09 Maja 2026, 18:11:13 czas Polski

Autor Wątek: MLT 100 - pytanie do posiadaczy tej pilarki  (Przeczytany 2066 razy)

Offline zbyszeko

MLT 100 - pytanie do posiadaczy tej pilarki
« dnia: 04 Lipca 2016, 22:46:53 czas Polski »
Czy w Waszych pilarkach z oryginalną tarczą po opuszczeniu tarczy wystaje? O ile pamiętam to chowała się całkowicie, a teraz zauważyłem że wystaje ponad blat ok 4-5 mm. Zazwyczaj tnę na sankach, więc to nie zauważyłem kiedy się to zmieniło. Co może być problemem? Jakiś sęk, który wpadł i blokuje mechanizm opuszczania? Inna usterka? Nie chcę rozkręcać bez potrzeby. W razie usterki mam jeszcze gwarancję.

Offline marek20

Odp: MLT 100 - pytanie do posiadaczy tej pilarki
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2016, 22:58:03 czas Polski »
oczyść mechanizm i powinno być ok albo za dużą tarczę założyłeś.

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2016, 22:59:39 czas Polski »
Pewno pył, przeczyścić i sprawdzić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2016, 06:54:35 czas Polski »
Tak jak koledzy piszą. Wyczyść gwinty od podnoszenia tarczy. Jeśli nagminnie będzie się tam zbierał kurz to dojdzie do tego co u mnie czyli zerwie się gwint na aluminiowym elemencie. Sprawdź jeszcze przestrzeń pod tarczą czy nic się nie uzbierało.

Offline zbyszeko

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2016, 08:58:25 czas Polski »
Dzięki za pomoc, popołudniu rozkręcam i czyszczę.

Offline jaruzele

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2016, 14:58:59 czas Polski »
Kozio dobrze radzi. Dzięki jego pechowi przypomniałem sobie, że w tym roku nie czyściłem mechanizmu podnoszenia. Możesz mieć również w wylocie kawałek ścinek, które przyblokowały tarczę. Podobne rzeczy dzieją się z pochylaniem tarczy, w rowkach prowadzących pochylnię zbiera się zbity pył i nie można pochylić tarczy do końca. Regularne czyszczenie i jest dobrze.