09 Maja 2026, 16:07:07 czas Polski

Autor Wątek: Warsztato-komórka  (Przeczytany 12087 razy)

Offline Grzegorz58

Odp: Warsztato-komórka
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Sierpnia 2016, 22:41:58 czas Polski »
A wiesz jak się potem do roboty nie chce wracać?
... i tego też się boję oprócz niepewności czy odzyskam pełną sprawność, bo obietnice lekarzy to jedno a życie drugie. Cholerka bardzo kocham narty.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #46 dnia: 15 Maja 2017, 10:51:39 czas Polski »
Czas powoli kończyć to czego nie mogłem skończyć w zeszłym roku. Noga się zrosła i chociaż jeszcze trochę boli trzeba było się zająć pracami przy komórce. Oto efekt dwóch weekendów. Ściany zewnętrzne tył i przód, podłoga, malowanie. Pozostaje do zrobienia: drzwi i nieszczęsny dach czyli papa na początek. Planowane wykończenie dachu to dach zielony.  Jest ktoś na forum, kto już coś takiego robił i mógłby udzielić dobrych rad? Chętnie przyjmę wszelkie rady i ostrzeżenia.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #47 dnia: 17 Maja 2017, 12:20:01 czas Polski »
Rozumiem, że nikt z szanownego grona nigdy nie urządzał zielonego dachu i nie potrafi nic podpowiedzieć?  :( Wielka szkoda, będę musiał z tematem jakoś sam sobie radzić.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Maja 2017, 12:33:41 czas Polski »
Grzegorz, jest kolega ktory pokazywal taki dach na domu. Tytul watku "najwiekszy projekt w zyciu" czy cos takiego.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Maja 2017, 12:35:42 czas Polski »

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #50 dnia: 17 Maja 2017, 13:43:50 czas Polski »
Faktycznie, nawet to czytałem i foty oglądałem ale żadnych wskazówek tam nie ma, chyba będę musiał do niego napisać z prośbą o parady.

Offline radek177

« Odpowiedź #51 dnia: 18 Maja 2017, 00:09:59 czas Polski »
Melduję się ;)

Hmmm zacząć trzeba by było od tego jakiej powierzchni jest dach. Nie wspominałeś chyba o grubości płyty OSB na poszyciu? Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę z tego, że ziemia tym bardziej po deszczu trochę waży. Nie mieszał bym na pewno w Twoim przypadku ziemi gdzieś z działki tylko zastosował najzwyklejszą workowaną ziemię z marketu którą wymieszał bym dobrze ze żwirem o granulacji gdzieś 8-16mm. Przy okazji mieszania warto dodać od razu do mieszanki interesujące Cię nasionka, ew. dodatkowy nawóz :)

Co do kwestii technicznych to do tej pory każdy zielony dach który spotykałem pokrywany był bezpośrednio na poszycie z OSB membraną EPDM termozgrzewalną. Zapewnia ona doskonałą ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi, wrastającymi korzeniami jak i oczywiście spełnia rolę hydroizolacji. U Ciebie widzę, że kwestia hydroizolacji jest już rozwiązana przez papę. Moim zdaniem kolejnym krokiem powinno być w Twoim przypadku położenie na papę folii kubełkowej. Dalej na skraju dachu musi pojawić się deska oporowa która zapobiegnie osuwaniu się ziemi.  Zamocowana musi być co najmniej 2cm powyżej poszycia. Ja do tego celu używam kutych kątowników o grubości 10mm, każdy mocowany do krokwi. Następnie musiał byś od szczytu również przykręcić deskę (my mówimy na to "bińcze bory" nie wiem czy to fachowa nazwa :D ), aby ziemia z tej strony również nie spadała. Z dalszych patentów to przy desce oporowej stosujemy specjalną rurę którą śmiało można zastąpić zwiniętą dość ciasno siatką na kreta, która następnie obsypywana jest solidnie żwirem 8-16 w celu zapewnienia drenażu.

Na sam koniec zostaje jeszcze kwestia orynnowania, bo uwierz że z takiej warstwy ziemi potrafi jeszcze przez tydzień woda kapać po mocniejszym deszczu ;)

W razie jakichkolwiek pytań pisz śmiało ;) Moja wypowiedź może nie trzymać się kupy, ale wróciłem przed chwilą dopiero z warsztatu i padam na pysk.

PS. Tylko uważaj na tym dachu!!!! ;)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #52 dnia: 18 Maja 2017, 10:27:09 czas Polski »
Dziękuję za podpowiedzi ale pewnie jeszcze cię będę podpytywał. Na twoich zdjęciach zauważyłem, że na deskę oporową wywinięta jest jakaś tkanina lub folia, dobrze widzę?  Mój dach ma około 25m2 i pokryty jest w jednej części płytą osb a w drugiej jest deskowanie. Płyta jest z felcem i chyba ma 20mm, deski też podobna grubość. Wszystko leży na krokwiach 5x10  położonych w odstępach 50cm, oczywiście na załamaniu pod kątem 90st. krokwie schodzą się. To widać chyba na zdjęciach. Nie jestem cieślą więc budowałem trochę intuicyjnie i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie i na łeb mi się nie zawali. Powiedz jeszcze czy powinienem to pólko na dachu dzielić deskami na mniejsze aby zapobiegać obsypywaniu, wypłukiwaniu ziemi? Cały dach będzie pokryty papą (na razie jest w połowie druga połówka to folia budowlana) na to planowałem folię budowlaną czarną i dopiero na te dwie warstwy folię kubełkową, nie przesadzam? Jeszcze kwestia tych desek oporowych, jak bym nie zabezpieczał i tak po jakimś czasie zgniją. Jest na to jakiś sposób? czy po prostu trzeba wymieniać? Czy te 2cm szczeliny pod deską oporową to absolutne minimum? czy może być np 1cm? Rozumiem że jest to szczelina dla ujścia wody? Jeśli ją przykręcasz przy pomocy kątowników, bo przykręcasz, prawda? to jak zabezpieczone jest poszycie dachu przed przeciekaniem wody?  Ta specjalna rura? Można ją gdzieś zobaczyć? czy można ją zastąpić rurą z PCV z nawierconymi otworami lub szczelinami taką jak stosuje się przy szambach ekologicznych?

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #53 dnia: 23 Maja 2017, 10:55:46 czas Polski »
No i w ten weekend zrobiłem i zamontowałem drzwi a nawet je pomalowałem  :) . Teraz rzecz ostatnia a mianowicie zdjęcie plandek i folii z dachu i położenie papy. Tylko ostrożnie  ::).

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #54 dnia: 23 Maja 2017, 20:27:09 czas Polski »
Na zdjęciu wygląda jak by nic z tyłu nie było tylko frontowe ściany  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #55 dnia: 24 Maja 2017, 08:11:21 czas Polski »
... że niby taka dekoracja jak do filmu?  ;D Będę musiał dać jakąś fotkę z wnętrza żeby uwiarygodnić obiekt.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2017, 08:13:01 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #56 dnia: 03 Sierpnia 2017, 20:06:53 czas Polski »
No to przyszła kolej na tę fotkę ze środka już po jako takim urządzeniu tego mojego warsztatu. Niestety nie robiłem żadnych fotek z pokrywania dachu papą (nie chciałem się rozpraszać  ;), raz już latałem). Teoretycznie następnym etapem będzie kładzenie folii na dachu i zasypywanie ziemią, no oczywiście te deski oporowe dookoła wcześniej. Kiedy to będzie ? nie wiem ale jak mi coś ładnie wyrośnie zapodam fotkę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Sierpnia 2017, 08:56:09 czas Polski »
Grunt że wszystko ma swoje miejsce.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #58 dnia: 04 Sierpnia 2017, 10:17:01 czas Polski »
Ukośnica ma miejsce tymczasowe, będzie stała na dorobionym obniżonym stoliku w przerwie między białymi stołami. Chwilowo stoi tam piła.

Offline ŁukaszJ

« Odpowiedź #59 dnia: 04 Sierpnia 2017, 15:19:35 czas Polski »
Mógłbyś pokazać konstrukcję drzwi od środka? Jakąś fotkę, szkic.