20 Września 2026, 08:07:56 czas Polski

Autor Wątek: Wypłaszczanie kamieni wodnych  (Przeczytany 11002 razy)

Offline kryj

Wypłaszczanie kamieni wodnych
« dnia: 20 Lipca 2016, 22:01:43 czas Polski »
Witam

Posiadam sztuczny kamień wodny japoński grad. 1000/3000 i się on mocno wytarł na środku na grad. 1000 (między najwyższym, a najniższym punktem ok 1 mm różnicy). Czym mogę go wypłaszczyć? Próbowałem go wypłaszczyć na papierze wodnym 240, ale strasznie wolno szło. Mogę do tego użyć zwykłego papieru ściernego 60? Oczywiście wypłaszczam go na szybie.

Pozdrawiam

Offline swfr

Odp: Wypłaszczanie kamieni wodnych
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2016, 22:25:46 czas Polski »
Nie znam się na kamieniach wodnych, ale kamienie w szlifierce stołowej wyrównuję płytkami  z diamentami  wymontowanymi z Lidlowej ostrzałki.

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2016, 23:47:49 czas Polski »
Ja wypłaszczam osełki używając tych kratek do ścierania tynków.

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline kryj

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2016, 00:23:56 czas Polski »
A jak je do zyby przytwierdzasz? Używasz w rolce czy tych małych pociętych?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2016, 10:31:08 czas Polski »
Jakiś czas temu trafiłem na taki filmik. Tam jest pokazane jak przygotować kamień przy pomocy NANIWA Flattening/Lapping Stone.
https://www.youtube.com/watch?v=gXwK5j48DWE
Przy okazji nie znam języka okupanta, może ktoś przetłumaczyć co on tam sypie ?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2016, 12:01:10 czas Polski »
Ziarno ścierne o gradacji 16 - czyli około dwa razy grubsze niż papier ścierny 36 - mowa jest tlenku glinu. Tylko coś kolor mi nie pasuje bo normalnie tlenek glinu jest biały.
Ale po sprawdzeniu na :http://www.korund.pl/scierniwa/elektrokorund-zwykly/ zdaje się ,że jest to ten elektrokorund zwykły.
W ubiegłym roku kupiłem w Polsce kamień z białego elektrokorundu , tzw szmergiel . Do ostrzenia noży czy dłut to to się za bardzo nie nadaje, bardzo szybko się żłobi.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2016, 14:18:15 czas Polski »
Rozumiem, czyli kamień do planowania ściera na tej 16 stce a później ok 6.40 min uzywa gradacji 220 ?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2016, 15:45:27 czas Polski »
Używa w sumie trzech gradacji
16 - do oczyszczenia kamienia do planowania NANIWA o gradacji 220
na czystym kamieniu NANIWA wstępnie gładzi kamień IMANISHI 4000 oraz drugi o gradacji 8000.
potem elektrokorund biały 220 na którym finalnie gładzi 4000 i potem dla kamienia 8000 używa jeszcze elektrokorundu białego.
Myślę ,że taki kamień podobny do NANIWA można spróbować zamówić u kamieniarza. Musi to być kamień np. granit w odpowiedniej fazie szlifowania,nie może być wyszlifowany na lustro bo proszki nie będą się trzymały. Rowki można wyciąć tarczą diamentową.

Offline kryj

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2016, 16:47:15 czas Polski »
A co sądzicie o tanich osełkach diamentowych np. Taidei albo o kamieniach ceramicznych? Słyszałem, że kamieni ceramicznych nie trzeba wypłaszczać, czy to prawda? Mój kamień ma szerokość 55mm, a w spustniku mam ostrze 60mm, więc jest za mały i będę musiał kupić większy i zastanawiam się czy nie kupić tańsdych diamentów np. taidei lub jakieś kamienie ceramiczne lub diamenty np. 600/1000 i do polerowania jakiś kamień ceramiczny jakiś od 3k do 8k. Znacie jakieś kamienie ceramiczne o takich gradacja tańsze od shaptona?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2016, 17:04:28 czas Polski »
@Krzysiek - dzięki

Temat był już poruszany kilka razy, ogólnie czym tańsze rozwiązanie tym większa losowość jeśli chodzi o płaskość osełki.  W sumie siła DMT czy EZcośtam tkwi w tym że są płaskie zawsze.
Niestety tutaj nie ma drogi na skróty :/ Plus tańsze maja inny (mniej trwały) rodzaj pyłu diamentowego i pewnie mocowanie ich do podstawy tez nie jest tak samo wytrzymałe.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipca 2016, 18:53:15 czas Polski »
Mój kamień ma szerokość 55mm, a w spustniku mam ostrze 60mm, więc jest za mały i będę musiał kupić większy
Nie będziesz musiał.
Nóż prowadzisz lekko skośnie i mieści się na kamieniu.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipca 2016, 20:23:44 czas Polski »
Przy ostrzeniu z ręki nie ma problemu. Przypuszczam, że kłopot może być, jeśli ktoś używa prowadnika.
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline kryj

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lipca 2016, 20:37:42 czas Polski »
No wlaśnie używam prowadnika :/

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Klo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipca 2016, 20:49:23 czas Polski »
To do tego jednego noże przestań używać. :)

Offline Rizer

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipca 2016, 23:48:36 czas Polski »
A jak je do zyby przytwierdzasz? Używasz w rolce czy tych małych pociętych?
Używam tych pociętych i po prostu kłade na bloku granitu i trzymam ręką. Drugą ręką przesuwam po tym osełkę. Swoją drogą to dawno nie planowalem osełek, trzeba by się kiedyś za to zabrać ::)

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow