25 Kwietnia 2026, 15:20:19 czas Polski

Autor Wątek: Drewno z lisciastego vs z iglaka.  (Przeczytany 4851 razy)

Offline SpecPiotr

Drewno z lisciastego vs z iglaka.
« dnia: 15 Czerwca 2016, 19:13:19 czas Polski »
Nurtuje mnie pewne pytanie. Byc moze zle wnoski wyciagnalem z czytania roznych dzialow dlatego jedno konkrektne pytanie. Czym rozni sie drewno z drzew lisciastych i z iglastych ? A pytajac inaczej to jakie cechy wspolne ma kazdy iglak a jakie z listkami ? Czy sa wogole takie cechy, ze generalizujac mozna powiedziec, ze cos bedzie lepsze z iglastego a cos z lisciastego nie zaglebiajac sie w konkretne gatunki ?
Pytanie moze i z podstawowki ale niemniej jednak prosze o odpowiedz powazna. Delikatny offtop mile widziany ;)

Z gory dzieki
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline velsyster

Odp: Drewno z lisciastego vs z iglaka.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwca 2016, 19:19:43 czas Polski »
Dobre pytanie!

Ciekawe jakie beda odpowiedzi. Bo jakby nie patrzec to iglak iglakowi nie rowny a lisciak lisciakowi nie rowny.
Niby mowi sie ze lisciaste sa twardsze i maja lepsze parametry mechaniczne, ale wtedy trzeba na dziendobry z lisciatych wylaczyc olche, topole czy lipe, bo te wlasciwosci mechaniczne maja gorsze niz typowe iglaki jak sosna czy swierk.

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwca 2016, 19:38:26 czas Polski »
Ja je rozróżniam po przewodach żywicznych ;). Coś pamiętam że w iglastych jest więcej drewna wczesnego a w liściastych późnego - dlatego generalnie iglaste jest lżejsze i słabsze. Ale to też tylko uogólnienie bo jak porównać świerk z jodłą, czy olchę z dębiną.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2016, 20:04:47 czas Polski »
Wióry :) to jest rzecz wspólna iglastych i liściastych

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2016, 20:38:50 czas Polski »
I mnie iglaste jak sosna czy świerk jest po prostu tańsze. Dlatego najczęściej stosuje je na różne konstrukcje. Liściaste natomiast dobre jest na siedziska i blaty bo nie wyłazi żywica. Jak jest już suche to nie ma tu chyba różnicy bo żywica nie wychodzi i ważne są raczej walory estetyczne i wytrzymalosc.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2016, 21:40:27 czas Polski »
Z sosny żywica zawsze bedzie wychodzić ...
znalazłem kiedyś u Babci dwa 20 -25 letnie parapety z sosny.
wysuszone jak wiór. byłem pewien, że już nić nie będzie wyłazić - przestrugałem i zrobiłem ławeczkę - pierwsze słońce i żywica....

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2016, 22:06:40 czas Polski »
Niekiedy ta żywica to super środek konserwujący, jako przykład podam kościoły w Norwegii wykonane właśnie z sosny,które przetrwały kilkaset lat. Sosna to dobry materiał konstrukcyjny z powodzeniem stosowany  w budownictwie ,jako ciekawostkę dodam iż świetnie się nadaje na maszty jodła i świerk również .

Offline abyss

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2016, 22:32:16 czas Polski »
Są i "mocne", twarde drewna z drzew iglastych - np. cis - podobno najtwardszy z nich (wg. moich zapisków twardość na poziomie dębu lub nawet wyższa). Dużo zastosowań - niestety cena też nie jest niska.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2016, 22:35:07 czas Polski »
Czyli mam rozumiec, ze pojecie iglaste lub lisciaste nie ma zupelnie zadnego technologicznego sensu do uzywania ? Ot tak po prostu sie o tym zupelnie niepotrzebnie mowi ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2016, 01:56:53 czas Polski »
Dokładnie tak.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2016, 07:18:08 czas Polski »
To by wyjasnialo dlaczego nie moglem tego jakos w kupe zwiazac po przeczytaniu roznych watkow. Dzieki chlopaki.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2016, 08:27:45 czas Polski »
No problemo

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Czerwca 2016, 09:30:57 czas Polski »
Maj plezior. A roznia sie jeszcze te drzewa tym ze jedne maja liscie a inne igly. Drewno juz ich nie ma ;D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwca 2016, 12:15:49 czas Polski »
Kozio - błądzisz  ;D

A choinka Świąteczna czy gałązki do pocięcia ;)

Czyli mam rozumiec, ze pojecie iglaste lub lisciaste nie ma zupelnie zadnego technologicznego sensu do uzywania ? Ot tak po prostu sie o tym zupelnie niepotrzebnie mowi ?

Może tak nie  do  końca , bo jednak pokolenia   stolarzy wypracowały pewne  zasady stosowania danych  gatunków  drewna , do  poszczególnych wyrobów . Jest to też ograniczone występowaniem i dostępnością danego  gatunku w rejonie.

Offline velsyster

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Czerwca 2016, 12:35:16 czas Polski »

Może tak nie  do  końca , bo jednak pokolenia   stolarzy wypracowały pewne  zasady stosowania danych  gatunków  drewna , do  poszczególnych wyrobów . Jest to też ograniczone występowaniem i dostępnością danego  gatunku w rejonie.

No, ale to już mówimy o gatunku a nie o kolokwialnym podziale względem rodzaju liścia (tak, igła też jest liściem).