20 Kwietnia 2026, 05:28:31 czas Polski

Autor Wątek: dłuta snycerskie  (Przeczytany 34888 razy)

Offline Maciekdym

Odp: dłuta snycerskie
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Listopada 2013, 17:39:58 czas Polski »
Pozdrawiam
Maciek

Offline Maciekdym

« Odpowiedź #16 dnia: 11 Listopada 2013, 17:55:15 czas Polski »
A co myślicie o ,,Komplet snycerski NAREX Extra'' i ,,Komplet do drzeworytu NAREX Profi''? (szukałem pojedynczych dłut ale jest mały wybór) Korzystałem ze strony ,,Dłuta.PL''.
Drugi zestaw jest do drzeworytu ale nada się do wykańczania prac, np. włosy, oczy. (a drzeworyt też jest ciekawy i chętnie również spróbuję).
Pozdrawiam
Maciek
Pozdrawiam
Maciek

Offline Maciekdym

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Listopada 2013, 17:57:53 czas Polski »
Przepraszam, że 2 takie same ale myślałem, że pierwszej nie wysłało.
Pozdrawiam
Maciek

Offline blackberry

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopada 2013, 18:37:04 czas Polski »
Witam.osobiście używam dłut Stubai,i jestem zadowolony,stal super, Z tego co słyszalem (forum rzeźbiarzy)z nareksów w snycerce nie dokońca zadowoleni są rzeźbiarze  , zbyt  często się wykruszają,dla początkującego to może być problem.Bardzo chwali się pfeila, no i oczywiście kirchen.
Można jeszcze nadmienić o rodzimych wytwórcach(cudze chwalicie swego nie znacie...) firma Ździmar z Tarnowa,gdzieś nawet po internecie lata katalog Jego wyrobów,warto poszukać
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2013, 18:40:16 czas Polski wysłana przez blackberry »

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Listopada 2013, 19:41:57 czas Polski »
Trzymam się swojego zdania na temat kupowania zestawów dłut.
W różnych dziedzinach sztuk plastycznych i nie tylko, istnieje jak że prosta i skuteczna zasada czy też droga pracy: Od ogółu do szczegółu. Kupowanie na początek rylców do rzeźbienia "oczu i włosów" jest bezcelowe. Chyba że zajmiesz się wyłącznie pracami portretowymi i linorytami.
Zastanów się co chcesz tymi dłutami robić - jak nimi pracować, a później myśl o zakupach. W zasadzie wszystko o dłutach już było poruszone i powiedziane. Zakup dłut to kwestia indywidualna. Skoro wybrałeś te dwa zestawy i nawet wybór jednego z nich uzasadniłeś w jakiś sposób, to po co pytać dalej. Nikt nie napisze że świetny wybór, albo że super dłuta. Bo to Ty nimi będziesz pracował.
Co do małego wyboru dłut na portalu dluta.pl - wybór jest wystarczający a nawet ponad normę w znacznym stopniu.

Co do wiadomości od blackberry
Z tego co słyszalem (forum rzeźbiarzy)z nareksów w snycerce nie dokońca zadowoleni są rzeźbiarze  , zbyt  często się wykruszają,dla początkującego to może być problem

Każde dłuto wykruszy się jeśli zostanie użyte w niewłaściwy sposób. Narexy mają twardą stal dlatego wykruszają się łatwiej niż dłuta z resora. Ale to się dzieje przy nieumiejętnym użytkowaniu. Nie raz widziałem "artystów rzeźbiarzy" w akcji, jak wbijali dłuto młotem w materiał a następnie kiwali na wszystkie strony bo im wyjść nie chciało. Osobiście posiadam dwa dłuta stolarskie Narexa. Pobijam je mosiężnym pobijakiem o wadze około 0,7kg, pracując głównie w drewnie dębowym. Żadnego wykruszenia jeszcze nie miałem. Co do wykruszania to najłatwiej uszkodzić dłuto profilowe "V", i niestety najtrudniej je naostrzyć. Wystarczy wbić w materiał a następnie lekko przekręcić w bok - gotowe. Jednym przytrafia się to przypadkowo, inni z kolei nie umieją użyć dłuta. Albo się nauczą, albo będą pisać że kiepskie dłuto.

Sprawa kupowania dłut jest bardzo prosta i zawsze powinna wyglądać w ten sposób, nie odwrotnie:

1. Co chcę rzeźbić w większości.
2. Ile przeznaczam pieniędzy na dłuta.
3. Poświęcam czas na znalezienie odpowiednich dłut.
4. Konsultuję się z kimś kto ma jakieś doświadczenie w tej kwestii.

Można pisać i pisać. Ale kończąc wypowiedź...
...Takie jest moje zdanie i jego się trzymam.

Offline Maciekdym

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Listopada 2013, 19:48:46 czas Polski »
Ok, Szczepan, jakie rodzaje (kształty) dłut polecił byś do robienia rzeźb ludzi.
Pozdrawiam
Maciek

Offline Jakub

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Listopada 2013, 19:50:26 czas Polski »
Ja mogę się wypowiedzieć jedynie co do samej marki Narex, używam ich narzędzi i powiem tak: jakość adekwatna do ceny tak mnie się wydaje. Nie można tego porównać do Kirschen bo cena jest o połowę mniejsza. Do wszelkich Irvinów, Bahco, czy tego typu narzędzi też nie ma co porównywać bo są dużo lepsze - w końcu zajmują się tylko dłutami i to do zastosowań profesjonalnych, a nie jak w/w firmy narzędziami dla budowlańców. Warto je kupić, ale czy zestaw, czy pojedyncze to nie mam pojęcia bo rzeźbiarstwem się nie zajmuję. 
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Listopada 2013, 20:01:54 czas Polski »
Z tego co wiem Narex nie zajmuje się tylko dłutami. Jeśli masz dylemat odnośnie firmy (producenta) kup najlepsze na jakie Cię stać. Jeśli jednak stawiasz pierwsze kroki kup tańsze (byle nie najtańsze!) - jak je uszkodzisz przez brak doświadczenia nie będzie bolało po kieszeni...

Offline studio tata

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Listopada 2013, 20:13:36 czas Polski »
to moze papierek wodny i tafla szklana
najtaniej i nienajgorzej

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2013, 20:28:29 czas Polski »
O samym Narex mówiłem o filmie chyba ;) To taka fabryka z dziada, pradziada. Przez to, że za komuny udało im się opracować recepturę na dobrą stal, a teraz dobrze cenowo i marketingowo poszli - dłuta się sprzedają. Też mam parę sztuk i dobrze się nimi pracuje.

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Listopada 2013, 21:33:49 czas Polski »
Kto nie słucha Szczepana w sprawie dłut do snycerstwa robi błąd. Zna się na rzeczy, wystarczy obejrzeć jego prace.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Listopada 2013, 19:07:24 czas Polski »
Piszę po prostu to czego do tej pory się dowiedziałem i nauczyłem. Sam osobiście popełniłem błąd kupując zestaw dłut, gdyż 2 czy 3 dłuta użyję może raz na miesiąc, a i tak obeszło by się bez nich.
Dociągnę myślę temat zakupu pierwszych dłut snycerskich do końca, gdyż może komuś jeszcze się to przyda. Wstawiam zdjęcie profili 6 dłut, które chyba najczęściej używam w swojej pracy.
Od góry:
- płaskie 5mm (detale)
- płaskie 18mm (wyprowadzanie płaszczyzny)
- profilowe 'V' (detale, rysowanie konturu)
- żłobak 17mm (wyprowadzanie płaszczyzny)
- żłobak 22mm (zbieranie materiału)
- żłobak 10mm (detale)
- do tego jeszcze jakiś nożyk

P.S. Na zdjęciu odnosić się do górnej krawędzi wcięć profili. Tak dla ścisłości ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2013, 19:09:54 czas Polski wysłana przez Szczepan »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Listopada 2013, 19:37:49 czas Polski »
No......... SZczepan - szacunek fajnie to pokazałeś  :). Teraz wiem jak nazwać konkretne  dłuta   ;) ;D

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Stycznia 2014, 01:01:04 czas Polski »
Pytanie do Szczepana czy takie dłuta mogą być na początek?
http://www.dluta.pl/katalog/dluta-dla-rzezbiarzy/93-narex/komplet-snycerski-narex-start.html
Płaskie już mam.

Pozdrawiam
ugfu

Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Stycznia 2014, 09:03:39 czas Polski »
Pytanie do Szczepana
Szczepan coś długo na forum się nie odzywa. Jeżeli chcesz szybko odpowiedź, to może zapytaj na PW lub e-mail.