01 Maja 2026, 07:29:36 czas Polski

Autor Wątek: Bramka zabezpieczająca schody przed dziećmi  (Przeczytany 4889 razy)

Offline BlackJack15

Bramka zabezpieczająca schody przed dziećmi
« dnia: 15 Czerwca 2016, 12:50:03 czas Polski »
Witam.

No to i ja się pochwalę prowadzonymi pracami :)

Na razie jeden z realizowanych projektów to bramka zabezpieczająca schody przed dziećmi - obecnie niby jakąś mam ale jak tylko dziecko się do niej zbliża to już się boję czy się nie połamie a jak się o nią zaczyna opierać to aż bidula jęczy :)
Postanowiłem że zrobię solidniejszą i oto moje rezultaty.

Do budowy użyłem kantówki 60x40 oraz listweki okrągłe fi20. Bramka ma wymiar 1200x800 (szerokość około bo nie pamiętam z głowy :) ). Mówią że to nie bramka tylko kawał płota :)
Jako że kantówka miała kanty zaokrąglone to na łączeniach powstały małe szczeliny które potraktowałem szpachlą. Bramka obecnie jest zaimpregnowana trzema warstwami sadolinu classic i czeka na kolejne dwie warstwy lakieru - lakier po to by była gładziutka i maluszki nie dorobiły się żadnej drzazgi. Muszą jeszcze zamontować zawiasy. Następnie będę musiał troszkę przerobić słupki które są przy obecnej bramce bo gościu miał słupek schować pod poręcz a oczywiście zrobił ją przykręcaną do poręczy - nie było można tego zmienić bo bramka była już dopasowana do takiej jego koncepcji - choć ustalaliśmy inaczej. Słupek chcę schować pod poręcz - da mi to troszkę więcej miejsca.
Oto dotychczasowe efekty :)

Offline szastal

Odp: Bramka zabezpieczająca schody przed dziećmi
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2016, 00:34:05 czas Polski »
Fajna sprawa, aż nabieram chęci by dla mniejszego coś podobnego skubnac

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2016, 07:56:43 czas Polski »
bramka zabezpieczająca schody przed dziećmi
Chyba dzieci przed schodami ;D

Myślałem o takiej z dębu z rurkami z kwasówki.
Jak łączyłeś poszczególne elementy?

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2016, 09:54:57 czas Polski »
Jak łączyłeś poszczególne elementy?

Szybko ;). Na początek wszystko sprawdzone czy do siebie pasuje i złożone na sucho a później jazda z klejem - szczebelki dół, szczebelki góra, lewy bok, prawy bok i ściskacze z zachowaniem kątów prostych. Problem pojawił się trochę z klejem który miał szybki czas wiązania ale skapnąłem się dopiero w trakcie składania i musiałem to robić biegiem, na szczęście kąty proste udało się w miarę zachować bo jakby uciekły to pewnie czekała by mnie demolka :) Ale przy następnym klejeniu będę już mądrzejszy a i może w inne kleje się uzbroję :)

Chyba dzieci przed schodami ;D
Też  ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2016, 11:31:55 czas Polski »
Dowcipasie ty...

Bardziej chodzi mi jak połączona jest ze sobą rama bramki...

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2016, 12:04:12 czas Polski »
Widać łączenie na wczepy.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2016, 12:12:58 czas Polski »
No na razie żadnych wirtuozji nie stosowałem tylko gniazdo - czop (czy jakkolwiek się to zwie).

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2016, 23:20:34 czas Polski »
Drobny kroczek do przodu i zrobienie miejsca pod zawiasy - nie wiem czy tyle wystarczy czy będę musiał jeszcze głębiej podebrać bo to dopiero wyjdzie po ich zamontowaniu i przymiarce, powinno być na styk ale mogłem się gdzieś w pomiarach pyknąć :). Jak będzie pasować to do malowania :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpnia 2016, 11:13:53 czas Polski »
Musiałem trochę pogłębić gniazda pod zawiasy bo bramka wpasowana w wolne miejsce wyszła z niewielkim zapasem :), chociaż poćwiczyłem obsługę dłuta :). Zawiasy przykręcone i bramka sprawdzona - powinno być ok. Teraz pomalować lakierem - raz albo dwa dla uzyskania gładkiej powierzchni, montaż i testy (przez synka :) ).

obas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Sierpnia 2016, 11:21:03 czas Polski »
masz bejcę sadolin hp przeznaczoną na zewnątrz? nadaje się coś takiego również do wewnątrz? przyniosłem wczoraj do domu przemalowany dwa razy element i trochę śmierdzi, zastanawiam się, czy drewno pomalowane bejcę przeznaczonę na zewnątrz bezpiecznie można przechowywać również wewnątrz...

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Sierpnia 2016, 11:33:54 czas Polski »
No patrz - oczywiście że maluję impregnatem przeznaczonym na zewnątrz - popełniać błędy rzeczą ludzką :). No to teraz pytanie czy tak można czy czeka mnie szlifowanie i na nowo malowanie - czym?

Offline Bunner

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Sierpnia 2016, 13:02:49 czas Polski »
Ja jakiś czas temu przerobiłem starą maskownice do grzejników jako bramkę dla dziecka.

Synek ma dopiero 5 miesięcy więc jeszcze nie testował :-P

Wydaje mi się że skorzystam z twoich zdjęć przy tworzeniu czegoś stabilniejszego.

Mógłbyś podesłać fotkę jak to wygląda przymocowane przy schodach?

Offline grzechu83

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sierpnia 2016, 14:48:15 czas Polski »
No to kawał bramki zrobiłeś :) Ja zrobiłem boki ok 40x20 a tralki 20x10 (zaoblone). Synek ma 14 miesięcy i lubi na nią wchodzić i się bujać. Aż się dziwie, że ciągle wytrzymuje. Swoją malowałem 2 warstwy altax do zabawek dla dzieci.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpnia 2016, 16:55:01 czas Polski »
No to kawał bramki zrobiłeś :)
Z założenia ma być nie do sforsowania :)

Mógłbyś podesłać fotkę jak to wygląda przymocowane przy schodach?
Na razie nie jest przymocowana bo jak widać jeszcze się kończy - choć przez to malowanie pewnie się jeszcze trochę przeciągnie - jednak będzie szlifowanie i malowanie czymś bardziej właściwym. Mocowanie na dwóch zawiasach przymocowanych do boazerii - bramka będzie narażona raczej na szarpanie, opieranie się a nie będzie w ogóle opcji by na niej jeździć więc raczej takie zawiasy powinny starczyć.

obas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sierpnia 2016, 17:26:13 czas Polski »
A jak tam z tą bejcą? Ktoś mądrzejszy coś podpowie?