09 Maja 2026, 08:24:11 czas Polski

Autor Wątek: Uszczelnienie wejścia rury kanalizacyjnej do szamba  (Przeczytany 9164 razy)

mily68

• Gość
Odp: Uszczelnienie wejścia rury kanalizacyjnej do szamba
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lipca 2016, 15:48:59 czas Polski »
Krzysiu to oczywiste przynajmniej dla mnie :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Lipca 2016, 23:33:58 czas Polski »
No dobra. Z pomocą sąsiada rura siedzi "w dziurze". Z ciekawszych zdarzeń to wlazłem do szamba (oczywiście pustego, jeszcze nieużywanego, szkoda, że nie miał mi kto zrobić zdjęcia) - brzmi nieco śmiesznie ale musiałem zabetonować otwory (ściekowy i wentylacyjny). Ceresit CX5 jest NAPRAWDĘ szybkowiążący. Lepiej rozrabiać co chwilę małe porcje bo można nie zdążyć z obróbką zanim zacznie wiązać (po ok. 3 min. zaczyna twardnieć).
Jutro powtórka z wizyty w tym jakże ciekawym aczkolwiek raczej nieodwiedzanym miejscu celem zasmarowania dzisiejszej roboty "szuwaksem".

Offline Filip

« Odpowiedź #32 dnia: 10 Lipca 2016, 00:41:46 czas Polski »
Korzystaj, póki możesz. Po oficjalnym otwarciu szamba, raczej nie będziesz miał już możliwości nigdy odwiedzać wnętrz. Oby nie. :D
Pytanie, czy ktoś się orientuje, przez jaki czas od ostatniego "używania" szamba, jest ono jeszcze niebezpieczne pod kątem skażenia?
Mam stare, od kilkunastu lat nieczynne szambo, do którego podłączone są rynny z domu, warsztatu. Szambo betonowe, lecz bez zabetonowanego dna. Gdybym wpadł - coś mi grozi, poza ewentualnym utonięciem?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Lipca 2016, 01:10:17 czas Polski »
Nogi mogą Ci utknąć w mule który zebrał się "na dnie". Raczej wszystkie niebezpieczne historie zostały już wypłukane lub też zaschły (te które były wysoko na ścianach). Oczywiście ostrożności nigdy za wiele. Przed wejściem pasowałoby wietrzyć wybrane z zawartości szambo przez kilka dni (otwarty właz) oraz zapewnić sobie asekurację drugiej osoby (na tzw. wszelki wypadek). Ciuchy na takie zwiedzanie raczej musisz mieć jednorazowego użytku (ślubny garnitur odpada ;) ). Jeśli to obecnie zbiornik na deszczówkę bez dna to najpierw sprawdziłbym jakąś tyczką jak grząsko jest na spodzie.

Offline Filip

« Odpowiedź #34 dnia: 10 Lipca 2016, 01:16:09 czas Polski »
A ja tam w życiu nie zamierzam wchodzić. Bo i po co.
Tak się kiedyś, w trakcie wypompowywania deszczówki, zastanawiałem, co by było, gdyby.
 ;)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Lipca 2016, 05:39:09 czas Polski »
Ciuchy na takie zwiedzanie raczej musisz mieć jednorazowego użytku (ślubny garnitur odpada ;) )
Bo już raz został użyty. ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Lipca 2016, 08:34:30 czas Polski »
Gdybym wpadł - coś mi grozi, poza ewentualnym utonięciem?

Szambo po oczyszczeniu powinno być bardzo dobrze przewietrzone. Czynne jest bardzo niebezpieczne - wydzielają się w nim trujące gazy cięższe od powietrza, co oznacza, że same nie wypływają - metan, dwutlenek węgla i siarkowodór. Jest dużo wypadków, tu jest opis jednej z większych tragedii:
http://wyborcza.pl/1,76842,16337603,Tragiczny_wypadek_przy_oczyszczaniu_szamba___To_pulapka_.html

Offline Leszek010

« Odpowiedź #37 dnia: 10 Lipca 2016, 12:02:39 czas Polski »
Zgadzam się z Kolegą, wszelkie tego typu zamknięte pomieszczenia gromadzą gazy i asekuracja kogoś jest niezbędna. Ta osoba (osoby) musi być w stanie Cię wyciągnąć an górę i sama nie może wchodzić do środka. Nam wypadek na przy przebudowie komory w oczyszczalni, gdzie kolega zszedł wyciągnąć kolegę, a potem jego ojciec i 3 ofiary śmiertelne.