06 Maja 2026, 12:38:08 czas Polski

Autor Wątek: Drewno na ogrzewaniu podłogowym  (Przeczytany 3888 razy)

Offline velsyster

Drewno na ogrzewaniu podłogowym
« dnia: 06 Czerwca 2016, 09:33:57 czas Polski »
Mam temat, jest sobie dom, w tym domu ogrzewanie podłogowe, a ja chciałbym mieć możliwie naturalna okładzinę. Najchętniej lite drewno.
Ktoś ma doświadczenie w temacie? Mam już mętlik w głowie. Można lite, czy nie można? Jakie są ograniczenia, lepiej większe deski czy mniejsze ? Warstwowe czy nie?
Jedyne co jestem pewien, to że musi być klejone i że wylewka musi być dobrze wyschnięta - tylko co to znaczy dobrze? Mierzyć, nie mierzyć i zrobić zalecane ~30 dniowe wygrzewanie wylewki?

Pomocy :)

Offline marcin6391

Odp: Drewno na ogrzewaniu podłogowym
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2016, 09:54:33 czas Polski »
Miałem podobne dylematy....
Aż w końcu położyłem .....

panele.... ;D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2016, 10:45:06 czas Polski »
Na podłogę z ogrzewaniem najpewniejsze jest użycie paneli.z naturalną okladziną. Generalnie panel zrobiony ze sklejki i 5mm drewno jako wykonczenie.
Barlinecka deska kub podobna.
Jesli chcesz deewno naturalne  to można je użyć, ale musisz użyć specjalny klej do trgo celu. Elstyczny.
Drewko musi byc suche. Nawet bardzo suche. To aby nie skurczhlos ie po odsaniu wilgoci.po zalsczeniu ogrzewania.
Im mniejsze elementy tym lepiej.
Podloga betonowa powinna powoli związać.  Pelne otwardzenie betonu trwa okolo 30 dni.
Nie wlsczaj ogrzewania w tym czasie..
Po wyschnieciu podłogi przenieś do tego pomieszczenia drewno, rozpakuj je i trzymaj w nim przez kilka tygodni, przekładając je.co kilka dni. Chodzi onto aby wilgotjosc i temperatura były jak najbardziej zbliżone do warunków panujacych w pomieszczeniu.
Jak masz mozliwosc to rozłóź je po podlodze. Dalej nie wlaczaj ogrzewania.
Po tych kilku tygodniach możesz kleic podłogę.
Po położeniu podlogi odczekaj.az klej czlkowicie zwiąże.
Wlacz delikatnie ogrzewanie na kilka dni,  ale na prawdę delikatnie.
To pomoże drewnu doschnac i ułożyć się.
Po kilku dniach cyklinowanie i gotowe
Drewno

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2016, 11:03:29 czas Polski »
Połóż panele....  8)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2016, 13:18:44 czas Polski »
I jak jako posiadacz podłogówki w całym domu posiadam panele (w łazience i kotłowni oczywiści płytki) :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2016, 15:06:27 czas Polski »
Posadzka powinna być idealnie równa. Jak nie jest to są wylewki samopoziom ale nie pierwsze z brzegu.
Deska warstwowa klejona klejem elastycznym też nie pierwszym lepszym. Barlinek ma kiepskie zamki - będą się rozłazić z czasem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2016, 15:42:42 czas Polski »
Barlinek podalem jako przykład rodzaju.paneli.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2016, 15:50:41 czas Polski »
Posadzka powinna być idealnie równa. Jak nie jest to są wylewki samopoziom ale nie pierwsze z brzegu.
Deska warstwowa klejona klejem elastycznym też nie pierwszym lepszym. Barlinek ma kiepskie zamki - będą się rozłazić z czasem.
Dla potomnych potwierdzam niską jakość Barlinka, Kahrs przy nim to mercedes :).

Offline wojo72

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2016, 18:18:17 czas Polski »
Ja mam w domu z 70 m2 Barlinka jakieś 8 lat co prawda nie na podłogówce)  i nic się nie rozłazi, możecie dać jakiegoś linka albo foto na potwierdzenie kiepskiej opinii?   Z tego co kojarzę to na ogrzewanie podłogowe ten producent dopuszcza tylko montaż na klej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Czerwca 2016, 18:40:48 czas Polski »
Drewno lite przy ogrzewaniu podłogowym będzie najnormalniej "wariowało" od różnicy temperatur , a co za tym idzie także zmian wilgotności. Tak jak podpowiadali koledzy proponowałbym użycie paneli  barlinek lub coś zbliżonego. Jest to konstrukcja klejona warstwowo , więc powinna jak najmniej sprawiać problemów.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwca 2016, 19:03:12 czas Polski »
Deska warstwowa przyklejona też pracuje na podlogowce tylko mniej i właśnie najbardziej w Barlinku puszczają zamki. Bez podlogowki nie ma tego zjawiska (przynajmniej widocznego). Dopóki jest gwarancja będzie ok ale po kilku sezonach...
Polecam pogadać z ludźmi którzy się tym zajmują zawodowo.

Offline peter

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Czerwca 2016, 19:33:42 czas Polski »
Widziałem fachowców co układają deskę warstwową "barlinecką" na ogrzewaniu podłogowym nie klejąc a kładąc na piance specjalnej do podłogówki.

Offline velsyster

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Czerwca 2016, 19:52:08 czas Polski »
Dziękuje bardzo za odpowiedzi, proponuje wątku deski barlineckiej nie kontynuować.

Jeśli ktoś ma doświadczenia w temacie to proszę się nie wstydzić i pisać pisać :)

Offline wojo72

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2016, 22:18:07 czas Polski »
W przypadku deski warstwowej w instrukcjach montażu podawana jest przez producentów przy podłogówce  maksymalna temperatura podłogi 26-27  stopni C . Jeżeli instalacja jest wodna to w praktyce takie parametry są trudne osiągnięcie (wymagane krótkie obwody grzewcze ponieważ przy dłuższych na końcu obwodu woda będzie już wychłodzona). Ja mam instalację mieszaną na poddaszu same grzejniki a na dole podłogówka na całości i dodatkowo grzejniki. Przy dużych mrozach automatyka kotła podaje na obwody instalacji podłogowej u mnie wodę o temperaturze ok. 40 stopni C, te 26-27 stopni na pewno jest przekroczone w takim przypadku najlepiej sprawdza się ceramika.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwca 2016, 23:27:06 czas Polski »
To, że najlepiej to każdy wie. Zimą ok. bo płytki są grzane ale latem? Mnie i mojej żonie "wydaje się", że są po prostu zimne (jak to się mówi "ciągną") - nie chcemy płytek (i co z tego, że najlepsze na podłogówkę?). Poza tym moja ślubna narzeka na stawy więc będzie deska warstwowa klejona.
Można nie kleić tylko, że powietrze między posadzką a deską działa jak dodatkowy izolator i wtedy temp. podłogówki najprawdopodobniej będzie przynajmniej o 1 - 2 stopnie  wyższa. Podobnie na tych bajeranckich piankach. Żeby było porządnie i na lata powinno być przyklejone. Wtedy deska jest najbliżej posadzki a i dodatkowo klej będzie "usiłował" przeciwdziałać pracowaniu drewna. Stąd ważna jest jakość wszystkich komponentów jak i płaskość samej posadzki (coby nie równać jej klejem który jednak gorzej przewodzi ciepło od wylewki a poza tym klej najlepiej trzyma gdy go "ni ma" i inne takie tam ;) ).
Ponieważ deski pasowałoby przykleić to nie ma co oszczędzać na ich jakości i twardości oraz grubości warstwy licowej. Grube lico da się wycyklinować przynajmniej raz. Twarde nie będzie się szybko ścierać. My raczej na 99% zdecydowani jesteśmy na jatobę - jest w cholerę twarda i ma śliczny kolor :) Minusem jest cena :(