08 Maja 2026, 10:36:25 czas Polski

Autor Wątek: Piła formatowa TE-CC 1825 U  (Przeczytany 10484 razy)

Offline Sir.Stahu

Piła formatowa TE-CC 1825 U
« dnia: 22 Czerwca 2016, 13:02:56 czas Polski »
Witam

Na poczatku przepraszam za brak polskich liter ale jestem za granica   ::)

Wlasnie znudzilo mi sie juz latanie do sklepu i ciagle podcinac plyty gdyz jestem na etapie budowania nowej kuchni, wiec postanowilem zakupic sobie pile do roznego rodzaju przycinania, ciecia itp.
Wybor padl na "Einhell Piła formatowa TE-CC 1825 U"
Ma ktos jakies doswiadczenie lub informacje jak sie sprawdza ta pila?
Zainteresowalem sie nia gdyz na moje potrzeby powinna byc odpowiednia ma duzy wg. mnie blat co ulatwi mi ciecie frontow, bokow, formatek pod meble ktore aktualnie robie no i bedzie juz na przyszlosc jak bede robil altane, drewutnie i domek dla Juniora  ;D
Przycinac bede glownie plyty meblowe 16mm jak i roznego rodzaju kantowki, listwy itp.
Moje doswiatczenie w stolarstwie jest chyba takie jak kazdego samouka na poczatku  ::) aczkolwiek nie boje sie wyzwan bo jak to mowia "Polak potrafi" :D  dlatego jezeli mozecie ocenic moj wybor bede wam bardzo wdzieczny bo nie chce tez kupowac najtanszego sprzetu tylko taki by byl na dluzej i mial wiecej mozliwosci ale tez nie chce wydawac niewiadomo ile bo glownie to bedzie tylko do moich potrzeb i malych projektow.

kerry

• Gość
Odp: Piła formatowa TE-CC 1825 U
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2016, 13:30:44 czas Polski »
Ale wiesz, że nie przedstawiłeś się w odpowiednim dziale i będzie Ci to wypominane? :)
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

Offline Sir.Stahu

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2016, 13:33:44 czas Polski »
Sorki zaraz sie przedstawie bo pisze to z pracy i wylecialo mi z glowy myslalem tylko o tym watku  :o

Offline telengi

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:47:46 czas Polski »
W tej cenie możesz mieć Boscha PTS10 ze stolikiem, jak troszkę dorzucisz to Makite MLT100. Co prawda nie mam takiej piły z Einhalla ale mam od nich wkrętarkę akumulatorową i wyrzynarkę i nie są to najlepsze sprzęty, nawet w swojej klasie cenowej !

Offline Gerdo

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:58:46 czas Polski »
Szkoda, że nie ma regulowanej wysokości agregat - za tą cenę to wiesz...
Rozumiem, że skoro coś robisz, to jakąś pilarke juz masz. Nie lepiej zatem  kupić zagłębiarkę z szyną? Albo nawet samą zagłębiarkę, i jakąś prostą łatę sobie przyłożysz jako prowadnice.

Do roscinania formatek to ciężko polecić tego einhela. Popularną zagłębiarkę festool ts 55 juz masz za 1600, wiec została by Ci ponad stówka na porządnego grilla w weekend.

Jaką masz obecnie pilarkę? Einhel nie zachowa Ci kątów, a gdy wrzucisz na niego formatkę to się chyba rozleci:)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:14:02 czas Polski »
Zapomnij o czystym cięciu płyty meblowej na czymś takim. Pomijając skrajny badziew jakim jest Einhell (choć po prawdzie rzadko bo rzadko ale zdarzają się w miarę przyzwoite sprzęty) bez podcinaka będzie wyrywało laminat. Mogłaby pomóc odpowiednio dobrana tarcza, cięcie przez np. HDF itp. ale tak jak koledzy pisali kup zagłębiarkę z szyną + ew. jakąś tanią pilarkę tarczową ręczną którą wsadzisz pod stolik (i będzie cięła podobnie jak ten Twój Einhell za ułamek jego ceny).

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:36:57 czas Polski »
Einhell - hmmmm - ostatnio Parkside sprzedawal pily stolowe produkowane przez Einhell'a.
Niby najtansze, ale coz - do d..py
Mam ja jeszcze u siebie i z uwagi na malo miejsca jeszcze nie kupilem nowej. A stara bede mobntowal w nowy stol z blatem ze sklejki i przerobionym osprzetem.
Osobiscie uwazam ze sa do d...py
Niby ta twoja to fotmatowka ale brakuje jej paru rzeczy, ktore w zyciu sie przydaja. Podmianka stopki Zero Tolerance - raczej malo mozliwe.
Blat zapewne z aluinium - nie do konca dobrej jakosci a i z rownosciami moze byc problem.
Tak jak inni mowa - szyna plus zaglebiarka. Albo porzadna stolowka i odpowiedni sposob przycinania
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2016, 09:35:43 czas Polski »
Stahu gdy kupisz, to napisz na co się zdecydowałeś

Offline Sir.Stahu

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2016, 10:29:37 czas Polski »
No i stalo sie to czego najbardziej sie obawialem ... czyli namieszaliscie mi w glowie  :o

No ale OK po to tu jestem, a wiec pokolei.
Obecnie uzywam bardzo wysluzona pile "STARKRIO TGL 250 M" (pierwsze zdjecie) dlatego juz najwyzszy czas przejsc na cos nowego. Jest to 2w1 czyli pila stolowa i ukosnica dlatego planuje ja uzywac w puzniejszym czasie tylko jako ukosnice. z reszta sami widzicie na czym teraz musze pracowac  :D

O zaglebiarce tez juz kiedys myslalem ale jednak sklanialbym sie do pily stolowej.

Wracajac do waszych sugestii Bosch PTS10 i Makita MLT100 troche poczytalem na ich temat tu i tam:
http://www.narzedzia.pl/artykuly/pila-stolowa-bosch-pts10-czy-makita-mlt100,4366.html
+ opinie uzytkownikow co zakupili te produkty ( zero czasu w pracy by pracowac :D )
No i obie maja swoje + i - ale to zrozumiale tak samo jak z tym Einhell'em choc malo info na internecie o nim jest bo stosunkowo nie dlugo jest ten model w sprzedazy.

Teraz kwestia finansowa oto ceny w DE za ile moge je dostac (pierwsze 2 w OBI + a Makite Online -) a ceny porownawcze w PL wyszukalem na Ceneo.pl (tez najtaniej jak bylo mozna) i tu mala niespodziana w DE taniej niz w PL  ;D oczywiscie ceny pil sa juz razem z stolami do nich dedykowanymi.
Nazwa
PL
DE
Moja Cena
TE-CC 1825 U
.   1400 zl   .
280 €
247 €
PTS 10 T
1624 zl
340 €
290 €
MLT 100 X
2380 zl
490 €
Na te 2 pierwsze dostane znizke w OBI dzieki znajomemu  ;D

Z tych wszystkich informacji co udalo mi sie zdobyc to Einhell posiada przykladnice z 2 punktami zaczepienia czyli tak samo ja Bosch a makita tylko 1, znow stojak/nozki Einhell ma z kulkami dlatego dla mnie to + bo bedzie bardziej mobilna a bosch nie posiada ich.
Sam posiadam kilka urzadzen Einhell z seri Expert i jak dotychczas nie zawiodlem sie na nich dlatego tez zwrocilem uwage na ta pile bo mnie zaciekawila.

Znow od znajomego co siedzi w handlu dowiedzialem sie dlaczego jest taka roznica w jakosci na tych urzadzeniach w DE i PL i przykladem tego jest jeden post gdzie urzytkownik pisze o zakupie PTS 10 na allegro od gościa który handluje "sprzętem ze zwrotów pospedycyjnych" to sa wlasnie te sprzety co w DE klienci zwrocili do sklepow bo im sie nie spodobal lub byla jakas mala wada i to wszystko idzie na export lub jest wyczyszczone na nowo zapakowane i znow sprzedawane jako nowe ale juz nie w DE tylko na exporcie. Dlatego jest tak wiele opini na temat jednego urzadzenia.

Tak samo jak w moim przypadku jezeli by bylo tak jak pisze "prezio" jakby byl jakis problem z rownosciami blatu, nie trzymania katow itp to mam 2 tyg czasu na testy i w razie czego poprostu ja oddaje spowrotem bo nie spelnia moich oczekiwan lub wtedy bym wymienil na np Boscha.

Byc moze zdecyduje sie na tego Einhella i bede testerem  ;D ale jeszcze poczekam co wy powiecie bo w sumie wszystko jest z Chin (tam robione) i tak jak pisalem wczesniej nadal mam metlik w glowie...

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2016, 11:11:55 czas Polski »
Ale ja Tobie nie każę kupować na allegro. Chcąc kupić festoola masz znaleźć najbliższy punkt sprzedaży i tam się udać.
Być może do Rzeczpospolitej dają sprzęty, których arystokraci brytyjscy i duńscy nie chcą, ale nie ulega wątpliwości, że nawet nowy einhel jest wątpliwej jakości.

Do rozcinania formatek jest to
http://allegro.pl/pila-formatowa-formatowka-3200mm-podcinak-gw-2lata-i6265670662.html (przykład pierwszy z brzegu)
A nie to Einhell Piła formatowa TE-CC 1825 U

Rozumiem, że 20k PLN nie masz, więc kup pilarke reczną z szyną i to jest właśnie narzędzie do rozcinania formatek jeśli nie mamy formatówki stołowej.

Jeśli zastosujesz się do naszych rad, to choćby oszczędzisz sobie paliwo do samochodu, które byś musiał spalić jadąc do sklepu w celu oddania tego einhela.
Bardziej obrazowo Ci już nie potrafię wytłumaczyć dlaczego radziłem Ci Festoola ts 55. Koledzy niżej potwierdzili, że rozumowanie moje jest dobre, zatem coś w tym musi być.
Jest też taka pilarka mafel z funkcją podcinaka, ale nie pamiętam nazwy. Czy ktoś mógłby ją podać Stahowi?

Kup dobrą pilarkę z szyną w cenie tego chińczyka, notabene drogiego. A jak już musisz mieć taką quazi stołową to weź chociaż makite lub boscha, ale i tak nawet nie mogę sobie wyobrazić jakim sposobem na tym tniesz płytę meblową

Offline prezio

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2016, 11:29:27 czas Polski »
To ja dodam pare informacji.
Jezeli nie masz kasy na normalna formatowke jest wiele innych sposobow na ciecie paneli
1. Warto kupic zaglebiarke z szyna. Festool jak najbardziej jest jednym z bardziej cenionych. Jedyny problem jest taki ze ma szyne jak kazda zaglebiarka 140cm i trzeba dokupic kolejne jezeli chcesz miec caly rozmiar. Osobiscie zostal bym przy 140cm i pomyslal jak ciac wzdluz.
2. Z uwagi na koszty mozna zrobic sobie pile panelowa. Uzywajac do tego pilarki recznej badz nawet tej zaglebiarki zeby ci ladnie ciela. Widok masz tytaj
http://plansnow.com/dn3087c.html

Niestety to sie wiaze z przestrzenia , ktora musisz posiadac. Taka panelowka rozwiaze ci wiele spraw zwiazanych z cieciem sklajki czy plyt. Mozna nawet tak dopiescic zebys mial bardzo dokladne wymiarowanie ciecia. Moze w tym kierunku powinienes pojsc?

Ja zamierzam zrobic sobie panel ale niestety jeszcze nie mam na to przestrzeni i mysle jak zrobic taki panel mobilny i skladany - co niestety jest trudne ;( a zaglebiarku kupliem Parside'a dzisiaj - wersja Scheppach jak mniemam - koszt 70 funtow (okolo 400pln) - mam szyne co do maly sie nada , a pilarke zawsze w panel mozna wmontowac. A za reszte moze warto pomyslec o Boschu PTS czy makicie zeby miec przyzwoita stolowke;)

PS Oczywiscie sa rozne wersje pil panelowych - ta co na obrazku ma obracana pile i przesuw gora dol, ale tez sa takie co maja obracana pile i przesow zerowno gora dol i prawo lewo ;)
( http://www.plansnow.com/dn3099.html  taka jak na filmiku plany sa w ShopNotes #88)
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2016, 11:33:05 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline prezio

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2016, 11:40:54 czas Polski »
Juz nie moglem dodac do posta - ta pierwsza wersja byla opisywana w ShopNotes #4
------
Robert

Offline prezio

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2016, 11:52:36 czas Polski »
Mozna tez taniej miec sam panel guide - http://www.plansnow.com/panelcutguide.html
------
Robert

Offline Sir.Stahu

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2016, 12:00:47 czas Polski »
Ok troche sprostuje na temat formatek i plyt meblowych.
Jak widac na ponizszym zdjeciu formatki i plyty meblowe kupuje juz wstepnie przyciete lub na dokladny wymiar a glownie chodzi mi o to ze jak skladam szafki teraz to niekiedy zle policze albo celowo kupuje o 2 cm wieksza plyte abym mial zapas i mozliwosc puzniej dokladnie w domu ja przyciac, nie kupuje calego panelu formatki 4x2.5m bo nie mam mozliwosci jej przetransportowania a ze w Obi mi docinaja za darmo to z tego korzystam bo i latwiej w transporcie i jak w obliczeniach sie nie pomyle to odrazu gotowe :D
Chodzi mi tez o docinanie roznych katow bo tam tego nie moga zrobic i w domu docinam sobie 45 stopni.
Dlatego chcialem kupic pile stolowa aby tylko podocinac przyciac lub skorygowac wymiar formatek i to dotychczas robilem na tej starej pile z tarcza 80 zebow trapezowo- prostych i dociecia wychodzily czyste tylko czasem cos od dolu potargalo jak nie docislem plyty ale juz pila tez ma swoje lata.
A puzniej bede robil drewutnie z kantowek 70x70 i innych wymiarow drewna dlatego tak pomyslalem o takiej pile bo niestety zona mnie zabije jak jej powiem ze potrzebuje ok 500€ (200€ wiecej) na Festoola ts 55 bo takie ceny tu sa z tego co na szybko zobaczylem. a wiadomo ze jeszcze jakis odkurzacz by sie przydal itd itd a koszta beda rosly.

Offline prezio

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwca 2016, 12:32:48 czas Polski »
No to sam widzisz - nie tniesz calych paneli , wiec tym bardziej szyna z zaglebiarka zdala by role;) Nie musi to byc Festool - tak jak pisalem kupilem dzisiaj Parkside'a (ala scheppach) - cena okolo 400pln (w przeliczxeniu, zeby nie bylo ze w UK sprzedaja za zlotowki jak juz ktos kiedys wspomnial :P).
Rozumie ze tej pily nie ma w Polsce i jak na razie nie bedzie.
Ale moze warto poszukac. Rozniez Titan ma szyne z zaglebiarka - jaka jakosc ciecia - nie wiem. Albo Scheppach jest tanszy - 250EUR.
Albo Boscha PTS 10 + do tego dorobic stol na formatki, nawet zwykla pilarka Makity czy Boscha (chodzi o ladne ciecie) i do tego dorobic stolik na formatki
np. http://lumberjocks.com/projects/44549

Naprawde jest duzo mozliwosci w niskiej cienbie (w miare niskiej) - u mnie jest problem z przestrzenia i jezeli masz przestrzen to nie powinno byc problemu.
Kupowanie narzedzi , ktore sie niesprawdza

Kase latwo wydac - ale jak wydac duza , to moze jednak warto kupic cos lepszego. Albo godzic sie z tanszymi rzeczami i isc na kompromis co do jakosci.

Powiem tak - jednym z najwazniejszych narzedzi w warsztacie jest pila stolowa (wielokrotnie sie przekonalem), oczywiscie mozna ja zastapic roznymi rzeczami , ale jedyna rozsadna alternatywa jest pilarka ze zrobionym stolem.

Przelicz ile bedziesz cial ta pila. Jezeli duzo , to Einhell bedzie problemem, jak malo - to juz sam decyduejsz.
Szyna jest mobila, pilarka tania, a PTS 10 daje cie jeszcze ekstra mobilnosc jakby co.
Oczywiscie to moje rozwazania , wybor musi byc twoj swiadomy zebys nie zarzucil nikomu nic zlego ;)
------
Robert