26 Czerwca 2026, 15:32:04 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 110348 razy)

kozio

• Gość
Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Października 2016, 22:46:16 czas Polski »
Sam się weź... ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #136 dnia: 02 Października 2016, 10:36:29 czas Polski »
Te ! Orły ! Spokój mnie tu !
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 02 Października 2016, 10:55:47 czas Polski »
Chyba koguty...
Jak pracę postępują?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #138 dnia: 02 Października 2016, 11:25:53 czas Polski »
hym...chyba nie na temat ???

:)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 02 Października 2016, 14:25:58 czas Polski »
Także Łukasz daj mi tylko metr przewagi ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #140 dnia: 02 Października 2016, 19:49:50 czas Polski »
Jak pracę postępują?
- dziś nie pracuję - dzisiaj czytam!

Kolejne pozycje do mojej biblioteczki na temat historii "designu", sposobów projektowania i budowy mebli.

Także Łukasz daj mi tylko metr przewagi
- tej! To nie wyścigi...

Offline sajo

« Odpowiedź #141 dnia: 02 Października 2016, 20:26:41 czas Polski »
o bauhaus bym ciebie nie podejrzewał  ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #142 dnia: 02 Października 2016, 20:38:50 czas Polski »
o bauhaus bym ciebie nie podejrzewał  ;D
- no cóż...lubię zaskakiwać ;D Wyznaję zasadę, że narzędzia i umiejętność operowania nimi to jedno ale kwestia tego co chce się nimi zbudować to zupełnie inna sprawa. Ja właśnie uczę się co chcę zbudować ::)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #143 dnia: 07 Października 2016, 11:18:46 czas Polski »
Tym zbijemy tę skrzynię. Tak, tak - zbijemy gwoźdźmi ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 07 Października 2016, 11:25:56 czas Polski »
To może chociaż daj drewniane od szewca...

Czekam na tą skrzynię jak na mandarynki w święta.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #145 dnia: 09 Października 2016, 13:34:30 czas Polski »
Historia pewnego kawałka robinii z którym walczyłem prawie dwa lata. Tak to leciało:
czasami zdarzają się takie kawałki drewna których w normalny sposób, tzn. zwykłym strugiem płaszczyznowym nie da się przestrugać bez wyrwań. Z robinią poniżej poddałem się już dawno temu, do tej pory w podobnych przypadkach radziłem sobie innymi narzędziami. Do teraz. Idąc za radą genialnego D. Charleswortha postanowiłem wypróbować ostrzenie z przeciwfazą 25 stopni. Efekt mnie mocno zaskoczył

Absolutnie żadnych wyrwań - wszystko to zwykłym Stanleyem nr 4. Rzadko używanym i co nieco zardzewiałym ::)

Metoda polega na zwiększeniu efektywnego kąta strugania do 70 stopni poprzez naniesienie niewielkiej fazy 25 stopni na tylnej stroni noża.

Strona przednia ostrzona normalnie.

I teraz: pozycja odchylaka jest nieistotna, szerokość ust jest nieistotna. Istotna jest grubość zbioru - musi być minimalna. Efekt na twardym drewnie ze skomplikowanym usłojeniem jest FENOMENALNY :o  Metoda nie działa z drewnem miękkim
Podsumowując - myślę, że fajnym pomysłem jest posiadanie dodatkowego ostrza tylko do takich trudnych przypadków. Jeżeli stosujemy strugi nr 4 1/2 to jedno ostrze będzie pasowało do gładzika, struga uniwersalnego i spustnika :D Fajna sprawa :)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #146 dnia: 09 Października 2016, 15:31:51 czas Polski »
Hmmm,  to może sprawdzi się na jesionie. Mimo b.  ostrego noża i ustawienia struga pod minimalny zbiór zawsze zdarzył się fragment na którym wyrywa i zazwyczaj te wyrwania są b. głębokie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #147 dnia: 09 Października 2016, 16:39:35 czas Polski »
Suchy jesion może stwarzać problemy ale w moim przypadku zawsze pomagało przesunięcie odchylaka bardzo blisko ostrza. Metoda z przeciwfazą jest dosyć drastyczna dla samego noża - jeżeli nie możesz poświęcić zapasowego ostrza to powrót do zwykłej metody będzie wymagał trochę szlifowania. Metoda z przeciwfazą jest raczej alternatywą dla cykliny albo gładzicy.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #148 dnia: 09 Października 2016, 19:39:02 czas Polski »
Jak blisko? Nie mam jakichś rewelacyjnych strugów, raczej Trabanty ;) Mackalistera mam ustawionego, że usta mają około 1mm a odchylak też około 1mm od krawędzi ostrza. Naostrzony najlepiej jak potrafię. Ale i tak najlepiej wychodzi małym "Block plane"  Stanleya (tym najprostszym bez regulacji szczeliny, co nie oznacza, że wyrwania się nie zdarzają. Najgorsze jest to, że w jesionie to zawsze straszne bruzdy powstają.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #149 dnia: 09 Października 2016, 20:18:29 czas Polski »
Jeżeli mogę doradzić to ustawienia żaby w takim strugu zostawił bym w spokoju. Myślę, że 80-90% podobnych problemów to nieostry nóż i/lub nieprzygotowany odchylak. Strugaj zgodnie z przebiegiem włókien.