20 Maja 2026, 16:35:09 czas Polski

Autor Wątek: Długa szafka wisząca  (Przeczytany 5192 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Długa szafka wisząca
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Sierpnia 2016, 17:37:52 czas Polski »
Tak
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Sierpnia 2016, 17:42:48 czas Polski »
Dość dobrze stabilizują przekątną ale trzeba uważać przy montażu bo lubią np. wypchnąć boczek na zewnątrz .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Sierpnia 2016, 17:46:39 czas Polski »
Ja tam wole gwozdzikiem od tylca ;)
Trzeba tylko uwazac by nie rozwarstwic plyty i by w srodku nie wyszedl. Troche praktyki i ryzyko prawie zerowe

Offline robson

« Odpowiedź #33 dnia: 06 Sierpnia 2016, 17:53:01 czas Polski »
Eno tak to i ja bym wolał :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Sierpnia 2016, 19:58:36 czas Polski »
Kana teraz możesz być spokojna o szafkę wiszącą . Zamontowałaś zawieszkę , która jest przewidziana do powieszenia mebli o wadzę do ponad 200 kg. Jakiś czas temu na 3kpl. takich zawieszek wieszałem słup kuchenny wykonany z mdf 28mm,  długości 2200mm z piekarnikiem i mikrofalą w środku :)

Offline Kana96

« Odpowiedź #35 dnia: 09 Sierpnia 2016, 13:52:11 czas Polski »
Ja tam się bardziej martwię, że mi odpadnie dno (boki może zostałyby na zawieszce  8)), ale myślę, że skoro sama ją robiłam to będę pamiętać żeby nie trzymać tam najnowszej kolekcji kamieni czy ciężarków  ;). Szafka czeka, a ja zalepiam akrylem szpary w cegle bo jak ją zawieszę to będzie ciężko. Wymyśliłam, że wezmę kołki fishera UX 8x50 i dobiorę do tego wkręty 5x70-80. Takie długie bo mam plan wywiercić się w tym gipsie do tynku może fi 10 albo 9 (ok 2cm), i dopiero w tynku i pustaku ceramicznym zrobić otwór 8 pod kołek i osadzić go na tynku z pominięciem gipsowej cegły. Pod płytke dam podkładke, żeby lepiej się oparło na gipsowej cegle i może pyknie  ;). Wiem, że temat był już wałkowany, ale jeśli mój pomysł jest słaby to lepiej powiedzcie teraz  ;D.  Poniżej zdjęcie przekroju cegły w miejscu pod telewizor i w rogu rysunek tego o co mi chodziło.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #36 dnia: 09 Sierpnia 2016, 14:16:52 czas Polski »
Zawsze mozesz jeszcze ostro wyfelcowac dno od strony sciany i do felcu dokrecoc listwe ktora bedzie plasko do sciany i te listwe tez do sciany dac. W cie,kich przypadkach tak robie. Taki moj autorski patencik ;)

Offline Kana96

« Odpowiedź #37 dnia: 09 Sierpnia 2016, 14:27:05 czas Polski »
Jeszcze żebym wiedziała co to jest felcowanie  ???. Chodzi ci o wpuszczenie profilu L w płyte i dokręcenie wystającego elementu do ściany? Wolałabym zostać przy samych zawieszkach i kołkach  :P.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #38 dnia: 09 Sierpnia 2016, 14:35:21 czas Polski »
Jeszcze żebym wiedziała co to jest felcowanie  ???. Chodzi ci o wpuszczenie profilu L w płyte i dokręcenie wystającego elementu do ściany? Wolałabym zostać przy samych zawieszkach i kołkach  :P.
Tez tak mozna. Idea ta sama ale grubosc listwy pasuje do przestrzeni za HDFka wiec mocowanie prawie niewidoczne a berdxo wytrzymale.