Trzymam się swojego zdania na temat kupowania zestawów dłut.
W różnych dziedzinach sztuk plastycznych i nie tylko, istnieje jak że prosta i skuteczna zasada czy też droga pracy: Od ogółu do szczegółu. Kupowanie na początek rylców do rzeźbienia "oczu i włosów" jest bezcelowe. Chyba że zajmiesz się wyłącznie pracami portretowymi i linorytami.
Zastanów się co chcesz tymi dłutami robić - jak nimi pracować, a później myśl o zakupach. W zasadzie wszystko o dłutach już było poruszone i powiedziane. Zakup dłut to kwestia indywidualna. Skoro wybrałeś te dwa zestawy i nawet wybór jednego z nich uzasadniłeś w jakiś sposób, to po co pytać dalej. Nikt nie napisze że świetny wybór, albo że super dłuta. Bo to Ty nimi będziesz pracował.
Co do małego wyboru dłut na portalu dluta.pl - wybór jest wystarczający a nawet ponad normę w znacznym stopniu.
Co do wiadomości od blackberry
Z tego co słyszalem (forum rzeźbiarzy)z nareksów w snycerce nie dokońca zadowoleni są rzeźbiarze , zbyt często się wykruszają,dla początkującego to może być problem
Każde dłuto wykruszy się jeśli zostanie użyte w niewłaściwy sposób. Narexy mają twardą stal dlatego wykruszają się łatwiej niż dłuta z resora. Ale to się dzieje przy nieumiejętnym użytkowaniu. Nie raz widziałem "artystów rzeźbiarzy" w akcji, jak wbijali dłuto młotem w materiał a następnie kiwali na wszystkie strony bo im wyjść nie chciało. Osobiście posiadam dwa dłuta stolarskie Narexa. Pobijam je mosiężnym pobijakiem o wadze około 0,7kg, pracując głównie w drewnie dębowym. Żadnego wykruszenia jeszcze nie miałem. Co do wykruszania to najłatwiej uszkodzić dłuto profilowe "V", i niestety najtrudniej je naostrzyć. Wystarczy wbić w materiał a następnie lekko przekręcić w bok - gotowe. Jednym przytrafia się to przypadkowo, inni z kolei nie umieją użyć dłuta. Albo się nauczą, albo będą pisać że kiepskie dłuto.
Sprawa kupowania dłut jest bardzo prosta i zawsze powinna wyglądać w ten sposób, nie odwrotnie:
1. Co chcę rzeźbić w większości.
2. Ile przeznaczam pieniędzy na dłuta.
3. Poświęcam czas na znalezienie odpowiednich dłut.
4. Konsultuję się z kimś kto ma jakieś doświadczenie w tej kwestii.
Można pisać i pisać. Ale kończąc wypowiedź...
...Takie jest moje zdanie i jego się trzymam.