany pustak + 20cm styropian. Ogrzewanie podłogowe na całym domu, nawet na górze tam gdzie mam panele podłogowe. Ogrzewanie piec na węgiel zasypowy ale docelogo gaz ( bo czekam rok na podłaczenie gazu) po pierwszej zimie nie wyobrazam sobie innego ogrzewania niż podłogówka. Wcale w stopy nie jest za gorąco, piec ustawiony na 40 stopni plus wymiennik i mieszalnik czyli na podłogę szlo okolo 30 st. odczucie ciepła rewelacyjne. na wszelki wypadek zatopiłem rury w podłodze do grzejników bo nie byłem pewien tej podłogówki pod panelami. minusem jest bezwładność podłogówki na piecu węglowym, ale jak paliło się cały czas to rewelacja. ja swój dom postawiłem w 6 m-c od marca do 1 października już mieszkałem. Nic się nie lało nie było wilgoci. Ale zeszłe lato było suche i ciepłe więc dało radę się wysuszyć.
Druga bardzo ważna sprawa zrobiłem okna od południa duże ale z dachem wysuniętym 2m poza obrys budynku,( coś ala dom pasywny) daje to tyle ze zimą słońce "chodzi" nisko i ładnie nagrzewa dom przez okna a latem dach osłania od przegrzewania. Od początku kwietnia przepalam w domu co 2 lub 3 dzień i jest naprawdę ciepło jak jest słoneczny dzień, temperatura w domu nie spada poniżej 20 st.
Trzecia sprawa dopilnować docieplenia takich drobiazgów jak okna , izolacja wokół okna, dokładnie i dobre docieplenie podłogi na gruncie, docieplenie wińców, takich na pozór nie istotnych drobiazgów. bo co z tego ze damy 30 cm styro na ścianie jak będzie uciekało wokół okien i podłogą.

Offline Rizer

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2016, 20:29:39 czas Polski »
Jak ja bym budował to w technologii strawbale. Czyli robisz zwykłego kanadyjczyka i ściany wykładasz kostkami słomy, a je oblepiasz tynkiem(gliniany lub wapienny). Takie rozwiązanie daje  dobre ocieplenie bardzo niskim kosztem i do tego ściany w pewnym stopniu regulują wilgotność. Można też zrobić konstrukcje słupowo belkową/ryglową i wypełnić też jakąś izolacją a potem obić płytą i oblicówką. Ewentualnie staropolska technologia sumikowo łątkowa albo z bali :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Danielo

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja 2016, 20:59:21 czas Polski »
Ja postawiłem na ceramikę, murowany przetrwa wieki, bez konserwacji i innych zabiegów. Dom z drewna , czy też szkieletowy to zawsze ryzyko że robale wpierd... Do tego drewno jest kapryśne, wypacza się pęka gnije itd itp jeszcze jak zrobi to licha ekipa to już wogóle porażka, a jak zapłacisz za dobrą to  chyba nie wyjdzie taniej jak murowany.
Natomiast murowany z ceramiki bo jest to najpewniejszy, najzdrowszy system, żużel odpadł w przedbiegach, później solbety itd z racji tego że to są typowo chemiczne materiały, mieszanka chemikaliów i wychodzi pianogaz. Ceramika to ceramika, poprostu zdrowa wypalona glina ;)
W moim mniemaniu za dużo jest teraz dostępnych technik budowy, przez co wybór nie jest łatwy, a każdy po części ma rację..

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maja 2016, 22:56:21 czas Polski »

To ja trochę postraszę :o :)

Ze względu na zawartość pierwiastków promieniotwórczych, materiały budowlane dzieli się w praktyce na trzy grupy:

1 – silikaty (elementy wapienno-piaskowe) i beton komórkowy produkowany na bazie piasku – materiały o najniższym stopniu promieniowania naturalnego (w przypadku obydwu materiałów wskaźnik laboratoryjny f1 wynosi 0,16 Bq/kg, a wskaźnik f2 = 20 Bq/kg);
2 – beton zwykły i keramzytobeton – materiały o średniej zawartości naturalnych pierwiastków promieniotwórczych (dla betonu zwykłego wskaźnik f1 = 0,22 Bq/kg, a f2 = 24 Bq/kg, dla keramzytobetonu f1 wynosi 0,36 Bq/kg, a f2 – 32 Bq/kg);
3– cegła ceramiczna wypalana z gliny, żużlobeton i beton komórkowy produkowany na bazie popiołów lotnych – materiały o podwyższonym stopniu radioaktywności ( w przypadku ceramiki wskaźnik f1 = 0,54 Bq/kg, a f2 = 70 Bq/kg, dla żużlobetonu f1 wynosi 0,56 Bq/kg, a f2 – 80 Bq/kg oraz dla popiołowego betonu komórkowego f1= 0,60 Bq/kg i f2 = 90 Bq/kg).
http://regiodom.pl/portal/budowa/sciany-i-stropy/naturalne-promieniowanie-materialow-budowlanych
http://www.sior.pl/dokumenty/konferencje_2014/Promieniotw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87%20materia%C5%82%C3%B3w%20budowlanych.pdf
Ja pokusiłbym się na silikaty
http://www.ytong-silka.pl/pl/silikaty.php
A tu coś nietypowego
http://zbudujmydom.pl/index.php?page=rodzaje-ogrzewania-sciennego

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maja 2016, 00:44:00 czas Polski »
Na początek do kolegi pgrzegorz.
Mówisz, że masz nastawiony pieć na 40 stopni. Czyli automatycznie skracasz jego żywot.
Lirorobert
Przed budową mocno zastanawiałem się nad ceramika szlifowana łączona na piankę.  Jednak nie znalazłem ekipy która by to fachowo zrobiła tym bardziej.  Ze nie ma mnie w kraju przez cały rok.  Wkoncu zdecydowałem się na tradycyjną metodę czyli gazobeton i styropian 20 cm. Każdy kto zajmuje się budowlanką potrafi z tego stawiać dom. Ściany łatwiejsze go wykończenia.  Ogólnie dopatrzylem się sporo plusów nad innymi metodami.
Trudniej jest coś spieprzyc

Trzeba pamiętać, że nowoczesne metody, zachwalal przez producentów,  nie są tak naprawdę przetestowane.  Dopiero za kilkadziesiąt lat będzie wiadomo,  w jakim stanie są budynki i jak trwałe są te metody budownictwa. 
Ogrzewanie podłogowa w 2/3 domu. 1/3 kaloryfery.  Instalacja pod ekogroszek,  docelowo pompa ciepła