15 Maja 2026, 23:13:46 czas Polski

Autor Wątek: zdzierak  (Przeczytany 7271 razy)

Offline Salbertone

zdzierak
« dnia: 13 Lipca 2016, 23:39:45 czas Polski »
To ja kontynuuję pytania z serii wiedza podstawowa:)

W planach miałem dokupienie do struga no 5 dodatkowego ostrza, wyoblenie go i zrobienie z niego w ten sposób zdzieraka do równania powyginanej tarcicy. Ale gdzieś w starym wątku gospodarz Jarek pisał, że do takiego zdzierania powinien być krótki strug z obłym nożem. No to się tak zastanawiam, czy na zdzierak nie lepiej byłoby przerobić mój stary drewniany strug. Coś podobnego jak tutaj: http://img10.staticclassifieds.com/images_tablicapl/333770677_1_644x461_strug-hebel-kwidzyn.jpg

Lepiej wykorzystać stary drewniany czy dokupić ostrze do 5? Drewniany będzie krótszy i dużo lżejszy. To na plus przy zdzieraku?
Never underestimate a dad with woodworking skills

krzysiek

• Gość
Odp: zdzierak
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2016, 01:49:27 czas Polski »
Rzadko mam potrzebę używania zdzieraka. Strug drewniany może być za lekki i bardzo się umordujesz używając zdzieraka z niego zrobionego. Natomiast podmiana noża w strugu przygotowanym do strugania gładkiego jest w/g mnie rozwiązaniem niedobrym - szkoda stopy. Raczej drugi strug z nożem zdzierającym , tym bardziej ,że profil stopy powinien być trochę inny w zdzieraku.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2016, 07:28:26 czas Polski »
Natomiast podmiana noża w strugu przygotowanym do strugania gładkiego jest w/g mnie rozwiązaniem niedobrym - szkoda stopy. Raczej drugi strug z nożem zdzierającym , tym bardziej ,że profil stopy powinien być trochę inny w zdzieraku.

Kupno drugiego identycznego struga w zasadzie odpada, więc niestety zostaje podmiana noża lub zdzierak drewniany.

A co się właściwie może stać z tą stopą po używaniu struga w funkcji zdzieraka skoro piszesz, że jej szkoda?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2016, 07:52:26 czas Polski »
Żeby wykorzystać całą krawędź noża , stopa powinna być mocniej podszlifowana na wzdłużnych krawędziach bocznych , tak by można było bujać ( oczywiście w bardzo małym zakresie , nie tak by kładła się na boki po jednym milimetrze) stopą. Bez tego nóż będzie brał tylko środkiem , szybko się tępił a częste ostrzenie wyprostuje krzywiznę noża w środku szerokości ostrza. To tyle w skrócie o profilu stopy. Poza tym zdziera się drewno nierówne czasem z pozostałością poprzednich powłok lub zabrudzone i już samo to przyczynia się do większego zużycia powierzchni stopy. Z tego powodu szkoda dopracowanej i wygładzonej powierzchni do zdzierania. Takie jest oczywiście moje zdanie.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2016, 08:27:54 czas Polski »
Brzmi logicznie. Dzięki za wyjaśnienie. Na moje potrzeby dodatkowy strug - wyspecjalizowany zdzierak - to jednak zbytek. Jak stopa już mi się zniszczy w znacznym stopniu i gołym okiem będzie widać, że coś z nią nie tak, to zawsze można poświęcić godzinkę i ponownie doprowadzić do porządku na papierze ściernym. Zakładam że szlifowania będzie dużo mniej niż w przypadku planowania przed pierwszym użyciem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2016, 08:57:51 czas Polski »
Żeby wykorzystać całą krawędź noża , stopa powinna być mocniej podszlifowana na wzdłużnych krawędziach bocznych , tak by można było bujać ( oczywiście w bardzo małym zakresie , nie tak by kładła się na boki po jednym milimetrze) stopą

w drewnianym nigdy tego nie stosowałem.

Podstawą zdzieraka jest duża szpara przy ostrzu by nie klinowały się grube  wióry , oraz wąski strug .
Zrób sobie drewniany

Offline Salbertone

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2016, 09:12:54 czas Polski »
Zrób sobie drewniany

Czy to oznacza, że w tym drewniaku oprócz zaokrąglenia noża powinienem także powiększyć usta?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2016, 09:17:48 czas Polski »
Nie wiem jaką masz tam  szparę ,wiór będzie gruby i sztywny ,więc potrzebuje miejsca .
Naostrz nóż i próbuj ,jak będzie nie tak to powiększysz usta.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2016, 09:20:44 czas Polski »
Dzięki. Wiór się klinował już przy gładzeniu więc pewnie bez powiększania ust się nie obejdzie. Te wąsy od docisku pewnie jeszcze trzeba będzie jakoś przyciąć.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2016, 10:03:21 czas Polski »
Podstawą zdzieraka jest duża szpara przy ostrzu by nie klinowały się grube  wióry , oraz wąski strug .
Zrób sobie drewniany
Naturalnie , masz rację . To co napisałem dotyczy modyfikacji struga metalowego gładzika typu np. "4" na strug zdzierak, ale po tych zmianach i tak to nie będzie taki prawdziwy zdzierak. Takim niewątpliwie zawsze będzie wąski drewniany z dużą szparą ,i z elipsowatą krawędzią noża.

Dzięki. Wiór się klinował już przy gładzeniu więc pewnie bez powiększania ust się nie obejdzie. Te wąsy od docisku pewnie jeszcze trzeba będzie jakoś przyciąć.

Sprawdź jak masz ustawioną żabę. O jakich wąsach od docisku piszesz?
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2016, 10:11:29 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline aramis44

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2016, 11:07:23 czas Polski »
Albo kup za 30zł w LM/Casto takie coś (link) i przerób ostrze. Ja tak zrobiłem i chwalę sobie. Jest co prawda leciutki (waga tego czegoś to około 0,5kg, gdzie żeliwna "3" to już prawie 1,5kg), ale milimetriowy wiór bierze bez problemu - w poprzek włókien oczywiście.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Salbertone

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2016, 11:25:17 czas Polski »
Sprawdź jak masz ustawioną żabę. O jakich wąsach od docisku piszesz?

Wiór się klinował w samych kątach ust. Na granicach noża. W tych miejscach docisk jest najbliżej krawędzi noża. Te wypustki docisku nazwałem wąsami. Nie wiem czy słusznie.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2016, 12:23:05 czas Polski »
Pokaż na zdjęciu , bo chyba mylisz docisk z odchylakiem wiórów. Odchylak wiórów też trzeba lekko podszlifować pod kształt ostrza , nie tak mocno jak nóż ale tak by odległości były zaznaczone. Narożniki odchylaka nie mogą wisieć nad nożem.
Jak będziesz szlifował odchylak to pamiętaj o zachowaniu na całej szerokości kąta natarcia. Jak widzisz sama podmiana noża nie wystarczy , musisz mieć też drugi odchylak. Chyba lepiej jednak skorzystać z rady kolegi @armamis'a 44.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2016, 13:17:04 czas Polski »
Pokaż na zdjęciu , bo chyba mylisz docisk z odchylakiem wiórów. Odchylak wiórów też trzeba lekko podszlifować pod kształt ostrza

Krzysiek  "wąsy " to końcówki klina  drewnianego , które należy dopasować  by nie było tam żadnych szpar  ,czy wystających czubków  , bo beda sie klinować  wióry.

Krzysiek

Z tym odchylakiem wiórów to nie tak.
Zdzierak powinien pracować z pojedynczym  nożem , czyli bez odchylaka . Służy do strugania zgrubnego w wzdłuż słoi a nie  sztorców .Brak łamacza wiórów  i łukowate ostrze  daje mu lżejsze struganie , a grubość wióra uzależniona  jest od wysunięcia noża.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2016, 13:37:33 czas Polski »
Mój post dotyczył struga metalowego , nikt też w dotychczasowych postach nie łączył zdzieraka z struganiem w poprzek włókien. Tomek , ile postów wyświetla Ci się na stronie ?
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2016, 13:39:21 czas Polski wysłana przez krzysiek »