04 Maja 2026, 20:39:30 czas Polski

Autor Wątek: Cięcie drewna wzdłużne  (Przeczytany 3359 razy)

Offline Maciejas80

Cięcie drewna wzdłużne
« dnia: 12 Maja 2016, 16:25:29 czas Polski »
Witam serdecznie szanownych Panów,

Jako totalny amator chciałem zapytać o taką banalną sprawę. Otóż od niedawna zacząłem coś tam dłubać w drewnie.
Na pierwszą robotę poszedł stół do warsztatu, wyszło mi coś takiego:

Ale chciałem zapytać o ciecie drewna wzdłużne. Otóż drogą kupna nabyłem pilarkę Metabo ks 55 fs, na początek musi wystarczyć. Niestety nie trzyma konta  :-[ ale może to się da jakoś wyregulować.
Ale do rzeczy - chciałem przeciąć kantówki  4.5x 4.5 x 300 na pół po długości . Potrzebuję 2,25 x 4,5 x 90 listewki. Tworzy regal do warsztatu. :)
Piła posiada ogranicznik cięcia wzdłużnego i z niego chciałem skorzystać. W zawiązku z czym, czy cięcie taka pilarką takich małych elementów jest w ogóle bezpieczne i wykonalne. Zakupiłem także tarczę do cięcie sklejek (36 zębów) chyba sie przyda do cięcia wzdłużnego
Jak wykonać bezpiecznie takie cięcie - czy sobie darować.

Z góry dziękuje za pomoc i wybaczcie takie pytania.

Offline swfr

Odp: Cięcie drewna wzdłużne
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maja 2016, 17:21:40 czas Polski »
Na pewno da się wyregulować kąt. Zaglądnij do instrukcji.
Co do cięcia listew z ręki na długości 3 m, nawet przy użyciu ogranicznika - odradzam. Tylko piła stołowa ew. taśmowa

Offline Maciejas80

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2016, 17:32:17 czas Polski »
Może nie dopisałem dość precyzyjnie.

Docelowo maja to być listwy o długości 90 cm, czyli zdecydowanie krótsze kawałki. Ale rozumiem że to nie ma większego znaczenia.

Offline pawel49

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maja 2016, 17:33:04 czas Polski »
Raczej przecięcie tych kantówek, żeby to ładnie wyglądało będzie bardzo trudne. Rzeczy, które mi się nasuwają:
1. Odległość od tarczy do minimalnego zakresu cięcia wzdłużnego z przykładnicą może być większa niż te 2 centymetry które chcesz uciąć, więc jej nie ustawisz (ale nie wiem na pewno)
2. Mała powierzchnia podparcia, musiałbyś się bardzo skupić i mocno trzymać piłę
3. Pracuje taką pilarką w pracy (z szyną) i powiedziałbym że jest ona dosyć "miękka". Jak mocniej dociśniesz to się ugina, co może być przyczyną twoich problemów z utrzymaniem kąta
4. Do cięcia wzdłużnego tarcza dedykowana z małą ilością zębów (ja mam chyba 12 zębów przy tarczy 190mm), tarcze te są przeważnie najtańsze w swoim rozmiarze, więc warto zainwestować. Tarczą do sklejki z taką ilością zębów będziesz męczył się Ty, Twoja piła i materiał pewnie przypalisz
5. Może spróbuj prowizorycznie piłę przymocować do kawałka sklejki lub płyty meblowej od spodu, dokręć przykładnicę równoległa na zadany rozmiar i tnij. Trochę trzeba się przygotować i czasu na to poświęcić, ale myślę że warto, bo jest to najlepszy, najszybszy i najbezpieczniejszy sposób na rozcinanie takich listewek.

Pozdrawiam

Offline Maciejas80

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2016, 18:05:43 czas Polski »
Dzięki za konkretne podpowiedzi.

Ale raczej z braku doświadczenia nie będę odwracał pilarki, tarczą do góry.

Po prostu użyję kantówek 45x45. Będzie mocniejsza konstrukcja  8)

pozdro.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2016, 18:52:14 czas Polski »
Ściśnij ściskami kilka kantówek aby uzyskać szerszą powierzchnię, ich sztorce zepnij deskami wbijając po gwoździu (nie do końca bo później nie wyciągniesz) w każdy sztorc kantówki, zdejmij ściski i mając taki szeroki "blat" odcinaj sobie listewki. To bezpieczne :)

Offline Maciejas80

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2016, 18:49:40 czas Polski »
Dziękuje.

Chyba skorzystam z takiego pomysłu.