16 Maja 2026, 21:36:23 czas Polski

Autor Wątek: Altana  (Przeczytany 7947 razy)

Offline maniek7

Altana
« dnia: 11 Lipca 2016, 21:56:12 czas Polski »
Witam wszystkich!
Moja pierwsza duża realizacja- altana o wymiarach 5,5 x 4m
Patrząc na moje dotychczasowe "projekty": komoda, kilka półek to naprawdę poważne wyzwanie, ale
do rzeczy, wstępny plan nakreślony przez szwagra mam ale jak zacząłem rysować(kaleczyć) to mam coraz więcej pytań i byłbym wdzięczny jeśli podpowiecie:
 -   belki główne + poziome dałbym przekrój 12x12  (kolor zielony)?
-    belki pośrednie do których będą przymocowane ściany 100x50? (kolor czerwony)
-   żółta belka, która podtrzymuje kalenice musi być 12x12 czy mogę dać 10x10 ?
-  jaka długość żółtej belki?
-  czerwona kalenica może być 100x50?
- jaki wymiar łat, których jeszcze nie ma w projekcie

Narazie starczy i z góry dziękuję za Waszą pomoc przy tak dużym wyzwaniu

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Altana
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2016, 22:04:01 czas Polski »
A białe czemu białe?
też zrób tak jak zielone.
Wymiary dobre. Żółta belka powinna być tych samych wymiarów co cielona, a ajej długoś jest uwarunkowania pokryciem dachu, a co za tym idzie nachylenie. Im dłuższa, tym większy spadek.
Pisząc łata masz na myśli krokiew?
Jeśli tak, to wymiary 100X50w rtozstawie co 400mm

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2016, 22:16:11 czas Polski »
Przy tych gabarytach krokiew min. 6x12 cm.
Przod się ugnie - za duża rozpiętość

Offline maniek7

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2016, 07:50:01 czas Polski »
Dziękuję Panowie za szybką reakcję

Lirorobert zgadza się pisząc łata myślałem o krokwi- powoli się dokształcam ;)
Pokryciem będzie gont bitumiczny więc jeśli szerokość altany +- 4m to jak długą dać tą żółtą belkę?
Są na to jakieś wzory do obliczania?

marcin6391 o którym miejscu piszesz? Gdzie jest ryzyko ugięcia?
Zielony w temacie jestem :(

Zapomniałem o ważnym temacie: drzewa nie mam, będzie świeże z tartaku za 2 tygodnie- jakieś większe problemy mogą z tego wyniknąć? Słyszałem że większość więżb na dachy robią z mokrego drzewa.

« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2016, 07:53:34 czas Polski wysłana przez maniek7 »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipca 2016, 08:16:15 czas Polski »
Jeżeli będzie gont, to i pełne deskowanie.
Z przodu masz rozpiętość 4 m bez żadnego słupa. Nawet dając zastrzały po pewnym czasie siądzie.
Jeżeli docelowo na tej ścianie mają być jakieś wrota, to od razu wrzuć dwa słupy.
Przy goncie/deskowaniu dałbym krokwie 7 x14 cm(wymiar przed struganiem), co 80 cm.

Offline maniek7

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipca 2016, 08:27:35 czas Polski »
Oczywiście zastrzały będą- to dopiero wstępne zasiągnięcie informacji ;D
Od poczatku chciałem dać słup pośrodku na przodzie(przedłużenie tej żółtej belki) ale szwagier widziałby to raczej jako otwarta przestrzeń.
Na tę chwilę starczy- nakreślę mu temat, skalkulujemy koszty itd.

Pytanie pewnie banalne dla Was: jak w Sketchup narysować krokwie, którą funkcją położyć je pod kątem?

Już widzę że bez Waszej pomocy nie ruszył bym do przodu :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipca 2016, 10:12:09 czas Polski »
Robisz zwyczajny prostokąt. Następnie push pull wyciągasz żeby powstała bryła. Potem już tylko move tool do przesunięcia we właściwe miejsce i rotate do ustawienia pod kątem.

Offline maniek7

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2016, 20:22:17 czas Polski »
Panowie wprowadziłem jedną zmianę w projekcie, błękitna belka, która podtrzymuje kalenicę(belka na której leżą krokwie?), myślę że lepiej ją dać na takiej długości, jakie jest Wasze zdanie?

I kolejne pytanie: jak obliczyć długość mieczy? na głównych słupach

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2016, 22:22:48 czas Polski »
Bardzo pomoże - zepnie dodatkowo całość.
Zastrzały daj metrowej długości - styknie  ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2016, 21:16:54 czas Polski »
Witam Szanownych kolegów

W czwartek rozpocząłem prace przy altance a jako że jestem bardzo początkujący to nie było lekko.
Pierwszy problem to uchwyty które mają wymiar wew. 9,2x 9,2 a słupy 12x12 no i pół dnia zleciało żeby dociąć i wydłutować pod wymiar.

Póżniej przyszła pora na środkowe słupy, które miały łączyć się  z belką poziomą na czopy ale gdzieś "   uciekł" poziom i musiałem dodać jeszcze zagłębienie w belce poziomej.
Muszę się przyznać że jestem trochę niecierpliwy i połączenia nie są idealne a w zestawieniu ze sobą wychodzą mało dokładnie że tak powiem, czas także lekko goni ale to nie wytłumaczenie.
Zastrzały przygotowane z wywierconymi otworami pod wkręty.

Powiedzcie także koledzy czy przy świeżym drewnie takie jakie jest tu podczas frezowania krawędzi zostają „farfocle” które trzeba usuwać delikatnie dłutem czy to wina frezu(kupiłem kiepskiej jakości bo tylko taki był).
Pytanie drugie: jeśli dołożę tę drugą poziomą belkę to wzmaciać już zastrzałami czy dopiero jak będzie całość z dachem?

Dzięki za wszelkie uwagi i sugestie, następna porcja moich wypocin  po następnym wyjeżdzie do szwagra:)
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2016, 21:18:29 czas Polski wysłana przez maniek7 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2016, 00:02:06 czas Polski »
Pierwsza rzecz to farfocle - wina mokrego drewna.
Druga rzecz to wymiary. powinny być podawane w milimetrach (takie zasady w stolarstwie) a jak już podaje w innej jednostce, to należy dodać cm czy cale lub metry.
A trzecia sprawa to cierpliwość. Pomyśl sobie "chłopaki i dziewczyny będą patrzeć na efekt prac" i jeśli jesteś ambitny to lepiej wyjdzie.
Gratuluję wytrwałości w realizacji projektu, ale delikatnie mówiąc połączenie nie wyszło najlepiej. Nie jest to istotne z naszego punktu widzenia bo to Ty i Twoja rodzina będzie na to patrzeć, ale co jest ważne - wilgoć może zaatakować konstrukcję i ją zniszczyć
Pozdrawiam i wytrwałości życzę.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpnia 2016, 05:35:51 czas Polski »
Jak załamiesz krawędzie frezarką, to mniej będzie widać te "niedoskonałości" przy łączeniach. ale to więcej pracy ...
zastrzały daj od razu, bo się "śfagier" oprze i poleci z całą konstrukcją  ;)

Offline nikos

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2016, 09:26:23 czas Polski »
o dla mnie temat idealny na topie  ;D super skorzystam! tylko, że ja dobudowuje altanke do juz betonowego domku i zwiekszam o jedno pietro. ale i tak bede sledzic. mniej tych samych tematow moze bedzie  :P

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sierpnia 2016, 08:46:18 czas Polski »
Skoro te łączenia już wyszyły jak wyszły, spróbuj je odpowiednio zaimpregnować lub zabezpieczyć żywicą, bo za 2, max 3 lata zacznie to gnić.

Offline maniek7

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2016, 07:23:58 czas Polski »
Rozumiem z tymi niedokladnymi polaczeniami, troche "zjade" to dlutem a pozniej zabezpiecze zeby szybko szlag nie trafil. 
Dzieki Wielki za rady- dzisiaj po pracy ruszam dalej do roboty, po weekendzie wrzuce nowe zdjecia.