16 Lipca 2026, 13:27:11 czas Polski

Autor Wątek: Bramka zabezpieczająca schody przed dziećmi  (Przeczytany 4973 razy)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Bramka zabezpieczająca schody przed dziećmi
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Sierpnia 2016, 20:18:22 czas Polski »
zastanawiam się, czy drewno pomalowane bejcę przeznaczonę na zewnątrz bezpiecznie można przechowywać również wewnątrz...

Błądzisz
Nie  ma  rozgraniczenia   bejc  na  zewnątrz i do wewnątrz  -  nie myl z impregnatami.

obas

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Sierpnia 2016, 20:45:01 czas Polski »
Ok, masz rację, błądzę - ale nie wstydzę się tego. Nie rozróżniam tych pojęć. Jest to impregnat sadolin classic hp, tak przynajmniej podaje producent. Ale czym się to różni nie wiem. Dzieki za odpowiedź i naprostowanie

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Sierpnia 2016, 17:44:16 czas Polski »
Usterka poprawiona i bramka wyszlifowana - było co robić. Na zewnątrz była szlifierka - papiery się zapychały szybko, trochę je czyściłem ale i tak było co robić. Może wziąłem zbyt drobny (120) ale nie chciałem za dużo drewna zeszlifować tylko pozbyć się malowania. Szczebelki i między szczebelkami to robota ręczna - można by się było przyczepić że nie jest do czystego drewna (część impregnatu chyba wsiąkła) ale chyba powinno być ok. Teraz już pomalować lakierobejcą (teraz już odpowiednią :) ) i przygotować się do montażu - jak zdążę w tygodniu ją dwa razy śmignąć to na weekend może będzie już montaż :).

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #18 dnia: 04 Września 2016, 15:16:54 czas Polski »
Po wielu przebojach bramka złożona i pomalowana :) pora montować :)
Najpierw trzeba się pozbyć starej - bramka z zawiasami idzie w odstawkę, słupek przy poręczy po drobnej przeróbce będzie dalej służył.
Stara bramka.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Września 2016, 15:32:48 czas Polski »
Montaż nowej - do boazerii nie było trudno jej przykręcić, żadnych ciekawych rozwiązań nie stosowałem - zawias, wkręt boazeria :)
Trochę zabawy było z przerobieniem słupka bo chciałem go schować pod poręcz - poręcz jak się okazało (pewnie to kwestia wieku) jest krzywo, nie trzyma pionu. W ruch poszła ukośnica, (co dopiero od rana wyczyszczona :) ) i efekt chyba nie wyszedł najgorzej.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Września 2016, 15:38:16 czas Polski »
Zamykatko, ogólny widok i buziak od żony ;) ale to już bez dokumentacji :)
Jeszcze zostało dopracowanie szczegółów, gdzieś tam zaokrąglenie krawędzi, domalowanie po cięciach ale ogólnie projekt już użyteczny.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Września 2016, 18:18:55 czas Polski »
He- zamykatko szybko do rozpracowania . Musi być druga przeszkoda do jego  otwarcia , w ten  czas jest trudniej. a szkraby mają wiele czasu na rozpracowanie przeszkody. ;D

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Września 2016, 18:44:38 czas Polski »
Zamykatko chodzi dość ciężko a mały raczej nigdy nie jest przy bramce zbyt długo sam, szukałem jakiegoś innego rozwiązania ale nic sensownego nie znalazłem.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Września 2016, 18:48:31 czas Polski »
ale nic sensownego nie znalazłem.

Na  zachodzie  są takie  że : należy ścisnąć wpierw dwa przyciski przy  zamku i dopiero  potem  można odpiąć zamknięcie.

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Września 2016, 19:48:09 czas Polski »
Z innej beczki apropos rozpracowywania zamkniątek:
Wiecie że dzieci nie śpią ....... one się ładują  :P
Lux perpetua

Offline grzechu83

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Września 2016, 15:57:27 czas Polski »
szukałem jakiegoś innego rozwiązania ale nic sensownego nie znalazłem
Ja zamontowałem coś podobnego, tyle że zasuwka jest na sprężynie, poza tym ma dwie wypustki i przechodzi przez oczko, które ma dwa pasujące wcięcia, także wysunąć ją można tylko w jednej pozycji. Póki co daje radę, a syn często tam majstruje.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Września 2016, 16:14:10 czas Polski »
Ja mam takie od 3 lat i nie otwierają bo bardzo ciężko chodzi czasami i starsi nie mogą otworzyć 

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Września 2016, 22:29:27 czas Polski »
Ja patrzyłem coś takiego - sprężyna zawsze daje utrudnienie, do tego można otworzyć tylko w jednej pozycji - ale jak wziąłem to w ręce to tyle ostrych miejsc jest że dla mnie nie do przyjęcia. Obecne rozwiązanie na razie się sprawdza, chodzi z małym oporem (jak będzie trzeba to dokręcę bardziej i będzie chodziło ciężej) ale przede wszystkim mały jest pilnowany i nie wolno mu się tym bawić.