29 Kwietnia 2026, 15:18:05 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 109112 razy)

trdm

• Gość
Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #480 dnia: 15 Listopada 2017, 15:18:28 czas Polski »
No to poka poka sowe 8)... tfu... strugi

tak na szybko, żeby nie zaśmiecać Ci wątku, mam nadzieje że wszystko widać, gdzieś w szufladzie mam jeszcze jeden równiak i drewniany kątnik.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #481 dnia: 15 Listopada 2017, 15:36:15 czas Polski »
Piękny zestaw. Z któregoś jesteś szczególnie zadowolony i byś polecał ? Mam nadzieję, żę w odpowiedzi nie napiszesz, że wszystkie polecasz ;)...to by człowieka zrujnowało.

trdm

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: 15 Listopada 2017, 15:46:10 czas Polski »
jack plane, można nim robić prawie wszystko przy odrobinie wprawy. prócz tego - żona kupiła mi go na urodziny (musi być najlepszy)   

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #483 dnia: 15 Listopada 2017, 18:02:23 czas Polski »
Ładna kolekcja - musisz im teraz zbudować odpowiednią szafkę. Te nowe Stanleye wyglądają bardzo pysznie - miałem przez chwilę do czynienia z kilkoma sztukami i sprawiają wrażenie dobrych narzędzi. Strugałem też nowymi Kuntzami - też niczego sobie.

trdm

• Gość
« Odpowiedź #484 dnia: 16 Listopada 2017, 10:00:09 czas Polski »
są bardzo dobre, dobre noże, niestety dość ciężkie do naostrzenia. i oba kosztują tyle co jeden veritas.
"kuca" widziałem tylko na zdjęciach, w moim mieście strugi to są tylko w obi :) lub na zamówienie w zaprzyjaźnionym sklepie narzędziowym.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #485 dnia: 17 Listopada 2017, 07:03:57 czas Polski »
Dla tego posiadam szlifierkę. I ostrzenie stało sie bardziej przyjemne.

trdm

• Gość
« Odpowiedź #486 dnia: 17 Listopada 2017, 08:47:58 czas Polski »
wiem ze posiadasz, zazdroszczę, tej frezarki również zazdroszczę :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #487 dnia: 06 Stycznia 2018, 16:13:50 czas Polski »
Bardziej porąbanej skrzynki to żem jeszcze nie zrobił;-)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #488 dnia: 06 Stycznia 2018, 16:25:59 czas Polski »
Powiem niezłe cacko , ale ja się pytań  gdzie więcej zdjęć ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #489 dnia: 06 Stycznia 2018, 16:38:43 czas Polski »
Cierpliwości. Zostało jeszcze trochę roboty:
- sklejenie korpusu bo na razie trzyma się tylko na połączeniach
- podstawa/cokół
- 4 szufladki
- podnośniki i zawiasy - Specu podszepnął ciekawe rozwiązanie (i nie chodzi o Bluma)
- wykończenie
będzie więc jeszcze okazja na zdjęcia;-)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #490 dnia: 08 Stycznia 2018, 20:41:57 czas Polski »
Będę budował stolik. Sosnowy z blatem jesionowym albo dębowym. Sosna malowana. W wersji prostej - bez szuflady i z opcją "na wypasie" czyli z szufladą. Całość będzie wykonana zgodnie z całą wiedzą na temat tradycyjnego stolarstwa jaką aktualnie posiadam czyli połączenia gniazdowe, odpowiedni dobór tarcicy w zależności od elementu mebla, wymiarowanie i wykończenie. To będzie fotorelacja z budowy prototypu. I teraz założenia co do narzędzi:
- 1 strug (w wersji bez szuflady, do wersji z szufladą będzie potrzebny wpustnik)
- piły i dłuta marketowe
- żadnych starych narzędzi - wszystko dostępne dla normalnego zjadacza chleba
- 1 ścisk
- żadnych Shaptonów, kamieni wodncych, diamentów i Tormeków - 1 kamień olejowy
Zacząłem już kompletować narzędzia. Pomijając oczywiście wkrętarkę (byle jaką, może być najtańsza wiertarka) najdroższym jednostkowo narzędziem będzie oczywiście strug. Bez zastanowienia wybrałem równiak Stanleya z dodatkowym nożem. Dłuta Irwina - 2 szt.

Porównałem nowego Stanleya (najtańsza wersja z rączkami z tworzywa) z moim starym (ok. 50-cio letnim) - nie ma większej różnicy.
Nic nie równałem, nie szlifowałem stopy, po wyciągnięciu z pudełka obejrzałem i zająłem się przygotowaniem noża i odchylaka. Wszystko na kamieniu olejowym Nortona (ok. 80 zł) - to zajęło ok 30 min. Jeden nóż zaostrzony w większy łuk drugi zostawiam na póżniej - przygotuję go trochę inaczej - tak jak do gładzika.

Po 30 minutach strugałem dębinę we wszystkich płaszczyznach - wzdłuż

Oraz od czoła

Na temat dłut Irwina mogę tylko powiedzieć, że są świetne - i wcale nie jestem zaskoczony. Irwin wykupił firmę Marples (legendarna brytyjska marka) a te konkretnie wyglądają na kontynuację świetnej serii Splitproof. Wspaniale współpracują z kamieniem olejowym Nortona - są bardziej miękkie od np. Narexów co niekoniecznie jest wadą. Pobijane nylonowym pobijakiem bardzo fajnie przekazują energię. Np. Narexy są "głuche". Czuć, że dużo energii pochłaniają rączki. Jedyny problem dostrzegam w piłach. Jeszcze nie wybrałem konkretnych modeli ale moje Lerua Merlę jest dość dobrze zaopatrzone.
PS. Nikt mnie nie sponsoruje, nie mam zamiaru się popisywać. Chodzi tylko o rzemiosło, bez romantycznej otoczki. Budujemy stół bez żadnej ściemy ale i bez żadnych skrótów. Krok po kroku. Dobry pomysł?

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #491 dnia: 08 Stycznia 2018, 20:52:34 czas Polski »
Śledzę!

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #492 dnia: 08 Stycznia 2018, 20:54:25 czas Polski »
Pomysł dobry ;)

Offline swfr

« Odpowiedź #493 dnia: 08 Stycznia 2018, 21:03:11 czas Polski »
Też śledzę.
Szkoda, że mam daleko do Poznania, bo bym może warsztat pozamiatał i przy okazji popatrzył z bliska.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #494 dnia: 08 Stycznia 2018, 21:21:27 czas Polski »
Fap Fap fap zdjęcia
Fap Fap fap fajny wątek
Fap Fap fap prawdziwe stolarstwo
Fap Fap fap narzędzia ręczne
Fap Fap fap jaram się jak żywa ścięta choinka po 2 tygodniach stania w domu
Fap Fap fap Więcej zdjęć  WINCEJ ;D

Pomysł zarąbisty ;D

Może jakiś plan wstępny jak to będzie wyglądało jeśli można prosić