27 Kwietnia 2026, 16:10:00 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 109057 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Października 2016, 20:37:16 czas Polski »
Łukaszu kupiłem kiedyś "niby strug" za 5 Euro - służył mi jakiś czas jako zdzierak - i ,w instrukcji była uwaga o konieczności wykonania takiej przeciwfazy przy struganiu twardego drewna. Chińczyk kopiuje wszystko. Nawet była taka rada by ostrzyć nóż w momencie zaniku kontrfazy , ale to była i taka stal na ostrze. ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #151 dnia: 09 Października 2016, 20:40:17 czas Polski »
Ooo...ciekawe ;) To tylko pokazuje ile ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o narzędziach :D

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #152 dnia: 09 Października 2016, 22:52:36 czas Polski »
Łukasz, myślę że nóż jest ostry. Ostrze na papierze położonym na szkle, 1000, 2500 5000 a na koniec skóra z pastą. Bez problemu struga długie wióry o grubości 0,03mm. Co do ustawień żaby, sam tego nie wymyśliłem, Paul Sellers też o tym wspominał. Po zwężeniu ust jest lepiej. Jedyne co zostało to łamacz, nie jest idealny, ale to jakiś słaby odlew i za wiele nie da się zrobić, więc to chyba już maks możliwości tego struga. Co do kierunku, zawsze staram się strugać z zgodnie kierunkiem,  ale w jesionie cała deska potrafi falować (włókno) i co chwilę zmienia kierunek na powierzchni strugania.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 09 Października 2016, 23:02:12 czas Polski »
...Jedyne co zostało to łamacz, nie jest idealny, ale to jakiś słaby odlew i za wiele nie da się zrobić...
To Ty masz łamacz odlewany ? ???

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #154 dnia: 09 Października 2016, 23:19:28 czas Polski »

To Ty masz łamacz odlewany ? ???

No niestety, to jakiś miękki kolorowy odlew. Ale kosztował 80zl, naostrzony w dębie idzie jak złoto i daje lustro więc nie narzekam.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #155 dnia: 17 Października 2016, 14:08:01 czas Polski »
Wcale się nie chwalę strugiem ;D Mój spust dostał nowe ostrze - Hock A2 - lepiej chyba nie można. Moje spostrzeżenia poniżej

Moje spostrzeżenia:
- grubość samego noża jest minimalnie większa od oryginału ale nie jest to masywny kawał stali, odchylak jest za to bardzo masywny - co ma swoje plusy. Nóż i odchylak są przewidziane jako markowy zamiennik oryginalnych noży więc pasuje bez zastrzeżeń - nie występuje problem ze zbyt krótkim widelcem mechanizmu regulacji głębokości zbioru
- ostrość - fabrycznie przychodzi gotowy do strugania - oczywiście, nóż jest płaski więc jeżeli ktoś używa łukowatych ostrzy to trzeba je najpierw wyprowadzić. Porównując uzyskaną ostrość w nożu Hocka i w oryginale różnica nie jest od razu zauważalna. Oryginalny nóż przestaje być ostry po dosłownie chwili - Hock trzyma ostrość bez porównania dłużej.
Podsumowując - wymiana noża w starym strugu na pewno nie zamieni go w Lie Nielsena - co to to nie. Natomiast prawdą jest, że większości starych strugów wymiana noża diametralnie poprawi efekty pracy. Zobaczymy jak dalej nóż będzie się spisywał ::)

Offline Henry

« Odpowiedź #156 dnia: 17 Października 2016, 16:05:29 czas Polski »
Szkoda że taka chudzinka.

Offline sajo

« Odpowiedź #157 dnia: 17 Października 2016, 16:09:49 czas Polski »
czemu szkoda? jeżeli robi swoją robotę?

Offline Henry

« Odpowiedź #158 dnia: 17 Października 2016, 17:09:15 czas Polski »
Grube robi lepiej bo nie sprężynuje (nie drga).

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #159 dnia: 22 Października 2016, 19:26:37 czas Polski »
Zasadnicza konstrukcja skończona. Pozostaje wieko, okucia, malowanie i wyposażenie.

Konstrukcja jest pancerna tylko tam gdzie trzeba.

Wewnątrz znajduje się drewniana zasuwa.

Po wyciągnięciu której...

Mamy dostęp do niższego poziomu.

Uchwyty zamówione. Zastanawiam się nad farbą.

Offline sajo

« Odpowiedź #160 dnia: 23 Października 2016, 15:00:19 czas Polski »
Fajnie to wygląda. Dużo lepiej niż myślałem, że będzie. Te "wstawki" sosnowe świetnie są. Czytałeś coś Krenova?
Farba wiadomo, czarna na zewnątrz  ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #161 dnia: 23 Października 2016, 15:42:46 czas Polski »
Dużo lepiej niż myślałem, że będzie
- To moje pierwsze podejście do sklejki, da się spokojnie strugać we wszystkich płaszczyznach. Nawet obowiązuje zasada strugania ze słojem...starałem się orientować poszczególne elementy tak, jak bym wykonywał w litym drewnie.
Te "wstawki" sosnowe świetnie są
- eksperymentowałem ze zdobieniami w sklejce, niestety bez dobrych rezultatów. Może nasączenie krawędzi cyjanoakrylem by pomogło ale nie chciałem wdychać tego toksycznego zajzajera. Sosnowe listewki załatwiły sprawę.
Farba oczywiście czarna tylko nie wiem jeszcze czy rzeczywiście mleczna czy może coś kupię.
Czytałeś coś Krenova?
- znam ale na razie przerabiam Stanisława Góreckiego ;)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #162 dnia: 23 Października 2016, 16:53:42 czas Polski »
Farba oczywiście czarna tylko nie wiem jeszcze czy rzeczywiście mleczna

Co nazywasz farbą mleczną ?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #163 dnia: 23 Października 2016, 17:19:44 czas Polski »
Tomku - kazeinowa oczywiście. Staram się ale jeszcze mi nie do końca wychodzi :-[

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #164 dnia: 23 Października 2016, 17:50:52 czas Polski »
Gotowej nie kupujesz? Chcesz sam robić farbę  , czy malowanie Ci nie wychodzi.?