19 Czerwca 2026, 17:52:01 czas Polski

Autor Wątek: Płotek ogrodowy  (Przeczytany 8709 razy)

Offline BlackJack15

Płotek ogrodowy
« dnia: 26 Czerwca 2016, 23:46:25 czas Polski »
Moja druga realizacja to płotek w ogródku który ma za zadanie odgrodzić biegnące przez działkę rury - są one zawieszone na metalowych uchwytach z ostrymi kantami.

Materiał:
- sztachety - sosna 20x90x1000
- słupki - sosna, kantówka 90x90
- rygle - kątownik 40x40x4
- stożek drewniany
- kotwa wbijana ocynkowana
- kątowniki do mocowania rygli
- duuuuuo śrubek :)

Ze względu na brak piły materiał kupiłem już gotowy jednak wszystko drewniane podlega obróbce: wiercenie otworów, szlifowanie, impregnowanie - 2 x biobójczy, 3 x sadolin clasic. Rygle na początku miały również być drewniane jednak po obejrzeniu kilku płotów stwierdziłem że kątownik stalowy będzie lepszym rozwiązaniem. Kątownik przycięty na wymiar, powiercone otwory, pomalowany 2 x antykorozyjną plus 1 x kolorem :).
Szerokość przęsła 1590 - 11 sztachet z odstępami po 5cm. Mocowanie rygli do słupków przez kątowniki, sztachety mocowane do rygli po 1 śrubie góra i dół.

Prace zaczęły się w zeszłym roku ale utknęły tylko na zakupie materiału, w tym roku ruszyły i są drobne efekty choć pewnie za dużo nie zdążę zrobić a kolejne projekty czekają w kolejce :)

Materiał, prace, przymiarki, malowanie :)

Offline BlackJack15

Odp: Płotek ogrodowy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2016, 23:47:58 czas Polski »
Malowanie, składanie i efekt końcowa choć to dopiero pierwsze przęsło - będą kolejne :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2016, 23:32:51 czas Polski »
Kolejne przęsło :) tył domku coraz bezpieczniejszy :) Wolno idzie ale idzie :)
Jeszcze się tylko zastanawiam czy nie dać za płotkiem siatki maskującej te rury bo teraz są bardzo widoczne choć pewnie w przyszłym roku zarosną i nie będzie ich tak widać.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 23:35:07 czas Polski wysłana przez BlackJack15 »

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2016, 23:52:47 czas Polski »
Ogólnie ładnie wyszło, jak byś zrobił gęściej mniej by było widać rury.
Aż mi przypomniałeś że też muszę zrobić płotek :P ;D
I mam pytanie do kolegów jak najlepiej zrobić te zaokrąglenia na górze?
Wyrzynarką czy są jakieś inne szybsze/lepsze sposoby?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2016, 06:49:27 czas Polski »
Frezarką ,niektórzy nawet krajzegą trzaskają  ;)

Bardzo ładna realizacja  :)
BRAVO TY  8)

Jaka jest wysokość - od ziemi do dołu sztachet ? Zastanawiam się , czy nie za nisko ?

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2016, 07:42:36 czas Polski »
Morświn - myślałem by zrobić gęściej ale patrząc na inne płoty wybrałem właśnie taki rozstaw choć nie przewidziałem że te rury będzie tak widać. Albo je zasłonię albo same zarosną :)
marcin6391 - wysokość od ziemi to około 2 - 5 cm (trawnik jest nierówny) a zależało mi by był w miarę nisko by nic pod nim nie przelatywało - a dzieci szybko łapią jak można obejść ewentualne ograniczenia :)
Ja swoje sztachety kupiłem niestety gotowe ale zaokrąglenie można w z grubsza ściąć czymkolwiek (wyrzynarką, piłą stołową, taśmową) a dokładnie dojechać frezem wedle szablonu - tak bym pewnie to zrobił.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2016, 09:35:36 czas Polski »
Właśnie ... wyżej to juz z cokolikiem

Offline Przemcio

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lipca 2016, 09:52:14 czas Polski »
Bardzo fajny płotek :)

Ja trochę większe sztachetki robiłem ostatnio na bramę.

I kształt robiłem na długi łuk. Wyszło też fajnie. Dziwie się ze jest popyt na te badziewia metalowe w marketach :(

Offline Roobertt

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2016, 10:15:54 czas Polski »
No jest bo sam napisz ile czasu ci zeszło zrobienie
Ja nie mam metalu jak by co

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipca 2016, 12:23:16 czas Polski »
Przęsła z marketu te "kute" to jest szajs jakich mało. Jakość zerowa, nadają się chyba jako ogrodzenie budowy. Nie chce nikogo obrazić więc spokojnie. Ale te "kucie" można urwać ręką, większość na oryginalnej farbie wygląda dobrze do kilku miesięcy. Malowanie w wielu przypadkach to tragedia bo farba (stara) lubi się łuszczyć. Ogólnie grubość profili i całokształt wykonania i tak nie jest wart ceny. To tylko moja opinia. Już bym wolał kupić te panele z drutu lub siatkę.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Lipca 2016, 14:10:12 czas Polski »
Ccc....

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2016, 16:59:59 czas Polski »
Marcin nie załapałem???

Offline marcin6391

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2016, 17:06:23 czas Polski »
Zastanawiasz się, dlaczego to kupują
Odpowiadam - Cena Czyni Cuda  ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipca 2016, 17:18:54 czas Polski »
Fakt:D

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Lipca 2016, 18:18:05 czas Polski »
I szybko się montuje. U mnie na wsi jest ostatnio etap grodzenia się. W 4 domach w moim sąsiedztwie robią ogrodzenia. W 3 są te "kute" przęsła z Casto, w jednym jest zwyczajna siatka na metalowych słupkach. Zgadnijcie które wygląda najlepiej ;).

BlackJack 15 - fajny płotek. Jak ja robiłem swoje ogrodzenie i balustrady to też kupowałem sztachety (świerk bodajże). Co do siatki maskującej - może to i dobry pomysł. Powinna zamaskować rury. Ale równie skuteczne może być ich pomalowanie na jakiś nie rzucający się w oczy kolor (np zielony)