Może komuś się przyda:
Od jakiegoś czasu planowałem kupić pilarkę ręczną za ok 300zł nową, z tarczą o średnicy 190mm.
W trakcie poszukiwań zwiększyłem budżet do 450zł i ostatecznie zdecydowałem się na Metabo KS 55 FS.
Jest to pilarka z max tarczą 160mm. Wybrałem mniejszą tarczę niż zakładałem, ponieważ doszedłem do wniosku że w większości będę ciął w deskach calowych, sklejkach, płytach itp o max 20 mm grubości. Nie planuję montować jej do stolika a tarcze 160mm też będą nieco tańsze od 190mm. Chciałem też mieć możliwość precyzyjnego cięcia więc szukałem pilarki z możliwością współpracy z szynami prowadzącymi. Znalazłem 2 modele w moim budżecie, Metabo KS 55 FS oraz Bosch PKS 55. Parametry obu pilarek praktycznie są takie same, Boscha można kupić za ok 100 zł mniej. Przed zakupem miałem w ręce tylko Boscha, do wykonania nie mogę się czepiać, jednak jakoś nie mogłem się przekonać, też pojawia się dużo opinii że zielona linia Boscha nie jest tak dobra.
Po zakupie Metabo pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne, solidnie i dokładnie wykonana, nie za ciężka, pewnie się ja trzyma. Rozcinałem na razie deski sosnowe calowe wzdłuż i w poprzek, pod kątem 90 i 45 st. i to była sama przyjemność. Na dołączonej tarczy cięcie nie stawia żadnego oporu, jest czyste a przy prowizorycznej prowadnicy z paska sklejki bardzo równe, jak kiedyś dokupię szynę to będzie jeszcze lepiej. Rozcinałem też belki sosnowe grubości ok 80 mm (na dwa razy czyli maksymalny zakres cięcia) i też bez żadnego wysiłku. Ogólnie to bardzo przyjemnie się nią pracuje i mogę ją polecić. Jest to moja pierwsza taka pilarka i nie mam porównania i może dlatego nie znajduje wad. Może jedną małą jest brak soft-startu, przy włączeniu piła delikatnie szarpie, ale to naprawdę mały drobiazg. Niedługo planuję zakup tarczy do sklejki/płyty wiurowej/MDF i próby cięcia myślę że będą równie pozytywne.
Teraz nie żałuję że kupiłem piłę z mniejszą tarczą, do takich zastosowań wg mnie jest lepsza, szczególnie jeżeli chodzi o stopę. W tańszych pilarkach 190mm jest to najczęściej blacha. Jak ktoś stoi przed wyborem pilarki to może warto jeszcze raz się zastanowić i nie szukać jak największej i jak najmocniejszej tylko najlepiej dostosowaną do potrzeb.