20 Czerwca 2026, 21:57:45 czas Polski

Autor Wątek: Czyszczenie pędzli po lakierach  (Przeczytany 20722 razy)

Offline afgan

Czyszczenie pędzli po lakierach
« dnia: 02 Listopada 2013, 09:28:24 czas Polski »
Nie wiem jak pozostali ale mnie sprzedał taki patent pewien stolarz czyszczenia pędzli po malowaniu więc ja teraz chciałbym się podzielić z wami.

A mianowicie malujemy lazurem, flatylowymi i innymi lub innym lakierem oczyszczamy pędzle przeważnie samym rozpuszczalnikiem dedykowanym do farby.
A ja dodatkowo czyszczę je jeszcze  pędzel biorę z rozpuszczalnika zanurzam w kąpieli z zwykłego proszku do prania oraz wrzącej wody, taki pędzel później płuczę jeszcze raz w czystej wodzie gumka recepturka obwiązuję aby pozostał kształt i pozostawiam do wyschnięcia.

A jeszcze jedno podczas gorącej kąpieli powstaje gwałtowna reakcja i sporo piany więc przygotujcie sobie jakiś ręcznik lub duże naczynie.

Ja osobiście czyszczę tak pędzle wiele lat malując drewno schody itp i pędzle służą do końca wymieniam jak się wytrą.

A nie wiedziałem gdzie umieścić temat więc jak źle dobrałem proszę o przeniesienie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Czyszczenie pędzli po lakierach
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2013, 10:23:29 czas Polski »
Nie znam tego sposobu, na pewno wypróbuję :)

Offline afgan

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2013, 10:24:57 czas Polski »
Dajcie znać o waszych spostrzeżeniach.

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2013, 11:21:09 czas Polski »
Ciekawy sposób nie stosowałem,ja po myciu w rozpuszczalniku dokładnie wyczesuję szczotką drucianą  :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2013, 11:30:29 czas Polski »
Z gorącą wodą to potwierdzam  ;) sam nieraz zaschnięte pędzle zagotowywałem w puszce z wodą a potem lekko młoteczkiem rozluźnić włosie(no nie wiem do końca czy to było z włosia) następnie znowu do wody  :D i czesanie szczotką drucianą na końcu  NITRO i szmata(wycieranie) i powiem krótko "z braku laku i kit dobry" ;D metoda stosowana z braku dostępu do sklepu albo nagła potrzeba pomalowania czegoś a tu niespodzianka pędzli brak :P  i nie oszukujmy się do nówki nie śmiganej będzie mu daleko ;D dlatego myć pędzle na bieżąco (ale nie zawsze na to czas lub tak jak u mnie skleroza) ;D

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2013, 11:53:20 czas Polski »
i nie oszukujmy się do nówki nie śmiganej będzie mu daleko ;D dlatego myć pędzle na bieżąco (ale nie zawsze na to czas lub tak jak u mnie skleroza) ;D
a ja zdecydowanie wolę pędzle lekko przytarte lepiej mi się  nimi maluje
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2013, 11:58:11 czas Polski wysłana przez robson »

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2013, 15:10:12 czas Polski »
i nie oszukujmy się do nówki nie śmiganej będzie mu daleko ;D dlatego myć pędzle na bieżąco (ale nie zawsze na to czas lub tak jak u mnie skleroza) ;D
a ja zdecydowanie wolę pędzle lekko przytarte lepiej mi się  nimi maluje
Krzys , czy ktos tu pisal o starych zaschnietych pedzlach ??? chodzilo o sposob an dokladne czyszczenie pedzli po robocie , a wiadomo nie od dzis , ze nowy pedzel
jest duzo gorszy od nowego;)

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2013, 16:01:55 czas Polski »
Studio tata :) czy mógłbyś się jakoś do tego odnieść , przyznam że nie rozumiem cyt."a wiadomo nie od dziś,że nowy pędzel jest gorszy od nowego''

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2013, 16:10:47 czas Polski »
Ups  :o niechcący sprzedałem patent na pędzel który wylądował,w koszu ;D a zmyliła mnie wrząca woda
wrzącej wody
no i czasami czytanie ze zrozumieniem :P przed drugim śniadaniem o lekkim pośpiechu i tekście "kawa podana i stygnie" nie wspomnę  ;)

Robson ;) byłeś szybszy i mnie zastanawia to stwierdzenie :P może autor postu nas oświeci ???

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopada 2013, 17:15:39 czas Polski »
Ja Was oświecę :D
Używany pędzel ma już za sobą  swój dziewiczy test , polegający na tym   ,  że to włosie które miał zgubić j to  zgubił  . Przy  następnym malowaniu  mamy większą pewność  , że nie popuści kleksa ;) Drugie : wiemy już jak on maluje jakie ma końcówki jak go dociskać i takie tam ;D

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopada 2013, 17:25:11 czas Polski »
Tomekz  :) wiemy ,wiemy, " pozatym ma przytarte włosie i się nie rozdziabia  :) pytanie jest takie''nowy  jest gorszy od nowego''

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopada 2013, 17:29:31 czas Polski »
Przecież to pomyłka, nie bądźcie "czepialscy" ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopada 2013, 17:39:06 czas Polski »
Przecież to pomyłka
Moja czy studio tata?  ???

Offline studio tata

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopada 2013, 17:40:55 czas Polski »
oczywiscie ze moja
przepraszam

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopada 2013, 17:49:42 czas Polski »
"I gitara" ja przeczytałem bez zrozumienia ::) studio tata przejęzyczył się  8) fajnie było ale się skończyło ;D Pozdrawiam wszystkich!!!