10 Czerwca 2026, 20:20:55 czas Polski

Autor Wątek: Holzmann v stomana  (Przeczytany 16384 razy)

Offline Uniwh

Holzmann v stomana
« dnia: 26 Czerwca 2016, 13:26:53 czas Polski »
Dostałem informacje od jednego sprzedawcy ( ktory sprzedaje tylko i wylacznie nowe maszyny) ze holzmann i stomana to wyroby bulgarskie a nie PRC jak pisza na forach osoby ktore nie maja tuch maszyn.

Dodam ze szukam maszyny czytam i czytam i nie moge sie zdecydowac kazdy pisze tylko o hammer i hammer ( dla początkującego) ale czy tam nie placi sie za marke?

Czy inne tansze maszyny o takich samych parametrach są duzo gorsze dla porownania stomana z walem spiralnym 9tys a hammer 14 za 31 .

Klo

• Gość
Odp: Holzmann v stomana
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2016, 14:36:59 czas Polski »
Dodam ze szukam maszyny czytam i czytam i nie moge sie zdecydowac
A ja dodam, że jak trafisz do działu "przedstaw się...", to może ktoś z tobą podyskutuje. :D

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwca 2016, 16:14:44 czas Polski »
Sprawdzałem właśnie swoją wiertarkę i faktycznie nie ma na niej zadnego oznaczenia wskazującego na kraj produkcji, natomiast firma jest chyba Austryjacka.
Gdzie jest produkowana? Pojęcia nie mam.

Ja posiadam tylko jeden sprzęt holzmanna więc opiszę z jakich jest materiałów. Żeliwo, maszyna waży z 60kg i jest stabilna, gruba stal na kolumnie, stalowe koła pasowe, nie ma plastiku i bić na wrzecionie.
Z materiałów jestem zadowolony generalnie.
Wiertarka kolumnowa jednak nie jest zbyt wymagającym narzędziem. W zasadzie musi tylko trzymać kąt prosty.

Piły, strugarki, grubosciowki itp to już jest trochę bardziej skaplikowana rzecz i ciężko jednoznacznie powiedzieć jak jest. Ludzie mówią hammer, hammer jak zawsze z błachego i prozaicznego powodu - otóż tylko feldera znają.
Stomana, holzmann, JET, luna tez pewnie spełnią swoje zadanie, jednakowoż nie mają takiej renomy jak Felder i pytaniem retorycznym jest, czy część ceny Feldera stanowi marka. Oczywiście, że stanowi.

Ja osobiście nie rozstrzygam tego sporu, ale jak zawsze warto zachować rozsądek i czasem trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Nie stać mnie na Feldera, wiec trzeba kupić coś tańszego,  nawet jeśli teoretycznie jest gorsze. Powietrzem nie przestrugasz deski.

Offline futrzak

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2016, 19:43:58 czas Polski »
Ponoć holzmann 320p wyglądający identycznie jak stomana adm 320 to te same maszyny, stomana produkuje ten model no i ponoć w Bułgarii. Jak sprawdzałem to niby jest taka firma w Bułgarii i były nawet jakieś zdjęcia z fabryki. Jak chodzą, to się nie wypowiem, jest jeden filmik na yt.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2016, 22:40:38 czas Polski »
Celma też jest Polska i chyba nawet coś tam produkuje ale sporo rzeczy niestety jest robione w Azji. Być może u nas tylko składają albo naklejają nalepki i pakują - nie wiem ale podobnie może być z Bułgarami. Pomyślcie - cena "chińska" a koszta robocizny i materiały Europejskie...
Gerdo masz rację - lepszy Chińczyk nawet byle jaki niż nic. Mieć nawet cokolwiek to móc coś robić, działać.
Felder swoją marką gwarantuje powiedzmy jakąś jakość i dlatego też płaci się za tę markę. Jeśli ktoś cierpi na nadmiar pieniędzy i musi dla własnego samopoczucia mieć nową (do tego dużą i ciężką) maszynę to jego prawo. Jeśli nie to można poszukać starszych, używanych o uznanej (przyzwoitej) jakości np. polskich maszyn lub też wysilić się i kupić coś na ebay'u. Co innego jeśli głupie urzędasy i nasze kulawe przepisy wymagają aby był to sprzęt nowy...
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2016, 22:48:01 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Uniwh

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Czerwca 2016, 23:39:49 czas Polski »
Kupil bym hammera uzywanego ale ciezko znaleźć dlatego chyba wezne stomane z silnikiem 3kw ew. Tego holzmana zobaczymy co z tego będzie byc moze będę pierwszym posiadaczem tej maszyny na forum

Offline futrzak

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:54:05 czas Polski »
Dostałem 4 zdjęcia z Bułgarii jak montują maszynę.

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwca 2016, 20:33:18 czas Polski »
Dostałem 4 zdjęcia z Bułgarii jak montują maszynę.
Pochwal się zdjęciami
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline futrzak

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwca 2016, 22:18:12 czas Polski »
Za dużo tego nie ma, ale zawsze coś.

Offline swfr

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwca 2016, 22:29:15 czas Polski »
Gościu na 1 zdjęciu wygląda na Bułgara. Obstawiam 2:1. To na pewno nie Chińczyk.

Offline Uniwh

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2016, 00:01:59 czas Polski »
Zamowilem wczoraj adm 320 z silnikiem 3kw mocniejsza wersje dostawa przewidziana na początek sierpnia . zobaczymy co z tego będzie

Offline futrzak

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Czerwca 2016, 09:05:25 czas Polski »
Jakaś recenzja przydałaby się :) A ile dałeś za 3kW, bo 2,2kW 5500zł?

Offline Uniwh

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Czerwca 2016, 12:38:30 czas Polski »
+500

Offline Uniwh

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2016, 19:15:24 czas Polski »
Jutro wrzuce zdjecia

Maszyna ciężka duza szara

Najgorsze jest to ze jeszcze zaklad energetyczny nie podpial sily...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Sierpnia 2016, 21:25:05 czas Polski »
Za dużo tego nie ma, ale zawsze coś.

ło matko .....  :o

jakie to małe .... `